Menu

eSIM bij Orange: een Belgische primeur

Wat is een eSIM? Hoe werkt het? Wat zijn de voordelen? En welke smartphones hebben een eSIM ingebouwd? Orange is de eerste operator in België die de nieuwe digitale simkaart aanbiedt. Ontdek hier wat er verandert en hoe jij er voordeel uit haalt!

28.09.2021
Door Maité D

Een Belgische primeur bij Orange: de eSIM! 

De klassieke simkaart heeft bijna 20 jaar trouwe dienst achter de rug – tijd om aan een opvolger te denken. Orange is de eerste operator die de eSIM in België lanceert op bepaalde toestellen (je vindt de lijst verderop). 

Deze technologie zal ons bij Orange in staat stellen om je diensten en abonnementen aan te bieden voor een hele hoop nieuwe slimme toestellen – zoals je smartwatch, tablet, pc’s, auto’s en vele andere.

Waarom deze revolutie zo baanbrekend is, lees je hieronder.

Wat is een eSIM? 

De voorbije decennia is de simkaart in onze telefoons steeds kleiner geworden. De allereerste simkaarten hadden zowat het formaat van een bankkaart – tegenwoordig zijn nog zo groot als een vingernagel. 

Eigenlijk verdween vooral het plastic rond je simkaartje. De chip zelf bevat alle versleutelde gegevens die je nodig hebt om je smartphone of tablet met het mobiele netwerk te verbinden. 

Maar wat als je die chip rechtstreeks in het toestel kon inbouwen? De “eSIM” was geboren!

Hoe werkt een eSIM dan?

Zo’n “Embedded SIM” is een simkaartje dat in een smartphone, tablet of smartwatch is ingebouwd. Het is fysiek verbonden met het moederbord van het toestel en kan er niet meer worden uitgenomen. Het kaartje meet 6 bij 5 mm – zowat de helft van een klassiek nano-simkaartje.

Maar wat verandert er voor jou en wat blijft hetzelfde?

Dit verandert er: 

 • Je hoeft geen fysieke simkaart meer in je toestel te stoppen om te kunnen bellen of data gebruiken (via 3G, 4G of 5G).
 • De activatie verloopt een beetje anders
 • Je kan verschillende telefoonnummers activeren – maar er kan er wel maar één actief zijn
 • Je hoeft niet langer een pincode invoeren om je Orange eSIM te ontgrendelen.
 • Je kan geen contacten opslaan op je eSIM.

Dit blijft hetzelfde:

 • Je beschikt over dezelfde diensten als bij een klassieke simkaart (oproepen, sms’en, internet, mobiele data).
 • Je behoudt je huidige telefoonnummer.
 • eSIM registreert dezelfde gegevens als een klassiek simkaartje.

5 handige voordelen van eSIM

Je vraagt je waarschijnlijk af welke voordelen deze nieuwe chip heeft. Wij zetten de belangrijkste op een rijtje!

1. Kies één abonnement voor smart devices

De eSIM zal op veel meer toestellen werken dan alleen smartphones en tablets. Het wordt bijvoorbeeld mogelijk om een abonnement te activeren op onder meer je wearables of smartwatches (dat zal binnenkort al kunnen bij Orange België). Later volgen ook je modem, auto, pc, … 

2. Gebruik meerdere nummers op één telefoon

Met een Dual SIM-toestel kan je meerdere abonnementen – en dus nummers – op één toestel gebruiken. Denk bijvoorbeeld een privénummer en een zakelijk nummer. Handig voor onder meer zelfstandigen en kaderleden!

3. Bespaar op data als je reist buiten Europa

Als je buiten Europa reist dan durft de rekening van je dataverbruik nogal eens snel op te lopen. Met eSIM en een Dual SIM-toestel kan je gewoon je Belgische mobiele nummer gebruiken – én combineren met een lokale simkaart om voordelig te bellen en surfen. Een no-brainer als je op reis gaat naar de Verenigde Staten, Azië, Australië, Afrika … of zelfs Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk!

4. Sluit een voordelig abonnement af in België (voor toeristen of expats)

Ook voor expats in België – die weken, maanden of zelfs jaren bij ons doorbrengen – maakt eSIM het leven een pak eenvoudiger. In plaats van voortdurend van simkaart te moeten wisselen of twee telefoons te kopen, kunnen ze gewoon een mobiel abonnement met een Belgisch nummer toevoegen.

Ja, ik wil meer weten over de Orange-abonnementen! 

5. Help het milieu een handje

We hebben het even voor jou uitgerekend: elk jaar geeft Orange bijna 2 miljoen nieuwe simkaarten uit. Dat is enorm. De nieuwe optie komt dus ook de planeet goed uit: 

 • Er is minder plastic nodig om simkaartjes te maken;
 • Het is eenvoudiger en milieuvriendelijker om ze in omloop te brengen.

Daarnaast zijn we volop bezig om ook de huidige Orange-simkaarten milieuvriendelijker te maken: sinds augustus 2020 is de plastic kaart waarin de simkaart zit 50 % kleiner. Dankzij deze Half ID SIM zullen we jaarlijks 2 ton minder plastic verbruiken. 

Is er dan geen enkel nadeel?

Toch wel. Als je van smartphone verandert, blijkt de eSIM iets minder handig. Tot nu toe nam je gewoon je fysieke simkaartje uit je oude telefoon en stopte het in je nieuwe exemplaar. Met eSIM duurt dit proces wat langer. 

Dat komt omdat je je abonnement van het ene naar het andere toestel moet overzetten door een nieuw profiel aan te maken, te downloaden en te installeren. Deze stappen zijn bedoeld om je gegevens op je opeenvolgende telefoons goed te beveiligen.

TIP: Via MyOrange maken we je het extra gemakkelijk om je profiel over te zetten op je nieuwe toestel. 

Welke Orange-klanten kunnen eSIM gebruiken?

Alle Orange-klanten (zowel particulieren als zelfstandigen) met een mobiel abonnement en een smartphone die eSIM ondersteunt. Klanten met een prepaidkaart zullen nog eventjes geduld moeten hebben.

Je kan je eSIM-kaart laten activeren als je …

 • Nieuwe klant bent;
 • Bestaande klant bent en je fysiek simkaartje door eSIM willen laten vervangen;
 • Bestaande klant bent en een 2e abonnement op hetzelfde toestel wil (dual-SIM).

Je Orange eSIM activeren doe je zo

Tot nu toe ging het zo: je nam een abonnement, je ontving een klassiek simkaartje met je klantgegevens erop en dat installeerde je in je toestel. Vanaf nu installeer je gewoon het profiel van de operator op de eSIM.

Voor bestaande Orange-klanten gaat dat zo:

1. Ga naar een Orange-shop in je buurt.

 • Toon een geldig identiteitsbewijs.
 • Vraag om een SIM Swap uit te voeren: onze medewerkers zullen je simkaart vervangen – in dit geval wordt je klassieke simkaart vervangen door een eSIM. 
 • Vraag het verkooppunt om een QR-code aan te maken.
 • Scan die QR-code met je smartphone. 
 • Download en installeer een profiel.
 • Activeer het profiel op de eSIM van je smartphone/compatibel toestel. 

Ik wil overschakelen op eSIM in een Orange-shop!

2. Gebruik je MyOrange-app

Binnenkort kan je via de MyOrange-app van simkaart wisselen. Blijf hiervoor op de hoogte via onze blog.

In een Orange-shop of bij jou thuis

Als bestaande klant kan je alles regelen via de MyOrange-app. Maar ook nieuwe klanten hoeven binnenkort niet meer naar een Orange-shop te gaan. 

We werken namelijk aan een nieuw identificatieproces waarbij je alles online kan regelen. Je krijgt dan een QR-code van ons per post. Die code scan je – waar en wanneer je wil. 

Ik wil overschakelen op eSIM in een Orange-shop!

TIP: om je profiel te downloaden naar je eSIM-kaartje moet je met het internet verbonden zijn (3G, 4G, 5G, wifi).

Smartphones die eSIM ondersteunen in België

Alle smartphones met een ingebouwde eSIM gebruiken dual-SIM-technologie. Dat wil zeggen dat ze naast hun eigen eSIM ook plaats hebben voor een fysieke simkaart. Zoals bijvoorbeeld de iPhone Dual Sim – met simkaartje én eSIM. Bij een smartwatch met eSIM liggen de dingen een beetje anders. 

Voorlopig vind je vooral bij Apple en Samsung compatibele toestellen. Dit overzicht helpt je op weg!

1. iPhones die eSIM ondersteunen:

Alle recente iPhones hebben eSIM (vanaf de iPhone 11). De nieuwe iPhone 13 is de enige met 2 eSIM-sleuven, waardoor 2 eSIM-profielen tegelijk kunnen worden gebruikt.  

TIP: Je smartphone moet iOS 12.1 of een latere versie gebruiken. 

2. Android-telefoons met eSIM:

Google Pixel 3, 3XL, 4A, 4A 5G, 4XL. Hoewel deze toestellen niet verkocht worden in België, zijn ze wel degelijk compatibel. Goed om weten als je ze in het buitenland aanschaft.

Bij Samsung gaat het om deze toestellen: 

3. Smartwatches

 • Samsung Galaxy Watch LTE: de slimme Samsung Galaxy Watch-horloges met eSIM zijn voorlopig enkel te koop in het buitenland. OPGELET: hiervoor heb je een apart abonnement nodig met ‘OneNumber’-feature. Een optie die pas in de toekomst beschikbaar is bij Orange. Controleer dus zeker op voorhand welk abonnement je nodig hebt!

Ondersteunt mijn toestel eSIM?

Verdwijnt de klassieke simkaart?

Op termijn, ja. Voorlopig hebben alle compatibele smartphones in België ook een gleufje voor een klassieke simkaart. Maar dat zal over een paar jaar veranderen.

Volgens ons zullen in 2025 al meer eSIMs zijn dan fysieke simkaartjes. En tegen 2030 zal de goede, oude simkaart met pensioen zijn.

Ook dit jaar verschijnen er veel nieuwe smartphones, tablets, smartwatches en andere slimme toestellen met eSIM op de markt. En zodra het fysieke kaartje niet langer nodig is, zullen de meeste fabrikanten die extra ruimte graag gebruiken voor nieuwe onderdelen.

Ok, ik wil nog meer weten: toon mij de FAQ!

Lees ook:

▶️ Nieuwe iPhone 13 Mini, iPhone 13, iPhone 13 Pro, iPhone 13 Pro Max: welke kiezen?
▶️ Nieuwe Samsung Galaxy S20, S20+ en S20 Ultra: welk model kiezen?
▶️  Samsung Galaxy Z Flip: wat je moet weten en waar je hem vindt
▶️  De nieuwe iPhone 11, iPhone 11 Pro, iPhone Pro Max: welke kiezen?
▶️  Review: Samsung Galaxy Flip 3
▶️  Review: Samsung Galaxy Fold 3