Menu
Blog

Dit zijn de belangrijkste gaming trends voor 2023

Tech

Welke nieuwe games zijn echte must-haves voor Playstation, Xbox, pc of Nintendo? Breekt de metaverse massaal door? En hoe zal streaming en cloud gaming evolueren? Ontdek hier de belangrijkste gaming trends voor 2023!

23.11.2022 Nelson MUSHIDY-WA-MUSHIDY

Ronald Meeus is een journalist met een stevige passie voor technologie en videogames. Met andere woorden de geknipte man om samen met ons in te zoomen op de nieuwste gaming trends. 

Zelfde consoles, straffere games

De nieuwste PlayStation 5 en Xbox Series S/X-consoles zijn amper een paar jaar oud. In 2023 hoef je dus geen nieuwe modellen te verwachten. Wat wél vast staat, is dat ook de software achter de schermen serieuze sprongen voorwaarts heeft genomen. Lees: dankzij de Unreal Engine 5 zullen zowel grote als kleinere gamestudios nog mooiere, indrukwekkende games kunnen maken! 

TIP: wil je de Xbox Series S zelf ontdekken? Deze krachtige console zit inbegrepen in Ultra Gaming, de nieuwe optie bij jouw Love-pack. 

Een trend die overigens al enkele jaren bezig is voor games met een zogenaamde ‘open wereld’. In dergelijke spellen kan je als speler vrij rondlopen en ook naast de belangrijkste verhaallijn tijd doorbrengen met aanvullende missies, oefensessies, … of gewoon rondwandelen en genieten van het landschap. 

In 2023 kijken we alvast reikhalzend uit naar de volgende titels:

 • Horizon: Call of The Mountain. Het derde post-apocalyptische spel in de succesvolle serie na Zero Dawn en Forbidden West. Inclusief een krachtig vrouwelijk hoofdpersonage. Beschikbaar op PlayStation 5 mét VR-mogelijkheid.
 • Hogwarts Legacy. Een spel naar het hart van alle fans van de Harry Potter-boeken en -films! Start je avontuur aan Zweinstein en ontdek deze magische wereld tot in het kleinste hoekje. Beschikbaar voor PlayStation, Xbox, Nintendo en pc.
 • The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom. Ongetwijfeld een van de bekendste én nog steeds populairste Nintendo-games! Enkel beschikbaar voor Nintendo.
 • Starfield. Vertrek op ruimte-avontuur in een spel gemaakt door dezelfde makers achter epische titels zoals Skyrim en Fallout 4. Voorlopig enkel beschikbaar voor Xbox en pc.

Binnen deze categorie van games zien we nog een andere, relatief nieuwe trend opduiken: de live service-games. Hoewel deze games niet noodzakelijk een uitgebreide spelwereld hebben, zorgen ze er via strategische missies voor dat je als speler steeds terugkeert naar het spel. Denk bijvoorbeeld aan een dagelijkse bonus als je inlogt. De bekende titels in dit genre zijn Fortnite, Apex Legends, Destiny 2 en Roller Champions. 

Dit wordt hét gaming genre van 2023

Net zoals bij films vind je ook in de gamewereld naast de grote blockbusters ook kleinere indie-studio’s. En die indiegames worden steeds populairder. Dat blijkt uit een recent onderzoek van de Amerikaans-Russische betalingsprovider Xsolla. Uit diezelfde studie bleek overigens dat de verdeling tussen ‘commercieel’ en ‘indie’ eigenlijk heel artificieel is: gamers die indie-games spelen, houden namelijk evenveel van grote blockbusters. 

Wil je met andere woorden volgend jaar een gamer verrassen met een origineel spel? Kies voor een van deze titels: 

 • Stray (2022): een actie-avontuur waarin je speelt als een kat 
 • Weird West (2022): een rollenspel met zowel Western als horror
 • Planet of Lana (2023): een kunstzinnig 2D-platformgame (enkel voor Xbox)
 • Vengeful Guardian: Moonrider (2023): een game die al wat oudere spelers terugbrengt naar de tijden van de Sega Mega Drive of de Super Nintendo … ondertussen al 30 jaar geleden dus.

Wat met NFT’s, virtual reality en de metaverse? 

Twee jaar geleden leek de opmars van NFT’s en crypto niet te stoppen. Wie het na het lezen van de vorige zin geen idee heeft waar we het over hebben, raden we zeker aan even onze blog rond de Metaverse te lezen!

Ook verschillende gamebedrijven hebben de voorbije jaren geëxperimenteerd met het play-to-earn of P2E-principe. Daarbij zou je als speler NFT’s kunnen verdienen in je spel. Maar … echt enthousiast werd de markt er voorlopig niet van. 

Wie eveneens op een lauwe ontvangst mag rekenen: virtual reality. Ergens in 2023 mogen we wel de Quest 3 VR-bril verwachten – geproduceerd door het voormalige Oculus, dat nu in handen is van Meta, het bedrijf boven Facebook. En over ‘meta’ gesproken … ook de Metaverse blijft naar alle waarschijnlijkheid nog even toekomstmuziek. 

Kijk eens mee met een Belgische streamer

Toch zijn er andere manieren om nu al virtueel samen te komen rond games. En daar hoef je niet altijd zélf voor te gamen. Ook meekijken met streamers – gamers die hun spel streamen via platformen zoals Twitch – is een activiteit op zich geworden. Enerzijds omdat je er veel van kan bijleren voor je eigen speelsessie, anderzijds omdat hun commentaar bij de games vaak entertainend is. 

En ook in België vind je enkele beroemde streamers! Dit zijn volgens Ronald Meeus enkele grote namen die we zeker in het oog moeten houden: 

 • Thijs ‘Jnoxx’ Bastiaens (first person shooters)
 • Toxmina (meestal Grand Theft Auto Online)
 • Espe (heel divers van Fortnite en Gotham Knights tot kleinere indie-games)
 • Elkegaming (strategiegames zoals Hearts of Iron IV)
 • Kira (professioneel gamer en lid van Sector One, de esports-organisatie gesponsord door Orange)
 • Saiven (professioneel gamer en lid van Sector One)

Cloud gaming? Here to stay met de Xbox Game Pass!

Begin 2023 trekt Google de stekker uit Google Stadia, de bekendste aanbieder van cloud gaming. Hierbij speel je je favoriete spellen online via een server in plaats van het spel te downloaden en installeren op een console of pc. 

Toch is cloud gaming nu al een vaste waarde voor 2023. Want Microsoft gaat all-in op zijn Xbox cloud gaming. Met het Xbox Game Pass-abonnement krijg je niet alleen toegang tot honderden fantastische games; je kan dankzij cloud gaming ook stevige spellen spelen op toestellen die daar niet de rekenkracht voor hebben. Denk bijvoorbeeld aan oudere laptops, oudere Xbox-consoles, en zelfs smartphones. 

Het beste nieuws? De Xbox Game Pass zit inbegrepen in onze Ultra Gaming-optie voor je Love-pack! En dan zijn er nog deze fantastische features:

 • een Xbox Series S-console,
 • eerste maand gratis voor de Game Pass Ultimate
 • en 5 GB éxtra mobiele data.

Voeg nu Ultra Gaming toe aan je Love-pack en maak er samen met Xbox een fantastisch gamejaar van!

Ja, ik wil Ultra Gaming!

Lees ook:

▶️ Top 10 games om vandaag te spelen
▶️ Waarom gamen met je (klein)kinderen een goed idee is 
▶️ 6 verrassende voordelen van gamen

Found this useful? Share with

Nelson MUSHIDY-WA-MUSHIDY
Door mijn passie voor schrijven en technologie, creëer ik met deze blog dagelijks mijn eigen geluk.