Menu

Facebook: 5 tips om je privacy te beschermen

Je hebt er vast geen idee van welke gegevens Facebook allemaal over je verzamelt. Dat blijkt uit de schandalen de laatste tijd. Hieronder staan een aantal tips om de controle terug te krijgen en minder sporen achter te laten op de mobiele applicaties van Facebook.

19.04.2018
Door Céline R

1. Bekijk je instellingen op een computer
Open de browser op je computer of tablet. Ga naar de pagina www.facebook.com/settings en klik op 'Een kopie downloaden van je Facebook-gegevens' op de pagina met je accountinstellingen. Facebook maakt dan een archief aan van alles wat het over je weet en alles wat je hebt gepost of gedeeld. Dat archief kan enorm zijn, geduld is dus aan de orde. Open daarna het tabblad Privacy op dezelfde pagina om je privacyinstellingen te wijzigen.

2. Je hoeft de Facebook-app niet te downloaden
Want je kan ook gewoon terecht op de mobiele website van Facebook. Die is erg geschikt voor kleine schermpjes. Het voordeel: je ontvangt niet bij elke like of nieuwe post een melding, maar alleen als er iets echt belangrijks gebeurt. De Facebook-app is heel opdringerig en weet constant waar je je bevindt.

3. Beperk de toegang tot de Messenger-app
Door Messenger (ook eigendom van Facebook) te installeren, verleen je de app toegang tot je telefoonboek. Dat is handig om te weten wie van je contacten ook Messenger gebruikt. Anderzijds geef je de app zo volledige toegang tot Facebook (idem voor WhatsApp). Maar Messenger kan perfect werken zonder die optie. Op Android kan je de Messenger-app ook gebruiken als sms-app. In dat geval is de kans reëel dat Facebook toegang heeft tot al je Messenger-berichten en... sms'jes. Dat mag je toch wel weten voor je deze optie activeert (nogmaals, áls je dat wil).

4. Verover je privacy terug
Ga op de mobiele website van Facebook naar www.facebook.com/settings?tab=privacy. Op die pagina kan je beslissen wie je berichten ziet, wie je kan vinden op Facebook, of de zoekmachines (zoals Google of Bing) je profiel mogen registreren en wie je vriendenlijst mag zien. Beheer je privacy met gezond verstand.

5. Een nieuwe, handige optie
Om zich naar de Europese privacyregels te schikken, voegt Facebook een nieuw onderdeel 'Toegang tot je gegevens' toe op al zijn websites en applicaties. Zo krijg je een beter idee van wat je allemaal deelt, wat ook een pak veiliger is. Het is daar dat je bijvoorbeeld je gegevens kan wissen.