Menu
Blog

Facebook Graph Search: de nieuwe zoekmachine binnen Facebook

Tech

Facebook Graph Search, de nieuwe zoekfunctie binnen het Facebook-platform werd gisteren in een eerste golf uitgerold (enkel beschikbaar voor mensen die Facebook in ‘English (US)’ gebruiken). Deze nieuwe zoekfunctie gaat veel verder dan de vorige. Tot nu toe beperkte die zich tot het opzoeken van personen, pagina’s en apps.

10.07.2013 Simon VAN CAUTEREN

Wil je ook graag weten wie van je vrienden al in een bepaald restaurant is gaan eten? Welke films ze goed vinden? Of ze een even raar trekje hebben als jij? Dat en veel meer kan binnenkort.
Dat is op zich best interessant want eindelijk kunnen we op Facebook gericht iets opzoeken: vrienden met dezelfde interesses, die naar bepaalde landen op reis zijn geweest,… Jij geeft in wat en wie je zoekt en Facebook geeft je meteen een overzicht. Even een bericht naar de juiste personen en je zit in no time van een film te genieten of je gaat samen voor een extreme strijk-sessie

Wie gaat wat kunnen zien?

Zoals bij elke nieuwe feature in Facebook rijzen er ook nu weer vragen rond privacy. Facebook Graph Search werkt als volgt: al je info, status updates en foto’s die ‘publiek’ staan, zullen getoond worden wanneer ze resultaat uitmaken van de zoekopdracht die iemand uitvoert. Dat moet niet noodzakelijk een Facebook-vriend van je te zijn.
De informatie die je enkel zichtbaar maakt voor je Facebook-vrienden zal enkel als resultaat getoond worden als zij naar iets op zoek gaan. En dan is er nog de tussenweg voor de informatie die je deelt met ‘vrienden’ en ‘vrienden van vrienden’.
Ook voor adverteerders biedt dit nieuwe mogelijkheden. Zij zullen hun boodschappen doelgerichter op jouw interesses kunnen afstemmen. Dus laten we met z’n allen hopen dat als we dan toch reclame krijgen, ze op z’n minst relevant zal zijn.

Privacy-instellingen

Het is misschien wel een goed moment om al je instellingen en foto-albums eens te overlopen want vroeger waren de instellingen minder duidelijk. De kans bestaat dus dat je er toen niet meteen op gelet hebt of je privacy-instellingen voor bepaalde info juist waren.
Weet je niet precies waar je op moet letten? Wij gaven eerder al eens enkele tips mee en die vind je hier. Een vroege tester toonde een tijdje geleden al op ludieke wijze aan dat het voor sommigen geen overbodige luxe is. Ook Facebook heeft nog een pagina met extra tips gelanceerd (met veel aandacht voor het taggen in foto’s).
Conclusie, geen paniek en het zal Facebook weer heel wat gemakkelijker maken, maar toch best eens even tijd nemen om je profiel en de inhoud ervan te overlopen zodat je zeker bent van wie wat te zien krijgt.

Tags

Found this useful? Share with

Simon VAN CAUTEREN
Gamer et photographe, le partage est dans sa nature de Digital Native biberonné aux Likes et aux Retweets.