Menu
Blog

Een nieuw datacenter met spitstechnologie voor Orange

Onderweg

Op 18 maart 2019 wijdde Orange zijn gloednieuwe datacenter in Antwerpen in. Het tiende datacenter van Orange is één brok innovatie.

26.03.2019 Céline Roman

Wat is het nut van een datacenter?

Heb je je al eens afgevraagd hoe de verbinding tussen je smartphone en een ander mobiel apparaat of het internet tot stand komt? Waar alle gegevens die je dagelijks met je smartphone verzendt worden opgeslagen? Alle liedjes die je beluistert? En alle e-mails die je verstuurt?
Dat is de rol van een datacenter. Heel eenvoudig gezegd: een datacenter is een opslagplaats voor digitale gegevens. Door de explosie van het internet moeten we nieuwe datacenters bouwen.
Titan, het nagelnieuwe datacenter van Orange Belgium, bestrijkt een oppervlakte van om en bij 1000 m². Het datacenter moet op z'n eentje drie oude datacenters in Antwerpen en Gent vervangen.
Deze werf van 14 miljoen euro, die in 2016 werd opgestart, bewijst andermaal dat Orange voortdurend bezig is met innovatie.
Deze 'zwarte doos' zonder vensters is een van de duurzaamste en meest energie-efficiënte datacenters wereldwijd. Het is een versterkte burcht die bescherming biedt tegen brand, inbraak, diefstal, overstroming, stroomstoringen enz.
De locatie van het datacenter is niet toevallig gekozen. Het gebouw ligt vlak aan de Schelde, waardoor Orange de koude stromen kan gebruiken om zijn apparatuur te koelen.
CEO van Orange Belgium Michaël Trabbia: "Daardoor kunnen we heel efficiënt met onze energie omgaan en zijn we 98 % van het jaar niet afhankelijk van een airconditioning die stroom verbruikt.
De Power Usage Efficiency van ons nieuwe datacenter bedraagt 1.2. Een hele hoge score, zeker als je weet dat het momenteel nog onmogelijk is om de perfectie – 1 – te halen."

Eén van onze Tribers heeft de kans gekregen om dit nieuwe ultraveilige gebouw te bezoeken. Lees zijn blog en kom er alles over te weten! (enkel in het Frans)

Vanwaar dit nieuwe datacenter?

Met de onophoudelijke toename in het gebruik van mobiele gegevens was de bouw van dit nieuwe datacenter een prioriteit geworden.
Het is nog maar eens een bewijs dat Orange kosten noch moeite spaart om zijn netwerk te verbeteren.
Zoals Michaël Trabbia verwoordde bij de inhuldiging: "Met een verbruik van 3,2 GB per klant is Orange het aan zichzelf verplicht om elk jaar in zijn netwerk te investeren."

Bekijk onze video om meer te weten over de
technologische hoogstandjes van dit nieuwe datacenter

Found this useful? Share with

Céline Roman
Dol op sms’en en smileys. Smoor op shoppen en lekker eten. Gek op joggen en apps.