Smartphone fotografie: tips voor beginners (en gevorderden)
Fun
Foto’s maken met je smartphone, hoe doe je dat? Met onze tips en tricks ontdek je een verborgen kant van die slimme camera in je jaszak. Daarnaast delen we ook enkele handige (gratis) apps om je foto’s te bewerken.
Nog nooit met een echte camera gefotografeerd? Of stiekem altijd de automatische functie aangezet? Geen paniek! Echt iedereen kan leren om mooie foto’s te maken!
Daarom hebben we samen met enkele fotografen de handigste tips verzameld voor smartphonefotografie. Bovendien hebben we ervoor gezorgd dat de meeste werken op alle toestellen die de laatste 2 of 3 jaar in België zijn verkocht. Xiaomi, Samsung, Huawei, OPPO, Nokia, Fairphone of iPhone: we’ve got your back!
TIP: is jouw toestel al wat ouder? Verwen jezelf met een van onze straffe promo’s! Zo kan ook jij tegen een zacht prijsje aan de slag met smartphone fotografie!
11 praktische tips voor foto’s met professionele look
1. Reinig de lens van je smartphone
Zonder propere lens, geen mooie foto’s! Controleer dus altijd vóór je een foto trekt of er geen vette vingerafdrukken op je lens (of lenzen) staan. Reinigen kan perfect met en droog microvezeldoekje. Of verwijder stofjes met een blaasbalgje.
2. Stel zelf scherp
Het goede nieuws? Scherpstellen doet de camera automatisch in jouw plaats. Voor echt professionele foto’s kan je ook zelf scherpstellen door even op het scherm te drukken.
Ideaal als je bijvoorbeeld één element letterlijk in de kijker wil zetten. Je toestel zal dat punt bijvoorbeeld ook gebruiken om de belichting bij te stellen.
3. Gebruik het beeldraster
Het beeldraster of “hulplijnen” is bijna onmisbaar om bij te leren. Je kan ermee …
- de regel van drie toepassen. Veel mensen zetten hun onderwerp pal in het midden van de foto. Probeer voor een dynamisch beeld eens om ze op één van de kruispunten of een hulplijn te positioneren.
- recht fotograferen. Zonder statief is het soms moeilijk om je te concentreren op de horizon of een verticale vluchtlijn. Met het raster hou je het beeld mooi in evenwicht.
4. Kies de juiste opnamestand
Het nadeel van automatische instellingen? Ze zijn nooit helemaal aangepast aan een specifieke situatie. Dankzij opnamestanden stem je de instellingen beter af op het moment. De meest populaire zijn …
- Portretmodus – creëert een wazige achtergrond rond een persoon;
- Sportmodus – zorgt dat een (snel) bewegend voorwerp scherp blijft;
- Landschapsmodus – voor dat perfecte vakantieplaatje;
- Nachtmodus – extra lichtgevoelig voor donkere momenten.
5. Let op met digitaal inzoomen
Smartphones hebben steeds vaker twee verschillende soorten zoom: optisch en digitaal. Wat is het verschil? En wanneer gebruik je wat?
- De digitale zoom blaast je foto op en zorgt dus voor een fors kwaliteitsverlies. Gebruik deze functie dus zo weinig mogelijk als je veel details wil vastleggen.
- Een optische zoom geeft aan dat je smartphone – net zoals échte camera’s – een telelens heeft. Hierdoor blijft je beeldscherpte en -kwaliteit 100% bewaard. Deze vind je vooral op de high-end toestellen. En ja, ook die vind je bij ons in promo.
Ik ben benieuwd naar de promo’s!
TIP: wil je echt inzoomen? Trek dan eerst de foto en snij ‘m achteraf bij. Zo profiteer je toch nog van de beste kwaliteit!
6. Verken de HDR-modus
De meeste smartphones hebben tegenwoordig een HDR-modus. Daarmee voegt je toestel een reeks foto’s met verschillende belichting samen tot één enkele foto. Hoewel de belichting in het resultaat beter is, oogt de foto niet altijd natuurlijk.
TIP: bewaar samen met de samengestelde HDR-opname ook de originele foto’s. Vergelijk vervolgens de beelden en kies er het beste uit. (Kies onder foto-instellingen om alle opnamen te bewaren bij HDR-fotografie.)
7. Corrigeer de belichting van je foto
Hoewel je camera artificiële intelligentie gebruikt, is je toestel helaas (nog) niet slim genoeg om de belichting optimaal te regelen. Met deze tips straalt je smartphonefotografie op elk moment van de dag!
- Is je onderwerp te donker? Verschuif de belichting naar een hogere waarde.
- Of net overbelicht? Verschuif de belichting naar een lagere waarde.
TIP: neem foto’s met verschillende instellingen en hou enkel de beste bij!
8. Gebruik de groothoeklens correct
Als je smartphone meerdere camera’s heeft, zit er waarschijnlijk een groothoeklens en soms zelfs een ultragroothoek bij. Hiermee leg je een breder gezichtsveld vast. Ideaal om bijvoorbeeld …
- een smartphone foto te maken van een breed tafereel zonder achteruit te lopen;
- of een groepsselfie te nemen met je vrienden.
9. Kies de juiste ISO-waarde
De watte? Je ISO-waarde bepaalt hoeveel omgevingslicht er wordt opgevangen. De vuistregel geldt: hoe hoger, hoe gevoeliger de sensor. Hoewel je smartphone automatisch de ISO-waarde kan bepalen, is het een goed idee om dit ook manueel te kunnen. Zo hoef je bijvoorbeeld niet altijd te flitsen!
- Je wil op een heldere dag buiten een foto trekken van je hond. Kies voor een lage ISO-waarde, bijvoorbeeld 100.
- Je wil op een druiligere boswandeling een foto trekken van een mooie paddestoel. Verhoog de ISO-waarde naar ongeveer 400. Zo blijft je foto helder én leg je veel details vast.
- Je wil ‘s nachts een foto trekken van de stad. Drijf je ISO-waarde op naar 1600, of zelfs 3200. Opgelet, hoe hoger de ISO-waarde, hoe groter de kans op kwaliteitsverlies.
10. Gebruik een statief(je) voor je smartphone
Heb je ook al gemerkt dat je met zo’n klein en licht toestelletje als een smartphone gemakkelijk trilt of beweegt als je een foto maakt? Met een statief trek je stabiele en scherpe foto’s!
Bovendien bestaan er tegenwoordig heel wat opties: van uitschuifbare modellen voor op de grond tot kleine tafelstatiefjes waarin je je smartphone vastklemt.
TIP: geen statief bij de hand? Plaats je smartphone op een vlak oppervlak zodat hij op een natuurlijke manier stevig staat.
11. Combineer een extra lamp met je flits
Hoewel je het niet meteen zou verwachten, levert een flits soms het tegenovergestelde probleem op: je foto is overbelicht of je vrienden zien er plots uit als bleke spoken.
Met een extra lamp of ringlamp compenseer je dit effect. Kies bijvoorbeeld voor een (tafel)statief met ringlamp! Dit soort technische hulpmiddelen zijn trouwens vaak verrassend betaalbaar.
4 smartphone fotografie tips voor gevorderden
Wil je dat je ne sais quoi-gevoel aan foto’s toevoegen? Of je smartphone fotografie op Instagram een niveautje hoger brengen? In de volgende 4 video’s leert vlogger Samir (UP2D8) je zijn favoriete hacks voor de ultieme foto!
- Professionele foto’s trekken met je professionele smartphone? Check!
▶️ Download Snapseed voor Android
▶️ Download Snapseed voor iPhone.
VSCO
Zonder twijfel een van de grote klassiekers! VSCO is dé app om je foto met enkele klikken social media-proof te maken. Dit zijn onze favoriete kenmerken:
- Je kan VSCO gebruiken voor foto en video
- (Tegen betaling) toegang tot zowat 200 presets
- Perfect voor beginnende en gevorderde fotografen
▶️ Download VSCO voor Android.
▶️ Download VSCO voor iPhone.
Pixlr
Creatieve fotografen zullen helemaal weg zijn van deze app! Pixlr gaat veel verder dan gewoon foto’s bewerken: je kan bijvoorbeeld collages maken, of een van de vele templates gebruiken om jouw uniek verhaal te vertellen. Dit zijn onze highlights:
- Maak unieke foto’s
- Breng je foto’s samen tot een collage
- Inclusief templates voor nog meer stijl
▶️ Download Pixlr voor Android.
▶️ Download Pixlr voor iPhone.
Adobe Lightroom
De Adobe-suite is en blijft de hub voor fotografie, videografie en design. Met Adobe Lightroom krijg je een elegante app met professionele features. De meeste daarvan zijn gratis – abonnementen starten vanaf 4,99 euro per maand.
- Een professionele app om je foto’s te bewerken
- Intuïtief in gebruik
- Ideaal om je foto tot in de details te verfijnen
▶️ Download Adobe Lightroom voor Android.
▶️ Download Adobe Lightroom voor iPhone.
Photoshop Express
Photoshop Express, da’s de essentie van Photoshop in een handige gratis app. Met enkele eenvoudige klikken pas je vervelende oneffenheden aan. Denk bijvoorbeeld aan rode ogen verwijderen na een flits, of de kleurtoon van foto wat warmer maken. Ook creatievelingen kunnen zich helemaal uitleven met deze app!
- Vrolijk foto’s op met kaders, stickers en meer
- Breng je foto’s samen in een mooie collage
- Intuïtief in gebruik
▶️ Download Photoshop Express voor Android.
▶️ Download Photoshop Express voor iPhone.
Photoshop Fix
Je haarkleur veranderen? Glimlach vergroten? De achtergrond wazig maken? Het kan allemaal met deze gekke Photoshop Fix app! Dit is waarom we fan zijn:
- Geniet van maximale creatieve vrijheid
- Creëer je eigen video’s
- Verfijn de helderheid, belichting en meer.
▶️ Download Photoshop Fix voor Android.
▶️ Download Photoshop Fix voor iPhone.
TIP: al die foto’s nemen heel wat opslagruimte in beslag. Met een goede clouddienst zorg je ervoor dat al je herinneringen veilig bewaard worden!
Je foto’s delen met de wereld? Kies voor onbeperkte data!
Uiteraard wil je je prachtige foto’s met zoveel mogelijk mensen delen via WhatsApp, Instagram, Facebook en andere opties. Dan wil je natuurlijk niet plots zonder data vallen.
Met Love Duo profiteer je elke maand opnieuw van onbeperkt vast internet – én mobiel internet (Go Unlimited). Heerlijk, toch?
Yes, ik wil ook onbeperkt mobiel surfen!
Lees ook:
▶️ Zo zet je foto’s over van je telefoon naar je computer
▶️ De beste apps voor Android en iPhone
▶️ Hoe je smartphone reinigen en ontsmetten?
Tags
Found this useful? Share with
