Orange lanceert eSIM in België: alles wat moet je weten

Wat is eSIM? Hoe kan ik er gebruik van maken? Wat zijn de voordelen? En welke smartphones zijn er compatibel mee? 
Orange lanceert nu eindelijk en exclusief de e SIM in België. Daarom vertellen we je er alles over!

22.02.2020
Door Cédric

eSIM eindelijk beschikbaar in België, bij Orange

Nu onze goede oude simkaart bijna 20 jaar trouwe dienst achter de rug heeft, is het tijd om aan een opvolger te denken. Orange is de eerste operator die de eSIM in België lanceert.

Vanaf 20 februari 2020 kan je eSIM dus op bepaalde toestellen activeren (je vindt de lijst verderop). Binnenkort zal deze technologie ons bij Orange in staat stellen om je diensten en abonnementen aan te bieden voor een hele hoop nieuwe slimme toestellen. Denk aan tablets, pc’s, auto’s en talrijke andere slimme objecten.

Er komt niet minder dan een kleine revolutie aan en waarom dat zo is, lees je hieronder.

Van simkaart naar eSIM, een grote stap

Al sinds het begin van de jaren 90 zit er een simkaart in onze telefoons. Op al die jaren is dat chipkaartje alleen maar kleiner geworden. De allereerste simkaarten hadden zowat het formaat van een bankkaart. Daarna krompen ze tot het mini-, micro- en ten slotte nanoformaat. Eigenlijk verdween in de loop der jaren vooral het plastic dat rond de chip zit, tot er een minuscuul kaartje van 12,3 mm bij 8,8 mm overbleef.

Een simkaartje is nog altijd onmisbaar om je smartphone of tablet met het mobiele netwerk te verbinden. De chip bevat immers alle versleutelde gegevens om veilig op het netwerk te kunnen. Tot iemand op het idee kwam om die chip rechtstreeks in de toestellen in te bouwen. Dat is de “eSIM” of “embedded SIM” die het je veel gemakkelijker zal maken.

Wat is eSIM eigenlijk?

Embedded SIM (eSIM) is een simkaartje dat in een smartphone, tablet of smartwatch is ingebouwd. Het is fysiek verbonden met het zogenaamde moederbord (of het aanstuurpunt) van het toestel en kan er niet meer worden uitgenomen. Het kaartje meet 6 bij 5 mm, dus zowat de helft van een nano-simkaartje.

Wat is het verschil met een simkaart?

Het eSIM-kaartje zit in de smartphone ingebouwd, zoveel is duidelijk, maar wat verandert dat voor jou en wat blijft hetzelfde?

Wat verandert

 • Het grootste verschil met het klassieke simkaartje? Je hoeft geen fysiek simkaart meer in je toestel te stoppen om te kunnen bellen of data gebruiken (via 3G, 4G)
 • De activatie verloopt een beetje anders
 • De eSIM kan verschillende telefoonnummers bevatten, maar er kan er wel maar één actief zijn
 • Je moet geen pincode meer invoeren om je Orange eSIM te ontgrendelen

Wat hetzelfde blijft 

 • eSIM biedt exact dezelfde functies als het fysieke simkaartje dat je nu in je toestel stopt. Je beschikt over dezelfde diensten als bij een klassieke simkaart (oproepen, sms’en, internet).
 • Je behoudt je telefoonnummer (je hoeft dus niet van nummer te veranderen).
 • eSIM bevat exact dezelfde gegevens als een klassiek simkaartje.

Goed om te weten 

Contacten bewaren is op eSIM niet mogelijk, op je huidige simkaart kan dat wel. 

5 voordelen van eSIM

1. Een abonnement voor je smart objects nemen

eSIM zal op veel meer toestellen werken dan alleen smartphones en tablets. Het wordt dan mogelijk om een abonnement te activeren op andere toestellen, zoals bijvoorbeeld wearables of smartwatches (dat zal binnenkort al kunnen bij Orange België) en later bijvoorbeeld ook op een modem, auto, pc, … eSIM is gewoon de toekomst.

2. Meerdere nummers op één telefoon gebruiken

Met een Dual SIM-toestel (eSIM + sim) kan je dankzij eSIM kan je meerdere abonnementen en dus nummers op één toestel gebruiken, bijvoorbeeld een privénummer en een nummer voor het werk. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn voor zelfstandigen of kaderleden.

3. Buiten Europa reizen en minder aan data uitgeven

Als je verder reist dan de buitengrenzen van Europa of vertoeft in Zwitserland loopt de rekening van je dataverbruik soms snel op en blijken roamingopties duur uit te vallen. Met eSIM en een Dual SIM-toestel (eSIM + sim) blijf je gewoon je Belgische nummer gebruiken, maar kan je makkelijk een lokale simkaart toevoegen om bijvoorbeeld te surfen of lokaal te bellen. Handig als je op reis gaat naar de Verenigde Staten, Azië, Australië of Afrika. Of zelfs naar Zwitserland!

4. In België een abonnement afsluiten (voor toeristen of expats)

Voor wie vaak op reis gaat en voor toeristen wordt het eenvoudiger om in België een lokaal abonnement te nemen voor de duur van hun verblijf in ons land.

Ook voor expats in België, die weken, maanden of zelfs jaren bij ons doorbrengen, maakt eSIM het veel eenvoudiger en handiger om van een Orange-abonnement gebruik te maken. Zeker wanneer zij heen en weer reizen tussen België en hun thuisland.

Waarom dat zo is? Reizigers en expats kunnen hun simkaart en telefoonnummer uit hun thuisland blijven gebruiken en voegen op hun eSIM gewoon een abonnement, met een Belgisch nummer toe. Ze hoeven dus niet meer de hele tijd een andere simkaart in hun toestel te stoppen of met twee telefoons rond te lopen.

5. Het milieu een handje helpen

We hebben even geteld: Orange geeft jaarlijks bijna 2 miljoen nieuwe simkaarten uit. Dat is enorm. De geleidelijke overschakeling op eSIM komt ook de planeet goed uit:

 • minder plastic nodig om simkaartjes te maken;
 • eenvoudigere en milieuvriendelijkere logistiek om ze in omloop te brengen. 

Maar ondertussen zitten we ook niet stil om de huidige Orange-simkaarten milieuvriendelijker te maken: sinds augustus 2020 is de plastic kaart waarin de simkaart zit, met 50 % kleiner. Dankzij deze Half ID SIM zullen we jaarlijks 2 ton minder plastic gebruiken. 

Zijn er ook nadelen verbonden aan eSIM?

Alleen als je van smartphone verandert, blijkt eSIM iets minder handig. Tot nu toe nam je gewoon je fysieke simkaartje uit je oude telefoon en stopte het in je nieuwe exemplaar. Met eSIM duurt dit proces wat langer. Je moet dan immers je abonnement van het ene naar het andere toestel overzetten door een nieuw profiel aan te maken, te downloaden en te installeren. Deze stappen zijn bedoeld om je gegevens op je opeenvolgende telefoons goed te beveiligen.

Welke Orange-klanten kunnen eSim gebruiken?

Alle Orange-klanten (zowel particulieren als zelfstandigen) met een mobiel abonnement en een eSIM-compatibele smartphone (maar niet de Apple Watch, nog een beetje geduld, we werken eraan!). Klanten met een prepaidkaart (Tempo) hebben nog geen toegang tot eSIM.

Wie kan eSIM laten activeren?

 • Nieuwe klanten;
 • Bestaande klanten die een fysiek simkaartje door eSIM willen laten vervangen;
 • Bestaande klanten die een 2e abonnement op hetzelfde toestel wensen (dual-SIM).

Hoe zal eSIM bij Orange België werken?

Tot nu toe ging het zo: je nam een abonnement, je ontving dan een klassiek simkaartje met je klantgegevens erop en dat installeerde je in je toestel. eSIM maakt dat allemaal veel eenvoudiger. Je hoeft geen simkaartje meer in je toestel te stoppen. Je installeert gewoon het profiel van de operator op de eSIM.

Orange eSIM: activeren doe je zo

 • Ga naar een Orange Shop 
 • Toon een geldig identiteitsbewijs
 • Vraag om een SIM Swap uit te voeren. Dat is een vervanging van je simkaart, in dit geval de vervanging van je klassieke simkaart door eSIM 
 • Vraag het verkooppunt om een QR-code aan te maken
 • Scan die QR-code met je smartphone 
 • Download en installeeeen profiel
 • Activeehet profieop de eSIM van je smartphone/compatibel toestel

▶️ Ik wil meer weten over de activatie van de eSIM

eSIM bij jou thuis activeren, ook dat kan binnenkort

Nog even en je hoeft zelfs niet meer naar de Orange Shop te gaan. Orange werkt aan een nieuw identificatieproces. Je vraagt het profiel voor de eSIM dan online aan en krijgt de QR-code opgestuurd. Die code scan je, waar je ook bent. Je kunt de eSIM dus ook gewoon thuis activeren

Goed om te weten 

Om het profiel naar je eSIM-kaartje te downloaden moet je met het internet verbonden zijn (3G, 4G, wifi).
Ik wil overschakelen op eSIM in een Orange Shop!

Smartphones eSIM in België

Alle smartphones waarin een eSIM is ingebouwd, maken momenteel gebruik van de dual-SIM-technologie. Naast hun eigen eSIM bieden ze dus ook plaats aan een fysieke simkaart. Voorbeelden hiervan zijn de dual SIM iPhones (met simkaartje én eSIM). Bij de smartwatches liggen de dingen een beetje anders. Het gaat om deze lijstjes:

eSIM-compatibele iPhones

Je smartphone moet iOS 12.1 of een latere versie gebruiken. 

Android met eSIM

Smartwatches

 • Samsung Galaxy Watch LTE: de slimme Samsung Galaxy Watch-horloges met eSIM zijn momenteel niet te koop in België, maar wel compatibel als je ze in het buitenland koopt. Je moet wel een abonnement nemen om de eSIM te kunnen gebruiken. Nieuwe modellen zouden binnenkort worden aangekondigd.
 • Apple Watch LTE : Apple-horloges met eSIM zijn niet te koop in België en de modellen die in het buitenland worden verkocht zij nu nog niet compatibel, maar binnenkort wel. Nog een beetje geduld.

▶️ Is mijn toestel eSIM-compatibel?

eSIM in de toekomst

Alle eSIM-compatibele smartphones die in België worden verkocht, hebben ook nog een gleufje voor een klassieke simkaart, maar op termijn zal dat verdwijnen. De overgang zal ongeveer 3 jaar duren. Volgens ons zal het aantal eSIM’s tegen 2025 al groter zijn dan het aantal fysieke simkaartjes en zal de goede oude simkaart tegen 2030 met pensioen zijn.

2020 wordt trouwens belangrijk voor deze nieuwe technologie. Dit jaar komen veel nieuwe modellen smartphones, tablets, smartwatches en andere slimme objecten met eSIM op de markt. En zodra het fysieke simkaartjeverdwenen zal zijn uit onze toestellen, zullen de meeste fabrikanten de vrijgekomen ruimte graag gebruiken voor nieuwe onderdelen.

Ik wil nog meer weten over eSIM: toon mij de FAQ!

▶️ Lees ook: Nieuwe Samsung Galaxy S20, S20+ en S20 Ultra: welk model kiezen?

▶️ Lees ook:  Samsung Galaxy Z Flip: wat je moet weten en waar je hem vindt

▶️ Lees ook: De nieuwe iPhone 11, iPhone 11 Pro, iPhone Pro Max: welke kiezen?