Menu
Blog

Een nieuwe baan vinden na je vijftigste? Dit zijn onze tips

Tot uw dienst

Werk vinden is geen kinderspel, hoe oud je ook bent. 50-plussers hebben vaak de indruk geen plaats meer te hebben op de arbeidsmarkt. Nochtans zijn er genoeg initiatieven die aantonen dat het wel kan. Technologie is daarbij van onschatbare waarde.

23.04.2019 Céline Roman

In Zwitserland werd in 2016 een re-integratieprogramma gelanceerd voor werkloze 50-plussers. Omdat de meeste 50-plussers zo moeilijk werk vonden, lanceerde de Overheidsdienst Tewerkstelling van het kanton Fribourg samen met een Privéstichting Pro 50+.

Troeven van de Zwitserse oplossing

Ondanks hun competenties zijn 50-plussers vaak het slachtoffer van vooroordelen over hun leeftijd. Veel werkgevers vinden ze te oud, te duur, of zelfs voorbijgestreefd, in die zin dat ze niet meer mee zijn met de technologie. De bedoeling van Pro 50+ is om de werkzoekende te koppelen aan een gepensioneerde die het mentorschap over die eerste zal opnemen en zelfs zijn netwerk zal aanspreken om de werkzoekende toch aan een baan te helpen. Gedurende enkele maanden helpt de gepensioneerde de werkzoekende zijn troeven te benadrukken en hij biedt hem geregeld ondersteuning.

Wat leert dit initiatief ons?

Het belangrijkste is dat we ons bewust worden dat die vooroordelen bestaan, dat we er een standpunt over innemen en dat we er leren op te anticiperen. Een aloud cliché is dat ouderen moeilijker overweg kunnen met nieuwe technologieën. Maar dat is niet noodzakelijkerwijs zo! Zet daarom je IT-vaardigheden in de verf of zeg uitdrukkelijk dat je bereid bent een opleiding te volgen.
Het is ook cruciaal om in te spelen op de specifieke behoeften van een bedrijf. De ervaring van een senior is van onschatbare waarde voor start-ups of kmo's, die bijvoorbeeld op zoek zijn naar polyvalente profielen. Enerzijds zal je als senior een pak sneller je draai vinden dan iemand met minder ervaring, en anderzijds bewijs je je nut door minder ervaren profielen aan te sturen. Een senior is vaak niet vastgeroest in vaste werkroosters en verlofperiodes, wat menig werkgever zal bekoren.

Een nieuwe job vinden: hoe doe je dat?

Anno 2019 is de klassieke motivatiebrief met cv allicht wat voorbijgestreefd. Solliciteren doe je stelselmatig via mail, niet meer per post. Denk er ook aan om je in te schrijven op professionele netwerken zoals LinkedIn. Gezien je jarenlange staat van dienst, heb je wellicht een hele boek vol contacten die je kan aanspreken tijdens je zoektocht.
Steeds meer platformen bieden je de mogelijkheid om een opleiding op afstand te volgen als je het dwingende gevoel hebt dat je nieuwe dingen moet leren. Gebruik de zoekterm 'opleiding afstand' in een zoekmachine.
Wie na z'n vijftigste nieuw werk moet vinden, moet zichzelf tot slot in vraag durven te stellen. Als je hulp nodig hebt om je plaats op de arbeidsmarkt terug te vinden, aarzel dan niet om een professionele coach onder de arm te nemen. Die zal je helpen de balans op te maken en je meer duidelijkheid verschaffen.

Tags

Found this useful? Share with

Céline Roman
Dol op sms’en en smileys. Smoor op shoppen en lekker eten. Gek op joggen en apps.