Menu
Blog

Review van de Fairphone 3+, de meest ethische smartphone van 2020

Tech

De nieuwe Fairphone 3 Plus is vanaf nu verkrijgbaar bij Orange België. Dit ethische, repareerbare en duurzame toestel is er dit jaar alvast op vooruit gegaan qua camera. Het is een echte aanrader voor iedereen die zorg wil dragen voor onze planeet. Benieuwd wat hij allemaal kan? We deden de test en delen onze ervaringen hieronder met jou.

31.05.2021 Cédric Godart

Het Nederlandse bedrijf Fairphone lanceert de Fairphone 3 Plus, de opvolger van de derde generatie van deze duurzame smartphone. Hij ziet er misschien niet spectaculair uit, maar de gebruiker kan hem wel zelf herstellen. Een toestel dat gemaakt is om lang mee te gaan, dat is eens wat anders!

Daarom kozen wij ook een andere aanpak om voor onze Fairphone 3+ review . Wij vergelijken hem niet met andere toestellen uit dezelfde prijscategorie, maar gaan na wat je echt aan deze mens- en milieuvriendelijke smartphone hebt als je hem jarenlang je vertrouwen schenkt.

Vóór we je onze indrukken en ervaringen geven over de Fairphone 3 Plus, overlopen we eerst zijn kenmerken, zijn pluspunten tegenover de Fairphone 3+ en vertellen we voor die dit de ideale smartphone is.

    Fairphone 3 Plus : specificaties

    De Fairphone 3+ heeft dezelfde onderdelen als de Fairphone 3, met uitzondering van het cameragedeelte. Dit zijn de specs van het toestel:

    • Qualcomm Snapdragon 632 processor
    • RAM-geheugen van 4 GB
    • Opslagruimte van 64 GB (uitbreidbaar met microSD-kaartje)
    • Scherm: 5,65 inch (14,5 cm) Full HD+ formaat 18:9
    • WIFI 5 (ac), Bluetooth 5, NFC
    • 2G, 3G, 4G
    • Koptelefoonaansluiting: 3,5 mm
    • Uitneembare batterij: 3.040 mAh
    • Vingerafdruklezer
    • Besturingssysteem Android 10
    • Plaats voor twee simkaartjes (dual sim)

    Ik wil een Fairphone 3+, waar kan ik hem bestellen?

    Fairphone 3 en 3 Plus : de verschillen

    Dit zijn de belangrijkste verschillen tussen de Fairphone 3 en de Fairphone 3+:

    • Tot 40% meer gerecycleerd plastic in de telefoon en de diverse modules
    • Camera’s van 48 en 16 MP in plaats van 12 en 8 MP
    • Ondoorzichtige achterkant
    • Android 10 in plaats van Android 9 Pie.

    Het algemene design en de andere onderdelen zijn identiek aan het vorige model.

    Fairphone 3 Plus : voor wie?

    Voor alle duidelijkheid: als je op zoek bent naar een slanke telefoon met een oogstrelend design voor een zacht prijsje, dan ben je met de Fairphone aan het verkeerde adres. Maar daar gaat het niet om en daarvoor koop je het toestel niet, zoals zal blijken uit onze recensie van de Fairphone 3 Plus.

    Of de Fairphone 3+ jouw ideale smartphone is, weet je als je het eens bent met deze 4 argumenten. Hecht jij veel belang aan:

    • duurzaamheid
    • traceerbaarheid van de gebruikte materialen
    • de mogelijkheid om je smartphone zelf te herstellen
    • je toestel jarenlang te gebruiken (5 jaar)?

    Vier maal ‘Check’? Dan is de Fairphone 3+ echt op jouw lijf geschreven. Lees dus snel verder!

    Ik ben al overtuigd, ik wil de Fairphone 3+

    Inhoud

      Uitpakken en kennis maken

      Al bij het uitpakken van de Fairphone 3+ merk je dat dit geen gewoon toestel is. Er is moeite gedaan om ook van de verpakking een ethisch verhaal te maken. De kartonnen doos bevat een handleiding, de smartphone en een schroevendraaiertje.

      Als je de Fairphone vastneemt, voelt hij anders aan dan de andere huidige toestellen. De Fairphone 3 Plus is niet dun of elegant, maar eerder massief en vrij dik (ongeveer 10 mm). Het gewicht is wel aanvaardbaar (190 gram).

      Eigenlijk krijg je de indruk dat je te maken hebt met een toestel uit 2015. Nogmaals, dat is zeker geen obstakel als je deze smartphone kiest omdat hij ethisch en duurzaam is. Wij waren wel een beetje verrast over het trilniveau: heel gevoelig en … niet echt discreet.

      Als je het toestel voor het eerst inschakelt, word je geconfronteerd met de pure Android 10 op de Fairphone 3+, zonder extra softwarelaagje erbovenop. Ook de monogeluiden klinken vrij “ruw”. De geluidskwaliteit als je belt is correct, maar mist soms een tikje subtiliteit.

      Wat te denken van het design?

      Vormgeving is altijd een kwestie van smaak. Een Fairphone is gemaakt van gerecycleerde, duurzame materialen en modulair opgebouwd en dat zie je eraan. Maar  de Fairphone 3 modules maken het wel eenvoudig om de smartphone te  openen en om onderdelen of de batterij te vervangen.

      Wij hadden deze smartphone een tiental dagen op zak en waren af en toe flink verbaasd. Dat heeft waarschijnlijk te maken met zijn wat “gedateerde” aanpak. Maar na een tijdje maakte onze verbazing plaats voor een zekere bewondering voor de ideeën erachter. Een Fairphone 3 Plus kopen is een weloverwogen en ethische keuze voor een betere planeet. Je vindt goedkopere toestellen die meer kunnen, maar die zijn wel minder ethisch!

      Goed om te weten: in de doos zit geen USB-adapter. Je zult dus je eigen USB-C-kabeltje moeten gebruiken. Dus zo’n omkeerbaar USB-kabeltje, iets helemaal anders dan de micro-USB van de oudere generaties smartphones.

      Duurzaam ontwerp is hoofdzaak

      In de doos zit een schroevendraaiertje en dus konden wij niet aan de verleiding weerstaan om even binnenin te kijken. Daar is er duidelijk alles aan gedaan om herstelling te zo makkelijk mogelijk te maken, bijvoorbeeld na een val of bij een defect. De gebruiker kan zelf elke module (camera, processor, batterij, scherm, aansluiting voor koptelefoon) uitnemen en vervangen. De reserveonderdelen van de Fairphone zijn verkrijgbaar op de officiële website van het merk, telkens voor heel schappelijke prijzen.

      Je hoeft dus nooit naar een winkel te gaan voor een herstelling, want een Fairphone herstel je gewoon zelf, met de handleiding en een schroevendraaier.

      Het toestel zal dan misschien geen schoonheidsprijs winnen, het is wel gebouwd om lang mee te gaan en eenvoudig te herstellen. Fairphone belooft trouwens Android-updates gedurende 5 jaar. Is het niet eigenaardig dat zoiets als een hele prestatie klinkt? Er zullen ook regelmatig nieuwe onderdelen worden uitgebracht, zoals een nieuwe fotocamera of processor. Door het modulaire concept kan  de Fairphone dus makkelijk mee met de technologische evolutie.

      Ja, ik wil de Fairphone 3+!

      Kwaliteit van het scherm van de Fairphone 3 Plus

      Een modern scherm dat de hele voorkant beslaat, dat is te hoog gegrepen. Ook op dit punt gaat de Fairphone voor een klassiek design. Het scherm is vrij groot, exact 5,65 inch, maar heeft ook vrij brede randen (boven- en onderaan).

      Het scherm produceert heldere en vrij natuurlijke kleuren. De lichtsterkte is goed. Maar dit is wel een IPS-scherm, dat qua kwaliteit stevig moet onderdoen voor een LED- of OLED-scherm. De weergave lijkt bij een eerste oogopslag een beetje koel, toch in vergelijking met de levendigere of warmere beelden van recentere smartphones.

      Is de Fairphone 3 Plus beveiligd?

      Ja, achteraan zit er een biometrische sensor voor vingerafdrukken. De sensor zit vrij hoog en het is in het begin even mikken om hem te bereiken, maar na een paar uren ben je eraan gewoon.

      De Fairphone 3 Plus heeft de NFC-technologie aan boord voor een snelle koppeling met externe apparaten en om mobiel betalen te ondersteunen (Bancontact, Google Pay).

      Is de Fairphone een krachtig toestel?

      De Fairphone 3+ is uitgerust met de Snapdragon 632-processor van Qualcomm en met die chip zit hij in de middenklasse. Verwacht dus geen topprestaties of flitsende games. Maar de smartphone kan wel vlot overweg met alle doorsnee apps.

      Gamen is perfect mogelijk, maar bedenk toch dat de telefoon daarvoor niet is bedacht. De Fairphone beschikt over een eigen grafische chip en 4 GB aan RAM-geheugen en dat blijkt voldoende voor een aantal klassieke games. Maar laat er geen Fortnite op los … of toch niet te lang. Wij hebben het geprobeerd!

      Hoeveel opslagruimte heeft de Fairphone 3 Plus?

      Er zit standaard een geheugen van 64 GB in de telefoon en dat is tot 200 GB uit te breiden met een microSD-kaartje. Wij hebben een kaartje van 128 GB toegevoegd, voldoende om duizenden foto’s en video’s snel en comfortabel over te zetten.

      De Fairphone 3+ wordt automatisch en onmiddellijk herkend door je pc (Windows en Linux). Op een Mac moet je Android File Transfer downloaden.

      De Fairphone 3 Plus en zijn sim

      In de nieuwe Fairphone past een nano-simkaartje.

      De Fairphone 3+ is een Dual SIM toestel. Je kunt er dus 2 nano-simkaartjes tegelijk in gebruiken.

      Hoe lang gaat de batterij mee?

      De batterij van 3.040 mAh is vrij goed geoptimaliseerd om de Fairphone 3 Plus een hele dag te laten functioneren. Snelladen verloopt volgens de QuickCharge 3.0-norm en de batterij zit na ongeveer 90 minuten weer boordevol energie.

      Een uitneembare batterij biedt voordelen. Je zou immers voor slechts 15 euro een extra batterij voor de Fairphone kunnen kopen op hun website. Als je een weekendje op stap gaat, zou je in je rugzak dus naast een Powerbank ook zo’n vederlichte 2e batterij kunnen meenemen.

      Hoe goed is de nieuwe camera van de Fairphone 3 Plus?

      In het fotogedeelte onderscheidt het nieuwe model zich van de Fairphone 3 uit 2019. De 3+ heeft twee nieuwe fotosensoren aan boord:

      • Achteraan een camera van 48 megapixel in plaats van 12;
      • Vooraan een sensor van 16 megapixel in plaats van 8.

      Fairphone 3 Plus camera review

      De fotoapp was nog niet helemaal klaar toen wij de Fairphone 3+ hebben getest, maar wat we zagen was een indrukwekkende prestatiesprong tussen het model van 2019 en de nieuwe Fairphone

      Zodra er wat minder licht was, begon de sensor van 12 megapixel van de Fairphone 3 het moeilijk te krijgen. De camera van 48 megapixel van de Fairphone 3+ vangt veel meer licht en heeft een hoger dynamisch bereik. Overdag levert dit scherpere foto’s op en bij valavond of binnen minder ruis in het beeld.

      Verdere verbeteringen aan de fotosoftware zijn gepland, maar over het algemeen is er volgens ons grote vooruitgang merkbaar. Bij het schrijven van deze test ging portretten maken nog niet precies genoeg, maar het loont zeker de moeite om de app na enkele updates nog eens te testen.

      Klinkt goed, ik wil de Fairphone 3+!

      En filmpjes?

      De camera zet mooie videoprestaties neer, zowel bij HD-filmen als in 4K. Ook voor video is de camera er dit jaar dus flink op vooruitgegaan.

      Welke Android-versie op de Fairphone 3 Plus?

      De Fairphone 3+ is uitgerust met Android 10. De ontwikkelaars hebben er vooral naar gestreefd om gebruikers een pure Android-beleving te garanderen, zonder overbodige snufjes. Ze zijn vertrokken van de ASOP-versie van Android, dus de open-sourceversie die alle ontwikkelaars mogen gebruiken. Dat levert standaard menu’s, icoontjes en schermachtergronden op. Maar je kunt de Android wel naar eigen smaak personaliseren.

      De diensten van Google zijn anderzijds wel goed vertegenwoordigd. Je hebt dus toegang tot de Google Play Store, Gmail, Google Maps en YouTube.

      De Fairphone 3 met Android 10 functioneert vlot en soepel, waarschijnlijk omdat op de Fairphone 3+ de pure Android-versie draait. Het duurt soms heel even voor een app opstart en door sommige lange webpagina’s scrollen vraagt ook een beetje tijd, maar als je geen tientallen apps tegelijk gebruikt, is dat nooit storend. Als je merkt dat je toestel trager begint te functioneren, sluit je gewoon enkele apps die veel vermogen vragen (games, sociale media).

      Kan ik een ander besturingssysteem installeren?

      Ja, via de officiële website is het vrij eenvoudig (en wettelijk toegelaten) om de Fairphone 3+ te ontgrendelen. Je zou dan een ander OS kunnen installeren, zoals Ubuntu voor Fairphone of /e/OS, LineageOS, Sailfish OS, enz. Dit is natuurlijk weggelegd voor geavanceerde gebruikers van de Fairphone, maar online vind je hierover veel documentatie.

      Welke accessoires voor de nieuwe Fairphone?

      Om je Fairphone 3 Plus te beschermen vind je in onze eShop:

      De reserveonderdelen zijn beschikbaar op de officiële website van het merk.

      Wat is de launch date van de Fairphone 3 Plus in België?

      De lanceringsdatum van de Fairphone 3 Plus in België is 14 september 2020. Vanaf dan is hij ook verkrijgbaar bij Orange.

      Wat is de Fairphone 3 Plus zijn prijs?

      De prijs van de Fairphone 3+ bedraagt 439,95 €. Je vindt hem in onze eshop en in een Orange-shop in je buurt. 

      Verkocht! Ik wil een Fairphone 3+

      Ik heb al een Fairphone 3, kan ik upgraden?

      Ja, als je de Fairphone 3 uit 2019 hebt, koop je de nieuwe Camera+ modules op de officiële website van Fairphone. In het pakketje zitten instructies om zelf je oude fotosensoren te vervangen, naast aanwijzingen voor recyclage van de oude modules.

      Deze modules zijn beschikbaar:

      • Module Fairphone camera achterzijde van 48 megapixel, voor 59,95 €
      • Module Fairphone camera voorzijde van 16 megapixel voor 34,95 €

      Om de nieuwe Camera-app te kunnen gebruiken, moet je ook je Fairphone 3 upgraden naar Android 10.

      Conclusie

      De Fairphone 3 Plus is een totaal anders ontworpen smartphone die niet voor iedereen is weggelegd. Hij zal beslist in de smaak vallen van mensen die iets willen doen voor de planeet en ons milieu en die de oorsprong van materialen, traceerbaarheid en een ethische omgang met kleine producenten belangrijk vinden. De prestaties van dit toestel zijn over het algemeen heel goed en de camera van het model 2020 is sterk verbeterd in vergelijking met de Fairphone van 2019.

      Dit is een toestel dat jarenlang trouw dienst zal doen. Het is eenvoudig te upgraden en moeiteloos te repareren. Het verdient daarom een apart plaatsje bij de beste smartphones van 2020.

      Ja, ik ben overtuigd, toon mij de Fairphone 3+

      Lees ook:

      ▶️ Waarom gsm’s en smartphones recycleren zo belangrijk is
      ▶️ Een app om voedselverspilling tegen te gaan
      ▶️ 6 zero waste apps om je ecologische voetafdruk te verkleinen
      ▶️ Hoe je smartphone op een veilige manier reinigen en ontsmetten?

      Found this useful? Share with

      Cedric Godart
      30-something, geobsedeerd door zowel spinning als het opsporen van alle mobile nieuwtjes op elk uur van de dag.