Menu
Blog

Fairphone 4: Review van de nieuwste duurzame smartphone

Tech

Met de Fairphone 4 lanceert het gelijknamige Nederlandse bedrijf de eerste e-afvalneutrale smartphone op de markt. Duurzaam, ethisch en transparant: in deze review ontdek je waarom ook wij fan zijn van dit toestel!

18.11.2021 Maité Delgado

Je wil een nieuwe telefoon en liefst ook een duurzame? Dan zit je met de Fairphone 4 helemaal goed! Net zoals z’n voorgangers werd ook deze modulaire smartphone ontworpen met liefde voor de consument én de planeet.

Meer nog, het is de eerste e-afvalneutrale smartphone op de markt! Dat wil zeggen dat er geen elektronisch afval wordt gecreëerd. Anders gezegd: voor elke Fairphone 4 wordt er een smartphone gerecycleerd of krijgt een toestel een tweede leven. Mooi meegenomen als je weet dat 82% van de uitstoot van een smartphone afkomstig is van de productie ervan … om nog maar te zwijgen van de kostbare grondstoffen in je toestel.

Maar hoe zit het met de specs en gebruikservaring? Hier is onze review! 

Fairphone 4 5G: specificaties

Met z’n fantastische features is de nieuwste Fairphone zeker een waardige opvolger voor de Fairphone 3 en Fairphone 3 Plus. Een overzicht:

  • Qualcomm Snapdragon 750G processor 
  • RAM-geheugen van 6 GB 
  • Opslagruimte van 128 GB (uitbreidbaar met microSD-kaartje)
  • Super AMOLED-Scherm: 6,3 inch (16 cm) Full HD+ formaat 18:9 
  • WIFI 5 (ac), Bluetooth 5, NFC, GPS
  • 2G, 3G, 4G, 5G
  • Kabelaansluiting: USB-C
  • Koptelefoonaansluiting: 3,5 mm
  • Uitneembare batterij: 3.905 mAh + snellaadfunctie
  • Vingerafdruklezer + Gezichtsherkenning
  • Besturingssysteem: Android 11
  • Dual sim-functie (nanosimkaart + esim)

Waar vind ik de Fairphone 4?

Fairphone 4 vs Fairphone 3 Plus: wat zijn de verschillen? 

Twijfel je tussen de twee modellen? Hier doet de Fairphone 4 het beter de Fairphone 3 Plus:

  • Eerste e-afvalneutrale smartphone
  • Tot 128 GB intern geheugen (versus 64 GB)
  • Selfiecamera van 25 MP (versus 16 MP op de Fairphone 3+)
  • Compatibel met 5G
  • Android 11 (versus Android 10)

Wat is een Fairphone? 

Het Nederlandse Fairphone heeft één duidelijke missie: de meest duurzame smartphone ter wereld maken. Daarvoor gebruikt het gerecycleerde materialen – en koos het bewust voor een modulair ontwerp.

Een Fairphone is met andere woorden perfect als je …

  • een smartphone wilt die gegarandeerd minstens 5 jaar meegaat; 
  • je smartphone zelf wilt kunnen herstellen;
  • wilt bijdragen aan een duurzame toekomst.

Drie keer ‘yes’ geantwoord? Blijf dan zeker lezen!

Ik ben al overtuigd van de Fairphone 4!

Onze Fairphone 4 review

Toegegeven, in vergelijking met andere smartphones op de markt zou je het uiterlijk van de Fairphone 4 bijna saai durven noemen. Maar laat je daar zeker niet door afschrikken! Met z’n 189 gram en 8 mm dikte ligt dit toestel aangenaam in de hand.

In de doos vind je trouwens ook een schroevendraaiertje. En uiteraard gebruikten we dat om ook binnenin het toestel een kijkje te nemen! Hoe dat eruit ziet, ontdek je in de unboxing video met Samir (UP2D8)!

TIP: in de doos zitten geen USB-adapter of oortjes. Je zult dus je eigen USB-C-kabeltje en (draadloze) oortjes moeten gebruiken. 

Wat ons in deze review vooral opviel? Dit toestel brengt de smartphone terug naar de essentie: een krachtig toestel waarmee je vlotjes kan bellen, sms’en, surfen en streamen. Deze smartphone koop je niet voor z’n uiterlijk – wel voor de volgende redenen:

Ja, ik wil een Fairphone 4!

1. Opvallend sterke schermkwaliteit

Hoewel ook de Fairphone 4 nog steeds vrij brede randen heeft, kreeg het 6.3” scherm duidelijk een upgrade. Dankzij de super AMOLED-technologie kan dit toestel qua beeldkwaliteit dus zeker concurreren met andere smartphones op de markt.

2. Krachtig genoeg voor mobiele games

De Fairphone 4 is uitgerust met de nieuwste Qualcomm Snapdragon 750G processor. Krachtig genoeg voor je favoriete apps en spelletjes. 

Daarnaast kreeg ook het RAM-geheugen een forse update: met 6 GB is deze smartphone eindelijk ook krachtig genoeg om esports en mobiele games te streamen.

3. Upgrade van de opslagruimte

128 GB. Dit standaardgeheugen kan je tot 400 GB uitbreiden met een micro-SD-kaartje. Da’s meer dan genoeg opslagruimte voor al je documenten, foto’s en filmpjes.

TIP: De Fairphone 4 wordt automatisch herkend door je computer (Windows en Linux). Op een Mac moet je eerst nog de Android File Transfer downloaden.

4. Dual-sim met esim voor meerdere abonnementen

Net zoals z’n voorganger is de Fairphone 4 een dual sim-toestel. Dat betekent dat je dit toestel met twee simkaarten kan gebruiken. 

Nieuw bij deze smartphone is de esim. Dankzij deze ingebouwde simkaart hoef je dus maar één fysiek simkaartje in je toestel te steken.

Wat is een esim?

5. Korte oplaadtijd voor je batterij

De batterij van 3.905 mAh geeft je smartphone genoeg energie voor een volledige dag. Waar we echt blij van worden is de opmerkelijk korte oplaadtijd: op ongeveer 40 minuten tijd is de batterij weer volledig opgeladen

Een grote sprong voorwaarts in vergelijking met de Fairphone 3 Plus – die nog 90 minuten nodig had.

6. Gevoelige camera’s voor mooie foto’s en filmpjes

Ook nu blijven de camera’s verrassen! Na de indrukwekkende upgrade van de vorige Fairphone, pakt het merk uit met nieuwe én krachtigere camera’s:

  • Twee camera’s achteraan (48 MP + 48 MP Ultra-Wide)
  • Selfiecamera van 25 MP (f/2.2)

Hiermee trek je op zowat elk moment van de dag fantastische foto’s – zelfs wanneer er buiten of binnen minder licht is. 

Maak je graag filmpjes voor je sociale media? Ook dan zal de Fairphone 4 je aangenaam verrassen met 4K-kwaliteit!

7. Android 11 voor snellere prestaties

Ook het besturingssysteem werd in een nieuw jasje gestoken! Je Fairphone 4 komt met een open-sourceversie van Android 11. Wat dat betekent voor jou? Je smartphone bevat de algemene menu’s, icoontjes en schermachtergronden – die je uiteraard zelf kan aanpassen naar jouw smaak en voorkeuren.

Daarnaast vind je ook hier alle Google-diensten terug op je toestel. Zoals bijvoorbeeld de Google Play Store, Gmail, Google Maps en YouTube.

Interessant om weten: Fairphone trekt z’n modulaire filosofie ook door naar het besturingssysteem. Je kan dus perfect een ander besturingssysteem installeren! Nadat je je toestel ontgrendeld hebt, kan je bijvoorbeeld Ubuntu voor Fairphone, /e/OS, LineageOS of Sailfish OS installeren. Meer informatie daarover vind je op de Fairphone-website

TIP: Merk je dat je toestel wat trager reageert? Sluit apps die veel energie vragen! Denk bijvoorbeeld aan spelletjes en je sociale media. Op onze blog vind je trouwens nog een pak meer gebruiksvriendelijke tips voor je smartphone!

8. En als er iets kapot gaat?

Hét grote voordeel van de Fairphone is dat de 9 onderdelen apart vervangen kunnen worden. Je hoeft dus niet meteen een nieuwe smartphone te kopen omdat de batterij van je huidige kapot is. 

Je Fairphone 4 wordt namelijk geleverd met een handig schroevendraaiertje. Als de batterij bijvoorbeeld versleten is, bestel je eerst een nieuwe op de officiële website. Open vervolgens de achterkant van je toestel en vervang de batterij.

Dankzij z’n modulaire opbouw kan dit trouwens voor elk onderdeel van je smartphone!

9. Profiteer van 5 jaar garantie!

Fairphone gelooft de volle 100% in z’n toestellen. Daarom geniet je van maar liefst 5 jaar garantie op je duurzame smartphone! Het enige wat jij hoeft te doen, is je toestel binnen de 90 dagen na aankoop/levering online registreren.

Say no more, ik wil een Fairphone!

Vanaf wanneer is de Fairphone 4 beschikbaar in België? 

De Fairphone 4 is beschikbaar in België vanaf 25 oktober 2021. Uiteraard vind je ‘m dan ook in onze eshop of een Orange-shop in jouw buurt!

Conclusie

De Fairphone 4 is een robuuste smartphone met een uniek design. Dankzij het modulaire ontwerp kan je de 9 onderdelen apart vervangen wanneer nodig. Zo gaat je toestel minstens dubbel zo lang mee als de gemiddelde smartphone – én bewijs je dus zowel je portefeuille als de planeet een dienst.

Bovendien kan de Fairphone 4 eindelijk voluit concurreren met andere merken: de krachtige Qualcomm Snapdragon 750G processor, verfijnde camera’s (48 MP + 8 MP) en het Android 11-besturingssysteem zorgen ervoor dat je jaren plezier beleeft aan dit toestel. 

Overtuigd? Kom je oude gsm inruilen via Orange BuyBack! Jij krijgt van ons een mooie voucher en onze partners zorgen ervoor dat je toestel gerecycleerd wordt. Bovendien doneren we voor elk binnengebracht toestel 2 euro aan Natuurpunt vzw

Cool, hoe ruil ik m’n gsm in?

Lees ook:

▶️  Waarom smartphones en gsm’s recycleren zo belangrijk is
▶️  Help het klimaat met je smartphone
▶️  Milieuvriendelijke tips voor je smartphone
▶️  Hoe je smartphone reinigen en ontsmetten?

Found this useful? Share with

Maité Delgado
Maité Delgado
Altijd op zoek naar interessante telco nieuwtjes en weetjes, handige apps, tips en tricks om jullie up to date te houden!