Geen netwerk, geen streaming

Buffering... De ondraaglijke gruwel van te moeten wachten terwijl je aan het surfen bent... Ik heb die tijd nog meegemaakt, maar wie nog geen twintig is, kan zich daar niets bij voorstellen en vindt het zelfs de normaalste zaak van de wereld om altijd, overal en onmiddellijk toegang te hebben tot alle soorten multimediacontent. Ook wie een leven vóór het internet heeft gekend, luistert tegenwoordig onderweg naar Deezer, volgt af en toe een livefeed op Facebook of verstuurt 's avonds al eens een Snap. En dat allemaal op onze smartphone!

14.03.2017
Door Céline R

Een goeie tien jaar geleden ging het er nog allemaal anders toe. Dankzij de snelheid van de netwerken is het woord 'buffering' nagenoeg verdwenen van het web.

Streaming heeft ons leven veranderd

Het is een fenomeen dat in het begin van deze eeuw alleen voor de happy few was weggelegd. Vandaag zouden we niet meer zonder kunnen. Het heeft onze gewoonten en onze relatie met de wereld veranderd:
- je kan op elk moment naar je muziek luisteren, waar je ook bent. Op onze gsm kunnen we meer albums opslaan dan in een goedgevulde platenkast. Bowie op de metro, Daft Punk in Bamako, Beyoncé in de bergen... muziekstreaming is alomtegenwoordig.
- je hebt toegang tot kennis en de actualiteit. Eerst was er de krant, dan de radio, dan de televisie. Maar met de komst van het internet is de hoeveelheid informatie pas echt astronomische proporties beginnen aan te nemen met miljoenen uren videomateriaal, podcasts en uitzendingen die je met een tik of een klik kan bekijken en beluisteren. TED conferences, YouTubekanalen om talen te leren, livestreaming om je avonturen in real time te delen...
- We verslinden massaal series. Gedaan met de tijd dat je een week moest wachten tot de volgende aflevering van je favoriete serie werd uitgezonden. Sinds we konden kennismaken met breedband, zijn we verslaafd geraakt aan series. Game of Thrones, Stranger Things, House of Cards, The Walking Dead… het zijn maar enkele voorbeelden van een nieuwe drug die we beter kennen onder de naam #bingewatching.
- We hebben vensters op de wereld. Livestreaming is alleszins een van dé digitale innovaties van de afgelopen jaren. De reuzen van het wereldwijde web hebben alleszins niet geaarzeld om hun diensten aan te bieden: Périscope, Facebook Live, Youtube Live… Van een live voetbalwedstrijd over journalistieke reportages tot interviews met Barack Obama door Jan met de pet (hier), de mogelijkheden zijn eindeloos!

en... katten hebben de macht gegrepen op het web. Al sinds het Oude Egypte dromen ze ervan de wereldheerschappij te heroveren, de katten. En toen was er het internet! Een kans die ze niet lieten voorbijgaan. In geen tijd hadden ze onze harten ingepalmd en verbraken ze alle populariteitsrecords :-)

De streaming van morgen?

Netflix is al geruime tijd aan het onderzoeken hoe ze de grenzen van de streaming kunnen overstijgen. Onlangs hebben ze aangekondigd dat ze voortaan afgeleide producten zullen producten die geïnspireerd zijn op beroemde series. Dus wie weet, kijk je binnenkort naar series in een T-shirt van House of Cards terwijl je nipt van je mok van Orange is the New Black!
De alomtegenwoordigheid van streaming heeft ons leven en vooral onze gewoontes veranderd. Het bekendste voorbeeld is het concept van een streaming partner. Maar dan rijst de vraag: 'bedriegt' mijn partner me niet? Niet geteurd, Netflix wurmt zich een weg naar je liefdesleven en kan nu een ontrouwe partner ontmaskeren.
Aanbieders van streaming willen 'socialer' zijn en ons de mogelijkheid bieden om met meerderen series/films te kiezen. Aan de hand van nieuwe profielen kunnen ze de voorkeuren van verschillende kijkers bijhouden om zo een catalogus aan te bieden met daarin voor elk wat wils.

Ontdek onze blog