Menu
Blog

Galaxy Fame Lite: klein maar stevig en volkomen pretentieloos

Tech

Heeft ooit iemand gezegd dat geluk alleen is weggelegd voor wie het laatste nieuwe model smartphone bezit? Met de Galaxy Fame Lite heb je een klein toestel op zak, zonder franjes, maar wel met de nodige apps.

30.12.2013 Cédric Godart

De Galaxy Fame Lite is te koop voor minder dan 130 euro. Daarvoor heb je natuurlijk geen uitzonderlijke prestaties, maar hij is wel uitgerust voor 3G!

Het hele ontwerp was gericht op inperken, opdat het toestel moeiteloos Android-applicaties zou draaien en anderzijds een correcte autonomie garanderen, ondanks zijn compacte formaat. Het slaagt daar vrij aardig in, zij het met wat beperkingen.

De Fame Lite draait op versie 4.1 van Android. Zijn schermresolutie bedraagt 320 op 480 pixels. Gezien het formaat van 3,5 duim, ongeveer even groot als bij de eerste iPhones, is de weergave behoorlijk, zelf al zijn veel recente apps ontworpen voor grotere schermen. Van Facebook tot Skype, alles lukt in grote lijnen. De interface van Samsung heeft het uitgesproken voordeel zich aan elk scherm aan te passen.

Dit is een Samsung, wat wil zeggen dat alles standaard is: Bluetooth, 3G+, 2G EDGE, Wi-Fi en een micro-USB... Er zal dus wel altijd iemand in de buurt zijn die je zijn of haar lader kan lenen, tenzij je tussen allemaal iPhone-gebruikers zit.

Enkele elementen om rekening mee te houden

Zijn 512 Mb aan geheugen maken je het leven niet gemakkelijker. Denk erom apps na gebruik af te sluiten, zoniet zal al gauw verzwakking optreden. Met een gewicht van 120 g heb je een compacte en goed geproportioneerde gsm in handen, maar ook weer geen pluimgewicht.

Vergeet ook niet om voor je muziek en foto’s een micro-SD-kaart te kopen. De standaard 4 Gb die je daarvoor ter beschikking hebt zijn ontoereikend. Fotograferen is trouwens niet z’n grote specialiteit, al komt hij met zijn 5 megapixels nog vrij goed weg. De camera aan de voorzijde daarentegen kan zich meten met een doorsnee webcam uit de jaren ’90. Verwacht dus geen vleiende beelden en al zeker niet met Skype.

De gesprekskwaliteit is prima en het contact met het netwerk stelde evenmin problemen. Berichten intikken is met het kleine scherm wat moeilijker. Alternatieven zijn inspreken met de functie van Google, die merkwaardig goed werkt, of een virtueel toetsenbord gebruiken met cijfers en letters, door elkaar, zoals vroeger. Ook in dat geval kun je relatief snel schrijven.

Goedgekeurd voor de dienst!

Van de batterij van 1.300 mAh kunnen we geen wonderen verwachten. En toch hebben we het met dit toestel een heel, heel lange dag volgehouden. De lagere schermresolutie heeft een dubbel gevolg: je blijft niet de hele dag aan dat schermpje gekluisterd, maar dat komt wel het energieverbruik ten goede.

Een toptoestel is dit duidelijk niet. Een toegankelijk instapmodel des te meer. Maar zijn kunststofonderdelen ogen solide. Zijn ambitie was om de essentie van een smartphone toegankelijk te maken tegen de laagst mogelijke prijs en daar is Samsung vrij aardig in gelukt. Voor een beginnende smartphonegebruiker en als aanvulling op een tablet, om te bellen en wat rond te neuzen op het mobiele net, is dit een goede keuze. Wie vermogen wil of het laatste nieuwe snufje, moet dat op een hoger niveau gaan zoeken, zoveel is duidelijk.

Wie zich eens aan een smartphone wil wagen, maar zonder een fortuin uit te geven, kan deze Galaxy Fame Lite gerust een kans geven.

Tags

Found this useful? Share with

Cedric Godart
30-something, geobsedeerd door zowel spinning als het opsporen van alle mobile nieuwtjes op elk uur van de dag.