Food for your brain: tv-quizzen tijdens de zomermaanden

De zomer is een periode van rust – platte rust. Heerlijk voor het lichaam, minder goed voor de geest. Heb jij ook last van luie hersens? Betrap je jezelf erop dat je ’s ochtends de microgolfoven opentrekt om te kijken of er nog melk koel staat? Dan is het hoog tijd om je grijze cellen weer in gang te schoppen. Niet met vakantietaakjes; wel met tv-quizzen. We stellen twee Belgische en een Nederlandse variant aan je voor.

07.08.2017
Door Céline R

Is er wifi in Tahiti?

Zoals de titel al doet vermoeden, is Is er wifi in Tahiti een echt zomerprogramma, dat de grote leemte na het wegvallen van Thuis en Familie opvult. Deze quiz is bovendien dé manier om BV’s beter te leren kennen. Tenminste voor wie er als deelnemer binnengeraakt, want de twee teams die het tegen elkaar opnemen, bestaan telkens uit een onbekende en drie bekende Vlamingen. De inzet? Een reis voor de onbekende Vlaming. Een greep uit de rubrieken die aan bod komen: ‘Wa zeit ‘m?’ (liplezen), ‘BV Caché’ (bekende Vlamingen herkennen, gefotoshopt in de meest bizarre afbeeldingen) en ‘Kopzorgen’ (kandidaten moeten geblinddoekt raden welk voorwerp er op hun hoofd staat).

Switch: ’t is niet voor punten

Elke dag kun je Adriaan Van den Hoof aan het werk zien op één. Hij praat namelijk Switch aan elkaar – een titel die verwijst naar de ‘position switch’ die de kandidaten moeten uitvoeren zodra ze stijgen of dalen in de ranking. Ze krijgen met andere woorden geen punten; hun tussenstand wordt weergegeven door de volgorde waarin ze staan. De kandidaat die tot het einde kan standhouden op de eerste positie doet tijdens de finale mee voor een fameuze jackpot.  

Mijn vader is de beste

Over naar Nederland, naar NPO3 om precies te zijn, voor wat ze daar omschrijven als een ‘familiespelshow’: Mijn vader is de beste. En dat is niet zomaar een spelprogramma om met de familie naar te kijken, het wordt effectief gespeeld door families. Elke zaterdag gaan vier vaders, geassisteerd en aangemoedigd door hun kinderen, tot het uiterste om te voldoen aan de verwachtingen die gecreëerd werden tijdens het complimentenminuutje aan het begin van het programma (“mijn vader is de grappigste” tot “mijn vader kan echt álles”). Geen typische quiz, want het vraag-en-antwoordrubriekje neemt veel minder tijd in beslag dan het duik- en vliegwerk, maar toch heerlijk (ont)spannend.