Menu

Gedeelde e-steps: een daverend succes!

In Brussel en andere grote Belgische steden kan je er niet naast kijken. En terecht: ze maakten een snelle opmars en veroverden in geen tijd het straatbeeld. Wij leggen je uit wat er in de grond zal veranderen, en erboven.

25.02.2019
Door Céline R

De gedeelde e-steps zijn een micromobiliteitsoplossing en het antwoord op een groeiende vraag naar alternatieve en intermodale mobiliteit. Vooral in stadscentra, waar auto's vaker stilstaan dan rijden. Inrix berekende dat automobilisten in 2018 met een gemiddelde snelheid van 11,3 km/u reden in stadscentra.

Een complementair vervoermiddel

Lange afstanden kan je niet afleggen met een e-step, maar ze zijn wel de ideale micromobiliteitsoplossing voor korte afstanden, zoals van thuis tot aan het treinstation, of van de bushalte naar kantoor. Net als deelfietsen vormen ze dus de ideale aanvulling op het openbaar vervoer. En als je niet gebruikmaakt van het openbaar vervoer, kan je er toch ergens een nemen en die elders achterlaten, zoals je doet met de deelscooters van Scooty.

...in volle opmars

Het is nog maar enkele maanden geleden dat de eerste e-steps in ons land werden geïntroduceerd en intussen zijn er al zes bedrijven die elektrische steps verhuren: Troty, Bird, Lime, Dott en Tier. Je vindt ze in de drukste buurten van grote steden als Brussel of Antwerpen, met name in de omgeving van metrostations.

Hoe werkt het?

Nadat je de applicatie van het merk hebt gedownload en een account hebt aangemaakt, zie je waar zich e-steps bevinden en wat hun laadtoestand is. Zodra je een e-step hebt gevonden, ontgrendel je die met je smartphone door een QR-code te scannen. Zit je rit erop, dan parkeer je de step op straat (waar je wil, maar wel rekening houden met het verkeersreglement en... je gezond verstand). De kosten bedragen 1 € voor het gebruik en 0,15 € per kilometer. Ze gaan ongeveer 25 km/u en je hebt een autonomie van een dertigtal kilometer, afhankelijk van de laadtoestand.

Er wordt gewerkt aan wettelijk kader

Sinds 1 februari 2019 moeten de verhuurbedrijven over een licentie beschikken. Bedoeling is de sector te reglementeren zodat een wettelijk kader bestaat voor dit nieuwe vervoermiddel en om het te integreren in de openbare ruimte. Wat de wegcode betreft, zijn bestuurders onderworpen aan dezelfde verkeersregels als fietsers.

Ieder zijn e-step

Heel wat straten in Brussel bestaan uit kasseien, en dat zijn lastige dingen als je niet met de auto bent. Met een e-step is het dus comfortabeler rijden op geasfalteerde wegen en fietspaden. Elk merk beschikt over verschillende modellen van e-steps. Afhankelijk van je grootte is het ene model al wat beter geschikt voor jou dan het andere. Ook de werking verschilt enigszins.

Goede tafelmanieren die blijven kleven