Menu
Blog

Een smartphone met bijpassende controller? Game on!

Fun

Werkelijk niets stoort een gamer zo hard als een game die je niet met je vingers kan besturen. De oplossing? Een controller, voor meer flexibiliteit en snellere reacties. Wij adviseren je met plezier.

26.11.2018 Céline Roman

Smartphones worden steeds vaker gezien als de eenvoudigste en krachtigste spelconsole die je overal mee naartoe kan nemen. Het is echt geen toeval dat ontwikkelaars tegenwoordig ook een smartphoneversie van hun dikste games lanceren.

Al moeten we toegeven dat sommige games gewoon niet gemaakt zijn voor een touchscreen. Om dat euvel te verhelpen – en te vermijden dat je je kostbare smartphone moet dumpen – bestaan er tegenwoordig gelukkig speciale controllers voor smartphones. Zo'n controller biedt je het beste van beide werelden: het gemak waarmee je een console bedient, maar alleen wanneer je dat nodig hebt.

Welke controller neem ik?

Er worden hoe langer hoe meer modellen verkocht die aangepast zijn aan consoles, tablets en smartphones. Dat zagen we vroeger ook bij de bluetooth-headsets. Het belangrijkste wat je moet uitdokteren is of een controller compatibel is met je toestel. Op Android worden controllers standaard herkend vanaf versie 4.0 (dat zijn al vrij oude modellen), zowel via usb als bluetooth, zij het soms met enkele bugs.

Daarentegen zijn niet alle controllers compatibel met iPhone of iPad. Kijk dus zeker goed uit! Controleer of de controller compatibel is met iOS voor je je portefeuille bovenhaalt.

3 criteria die je in overweging moet nemen

- De ergonomie. Sommige modellen zijn voorzien van een houder waar je je smartphone in moet schuiven of vastklikken. Die controllers nemen meer plaats in, maar ze zijn ook mobieler. Iets om rekening mee te houden, zeker als je regelmatig het openbaar vervoer neemt. Compacte controllers zijn vaak lichter en je kan ze overal wegstoppen, maar dan heb je wel nog een houder voor je smartphone of tablet nodig;

- Kies tussen usb of bluetooth: in het laatste geval, controleer of de batterij lang genoeg meegaat. Afhankelijk van het model gaat de autonomie van 12 tot meer dan 30 uur;

- Tot slot, en onze plaat blijft een beetje hangen, moet je de compatibiliteit met je smartphone controleren. Vooral voor iOS, aangezien Android vaak minder moeilijk is. De fabrikant is sowieso verplicht om de compatibiliteit te vermelden.

Consolecontrollers zijn welkom

Goed nieuws voor wie een Android-smartphone heeft, want de toestellen met Android Pie (9.0) ondersteunen standaard de beste controllers op de markt: zoals die van de Xbox One of PS4.

Rest je dus alleen nog een smartphonehouder te kopen om op je controller vast te klikken. Zo spaar je een flinke cent uit. Gebruikers met een iPhone of iPad hebben minder geluk, want zo'n oplossing is voor hen (voorlopig) niet weggelegd.

Klaar om carrière te maken als e-sporter?

Sinds de tweede helft van dit jaar is Orange Belgium hoofdsponsor van het e-sportteam Sector One. In oktober 2018 kon je al het grootste e-sporttoernooi van de Benelux vanop de eerste rij meemaken, maar dat was nog maar het begin. In 2019 staan nog een aantal grote evenementen gepland. Ga snel trainen en misschien word jij wel de nieuwste rijzende ster aan het e-sportfirmament!

Wat maakt een smartphone een goede gamesmartphone ?

Tags

Found this useful? Share with

Céline Roman
Dol op sms’en en smileys. Smoor op shoppen en lekker eten. Gek op joggen en apps.