Eerste hulp bij gsm blub blub

Je gsm die in het water valt… dat is iets wat je echt niet wil meemaken. Zeker niet in het toilet!
Al is dit één van de meest voorkomende gevallen, en we kennen Orange collega's die hierover kunnen meespreken. Begin echter niet meteen te wanhopen, want misschien valt jouw dierbare vriend nog te redden.

Laat ons starten met wat je beter niet doet!

 

30.01.2014
Door Céline R

DON’T

Droog je gsm zeker niet met een haardroger. Een haardroger blaast warme lucht, en daardoor kan er kortsluiting ontstaan bij het opstarten van je gsm.
Leg je toestel niet in de zon of op de verwarming, want ook dit kan onherstelbare schade veroorzaken.
Hier gaan de meesten in de fout: probeer niet meteen of je gsm nog werkt door allerlei functies te gaan testen of hem aan of uit te zetten. Doorloop eerst de stappen die we hieronder opsommen, en wacht enkele dagen. Als je hem terug aanzet terwijl er nog vocht inzit, dan riskeer je kortsluiting en kunnen interne onderdelen beschadigd raken.
Wat kan je dan wel doen, als je nog niet toe bent aan een nieuw model?

DO

2 "speciallekes":

Mijn gsm is in het toilet gevallen
Maak je gsm eerst even schoon met spiritus voor je aan stap 1 begin, kwestie van hygiëne ;-)

Mijn gsm heeft in de zee gezwommen
Het zout in zeewater is zeer schadelijk voor je gsm dus voor je aan onderstaande stappen begint dompel je hem best eerst in kraantjeswater om het zout te verwijderen.

Stap 1
Haal (indien mogelijk*) onmiddellijk je batterij eruit om een kortsluiting te vermijden. Verwijder vervolgens jouw simkaart, en dep met een handdoek of keukenpapier de binnen– en buitenkant van je gsm droog. Doe hetzelfde met je batterij. Schud er eventueel ook wat mee zodat druppels makkelijker kunnen vrijkomen.
*Heb je een iPhone? Dan kan je enkel je simkaart verwijderen, en ga je meteen naar stap 3.

Stap 2
Haal je stofzuiger of kruimeldief erbij om het water aan de binnenkant van jouw gsm zoveel mogelijk op te zuigen.

Stap 3
Vul een bakje met ongekookte rijst, graaf je telefoon goed in en laat hem minstens 3 dagen 'rusten' ;-) Omdat rijst vocht absorbeert maak je met deze methode de meeste kans om jouw gsm van de verdrinkingsdood te redden. Je batterij en de simkaart hoef je niet in de bak rijst te steken. Leg deze gewoon even apart zolang je telefoon aan het drogen is.

Stap 4
Wanneer je je gsm heb uitgegraven kan je de simkaart en/of de batterij terug plaatsen, en je toestel aanzetten. In de meeste gevallen zal hij terug werken, al kan het gebeuren dat er nog wat vocht in het display is achtergebleven. Werkt hij niet dan kan je hem alsnog naar een Orange Shop brengen. Soms is het alleen een kwestie van de batterij te vervangen. Wanneer het toch de telefoon is kan hij hopelijk nog gerepareerd worden!

We zijn zeer nieuwsgiering naar jullie blub blub accidentjes en reddingspogingen, dus zeker delen die handel ;-)