Menu
Blog

Galaxy S8+ of iPhone 7 Plus: wat kies je?

Tech

Een vraag op onze blog gaf ons inspiratie en zin om beide reuzen tegen elkaar af te wegen. In het strijdperk is het moeilijk om een winnaar aan te duiden, hoe goed we ook probeerden!

11.07.2017 Cédric Godart

De lancering van de iPhone 7 Plus dateert weliswaar al van september 2016, maar het blijft tot nu toe het meest geavanceerde Apple-model en een geduchte concurrent onder de smartphones. De recentere Galaxy S8+ is dan weer het paradepaardje van het Koreaanse merk. Qua prijs lopen ze elkaar niet ver mis, maar voor het overige? Wij proberen ze te vergelijken om je wat meer houvast te geven.

Ontwerp: Samsung op voorsprong
Het meest innoverende scherm zit op de Galaxy S8, zoveel is zeker. Het scherm volgt perfect de rondingen van de smartphone en bedekt de hele voorkant. Hoewel het meetbaar groter is, geeft de smartphone zelf niet de indruk forser te zijn uitgevallen, ondanks de 6,2 inch, wat uiteindelijk meer is dan de iPhone 7 Plus. En de 7 Plus zelf dan? Die is vrijwel volledig vergelijkbaar met zijn voorganger, de 6 Plus, met alleen een verschillend fototoestel.

Scherm: HD of … 2K
Het scherm van de iPhone 7 Plus meet 5,5 inch, dat van de S8 Plus dus 6,2 inch. Apple heeft gekozen voor een full HD-resolutie met een 19:9 beeldverhouding. Bij de Koreaan gaat het om Quad HD 2K in de AMOLED-technologie (met de beeldverhouding 18,5:9). Het scherm van de iPhone is helderder. Maar op de S8 zijn de kleuren levendiger. En ook het totaal verschillende OS maakt het moeilijk om een overwinnaar uit te roepen …

Foto’s op topniveau
Bij het fototoestel is het Apple dat innoveert, met een dubbele sensor. Samsung heeft zich beperkt tot de sensor van de S7, maar heeft de software verbeterd. Uiteindelijk presteren beide smartphones vrijwel onberispelijk. Onder andere als er weinig licht is, halen de twee toestellen zo goed als identieke prestaties, dankzij de grote lensopening. En dat maakt de keuze er niet gemakkelijker op.

Snelheid en prestaties: nek aan nek
Op papier is de iPhone 7 Plus fors uitgerust, met een A10-chip, 3 GB RAM-geheugen en een batterij van 2900 mAh. Maar de S8 Plus laat Android draaien op de typische Exynos 8895-chip met 4 GB RAM. Zijn batterij van 3500 mAh heeft meer capaciteit dan op de iPhone en toch is hun batterijduur goed vergelijkbaar: ongeveer anderhalve dag. De S8 biedt één optie meer: draadloos opladen. Conclusie? Twee verschillende besturingssystemen, twee aparte werelden, maar prestaties die weinig verschillen.

En de gegevensopslag? Apple laat je kiezen uit 32 tot 256 GB. Bij Samsung is er maar plaats voor 64 GB, maar je kan een geheugenkaartje toevoegen tot maximaal 256 GB.

Aansluitingen: USB-C en Lightning
Apple zweert op al zijn computers bij USB-C, maar voorziet zijn iOS nog steeds van een Lightning-connector. Samsung blijft trouw aan de USB-C-norm … op alle toestellen. Bij Samsung is er plaats voor een jack-stekkertje, Apple voorziet in een adaprter om een koptelefoon op de Lightning-uitgang aan te sluiten.

Nog een laatste verschil? Bij Apple zit de biometrische sensor op de voorzijde, bij Samsung op de achterzijde. De kwaliteit ervan? Identiek.

Conclusie? Twee (heel) verschillende werelden, die moeilijk te vergelijken zijn
Is de keuze tussen iOS en Android dan een kwestie van smaak? Samsung levert bij zijn toestel een groot aantal eigen accessoires, tot zelfs een DeX-dockingstation om van de S8 een computer te maken, met toetsenbord en muis. Dit kan erg nuttig zijn voor professionele gebruikers en bij de iPhone en de iPad zoek je er tevergeefs naar.

Verschilt hun prijs als je geen abonnement neemt? Nauwelijks! De Galaxy S8 Plus neem je mee naar huis voor 909 euro. De iPhone 7 Plus kost evenveel, maar met 32 GB. Reken op 1019 euro voor de versie met 128 GB en 1129 euro voor 256 GB.


Ontdek onze Smartphones

Found this useful? Share with

Cedric Godart
30-something, geobsedeerd door zowel spinning als het opsporen van alle mobile nieuwtjes op elk uur van de dag.