Menu

Geconnecteerde objecten voor in huis

Vanaf morgen zal Brussels Expo weer overspoeld worden met exposanten die hun waar willen aanprijzen op de nieuwste editie van Batibouw. De perfecte gelegenheid dus om te grasduinen in het aanbod van geconnecteerde objecten, die steeds vaker hun weg naar ons huis vinden. Wedden dat sommige gadgets die vandaag compleet nutteloos lijken over een paar jaar niet meer uit ons leven weg te denken zijn?

15.02.2017
Door Céline R

Waarom beslist iemand om domotica in huis te halen? In onze zoektocht naar het antwoord op die vraag namen we contact op met enkele exposanten op de beurs. Volgens de firma Qbus is de Belg vooral op zoek naar flexibele en modulaire systemen die hun energieverbruik verlagen en het comfort in huis verhogen.

Besparing

Hier en daar een paar euro besparen. Wie zou dat nu niet willen? Gelukkig zijn er bedrijven die systemen aanbieden die je helpen je factuur naar beneden te krijgen.
Zo is er bijvoorbeeld een gloeilamp die detecteert hoeveel mensen er in de kamer zijn en de verlichting daar automatisch op afstemt. Of een thermostaat die je op afstand kan regelen, zodat je de verwarming kan uitzetten als de kids dat weer vergeten zijn. Sommige sensoren zetten de verwarming zelfs automatisch uit als er een raam openstaat. En tot slot is er een douchekop die van kleur verandert naargelang je verbruik.

Beveiliging

Hoewel hier en daar stemmen opgaan dat het inbraakcijfer in België aan het dalen is, blijft een goed beveiligde woning een belangrijk aandachtspunt voor de Belg. 
Er zijn nu systemen die je op je smartphone kan bedienen (de lichten aan- of uitdoen, de rolluiken optrekken of neerlaten, waarschuwingen in real time krijgen), met, volgens Tom van Qbus, geprogrammeerde scenario's zoals 'tv-kijken' of 'slapen'.
Men belooft ons ook systemen die een stil alarm bij de politie doen afgaan bij inbraak of noodsituaties (overstroming, gaslek enz.) of die een video naar een gsm of tablet sturen zodra de minste beweging wordt waargenomen.
Op CES 2017 (de grootste elektronicabeurs ter wereld) werden begin dit jaar ook slimme deursloten voorgesteld. Die kunnen op afstand bediend worden, met een gsm, en ze versturen een melding wanneer iemand de deur met de hand probeert te openen.

Gadgets

De toepassingen zijn vrijwel eindeloos: analyseer je slaapkwaliteit, de lichtsterkte en kamertemperatuur, regel de temperatuur van je hoofdkussen, kiem het gesnurk van je partner in de smoor met een slimme patch, stel in hoeveel kunstmest de tulpen krijgen en voorkom dat je soep nog aanbrandt dankzij de slimme pan, ... Pluk de dag en maak jezelf het leven nog een stuk makkelijker.

Is jouw nestje al uitgerust met domotica? Of sta je eerder weigerachtig tegenover deze technologie en geconnecteerde objecten?

Ontdek onze blog