Menu
Blog

Gamen is gezond... echt waar!

Tot uw dienst

De veroudering van de hersenen uitstellen, dat kan op twee manieren. Door meditatie en... door te gamen. Zeg dat de wetenschap het gezegd heeft.

27.03.2019 Céline Roman

Super Mario heeft superkrachten

Misschien ken je MiJo? Een kranige dame van 75 die tot drie uur per dag gamet. Zij beweert bij hoog en laag dat Super Mario haar geholpen heeft om haar fibromyalgie te overwinnen en haar geheugen te verbeteren. Maar kunnen we dat ook wetenschappelijk staven? Uit onderzoek blijkt dat gamen écht een heilzame werking heeft.
Volgens een Canadees wetenschappelijk onderzoek kweken volwassenen die regelmatig een potje gamen snellere reflexen en doet gamen wonderen voor de hersengezondheid, vooral bij 50-plussers. Om tot die conclusies te komen, lieten wetenschappers tientallen personen gedurende zes maanden Super Mario 64 spelen.
Ze maten de impact met behulp van een MRI-scan en zijn formeel: gamen helpt in de strijd tegen hersenatrofie als gevolg van het verouderingsproces. De wetenschappers stellen een opmerkelijke toename van de grijze stof vast in de hippocampus. De verklaring is simpel: gamers slaan de virtuele spelwereld in hun brein op en dat heeft een objectief heilzame werking op hun gezondheid.

Mediteren is beter dan genezen

Een ander onderzoek, van Scientific Reports, leert ons dat ook mindfulness wonderen kan doen voor onze grijze stof en ons metabolisme. Mediteren zou bevorderlijk zijn voor de nachtrust, het geheugen, de hersenen en, meer algemeen, de suikerstofwisseling. Apps zoals Samsara kunnen je daarbij helpen.
Ons advies: een gezonder leven betekent niet dat je al je schermen moet afzweren. Integendeel, gamen en mediteren doe je gewoon met je smartphone of tablet. Eentje om te onthouden!

Found this useful? Share with

Céline Roman
Dol op sms’en en smileys. Smoor op shoppen en lekker eten. Gek op joggen en apps.