Eco Filter: de stories filter waar de planeet van opkikkert

Heb jij onze gloednieuwe Eco Filter al gespot op Instagram en Facebook? Deze klimaatvriendelijke filter verkleint de bestandsgrootte van je stories – zonder de kwaliteit aan te tasten – en helpt je zo je ecologische voetafdruk te verkleinen. Maar wat is het geheim van de Eco Filter? En zijn er nog zo slimme tips & tricks om je virtuele CO2-voetafdruk te verminderen? Je ontdekt er alles over in deze blog!

22.04.2021
Door Simon V

Wat is de Eco Filter?

De Eco Filter is een stories filter voor Instagram en Facebook. We ontwikkelden deze filter om ervoor te zorgen dat de foto’s en video’s die je als stories post minder energie verbruiken op het internet en zo hun klimaatimpact te verkleinen. Dat doet de filter door het aantal pixels in je foto of video te verminderen.

Cool, toon mij de Eco Filter voor Facebook Stories Nice, geef mij de Eco Filter maar voor Instagram Stories

Verliest mijn foto of video dan niet aan kwaliteit?

Neen! Onze ontwerpers hebben ervoor gezorgd dat de Eco Filter de kwaliteit van je stories volledig garandeert. Goed nieuws dus voor iedereen die regelmatig post op Instagram en Facebook. Je beelden zijn hooguit een tikkeltje donker en dat geeft je stories net dat tikkeltje extra.

Ik wil de Eco Filter gebruiken voor Facebook Stories Ik wil de Eco Filter downloaden voor Instagram Stories

En … maakt het een verschil voor het klimaat?

Ja! Greenspector zocht het voor ons uit en de resultaten zijn verbluffend. De Eco Filter verkleint fotobestanden met ongeveer 30% en video’s met zo’n 25%. Dat komt neer op 20% minder CO2-uitstoot voor foto’s en 19% voor video’s. Een mooie opkikker voor onze planeet!

Waar vind ik de Eco Filter?

Onze Eco Filter is vanaf nu beschikbaar op de nieuwste versie van …

Gebruik je deze apps nu al? Download dan de filter van ons officieel account (zoals je hieronder ziet) en sla hem op. Je kan de filter meteen gebruiken wanneer je een foto of filmpje maakt voor je stories. 

Eco_Filter_Instagram_Orange_tutorial.jpg

Eco Filter + Facebook Stories = Let’s go! Eco Filter + Instagram Stories = Yes, please!

5 slimme eco-tips & tricks voor je smartphone

De Eco Filter is onze manier om een steentje bij te dragen voor de planeet. Wil jij nog slimmer omgaan met je smartphone? Check dan zeker onze Eco-tips! Wil je er meer over weten? Volg ons op Instagram en Facebook.

1. Gebruik ‘Databesparing’ op Instagram

Wist je dat je Instagram app je graag helpt om mobiele data te besparen? Met de handige functie ‘Databesparing’ zal de app video’s enkel vooraf afspelen als je een vaste internetverbinding gebruikt.

Zo activeer je deze feature:

  • Ga op je mobiele Instagram-app naar Instellingen 
  • Ga naar Account
  • Klik door naar Mobiel dataverbruik
  • Activeer de optie Minder data gebruiken (iPhone) of Databesparing (Android)

Daarnaast kan je op een Android-toestel ook aangeven wanneer Instagram media met een hoge resolutie mag laten zien. Je hebt de keuze tussen ‘nooit’, ‘alleen wifi’ of ‘mobiel + wifi’.

2. De batterij van je smartphone opladen in vliegtuigmodus

De vliegtuigmodus of airplane mode van je smartphone onderbreekt alle radiosignalen van en naar je smartphone. Dat betekent: geen internetverkeer, geen bluetooth, geen sms’en en geen telefoontjes. Hierdoor verbruikt je toestel minder energie en kan je de batterij sneller (en slimmer) opladen!

Eco-Tip_airplanemodus_orange.png

3. Join the dark side

Heeft jouw smartphone een AMOLED-scherm? Dan is deze tip zeker iets voor jou! Bij dit soort schermen worden zwarte pixels namelijk niet verlicht … en verbruiken ze dus een pak minder energie. Ga dus snel naar je instellingen en activeer ‘donkere modus’ (of dark mode): de zwarte achtergrond helpt je om zoveel mogelijk energie te besparen.

Daarnaast kan je natuurlijk ook onze Eco Filter gebruiken! Die maakt je foto’s en video’s een tikkeltje donkerder en helpt je zo op een subtiele manier meer energie te besparen.

Eco Filter downloaden voor Facebook Stories Eco Filter downloaden voor Instagram Stories

4. Vermijd extreme temperaturen

Net zoals jij houdt ook je smartphone niet van extreme koude of warmte. Bij heel lage temperaturen verslindt je toestel de batterij en zal je veel sneller moeten opladen. En bij hoge temperaturen? Dan loop je het risico dat je smartphone blijvende schade oploopt en/of data verliest. Laat je toestel dus zeker nooit in het zonnetje liggen!

5. Gebruik apps & features enkel als je ze nodig hebt

Hoeveel apps staan er open op jouw smartphone? Ook al staan ze te draaien op de achtergrond, ze verbruiken nog steeds energie. Daarom raden we je aan om apps steeds te sluiten na gebruik.

Eco-Tip_closing_apps_smartphone.png

Daarnaast activeren we onze bluetooth, wifi, mobiele data en gps ook enkel wanneer we ze nodig hebben. Ook hier geldt: hoe meer functies er actief zijn (en blijven), hoe harder je batterij moet werken.

Orange België en duurzaamheid

Sustainability en het welzijn van de planeet ligt ook ons nauw aan het hart en daarom zetten we ons actief in om ook onze eigen ecologische voetafdruk te verkleinen. Op onze website vind je uitgebreide informatie over onze initiatieven en resultaten. Daarnaast delen we ook op Facebook en Instagram regelmatig handige tips & tricks rond duurzaamheid. Give us a follow! :-)

Ik wil weten wat Orange doet voor de planeet!

Lees ook:

▶️ Stories in mobiele apps: hoe vind je er je weg in?
▶️ Review van de Fairphone 3+, de meest ethische smartphone 
▶️ Het Agoria Solar Team racet in zonnewagens naar een duurzame toekomst
▶️ Milieuvriendelijke tips voor je smartphone