Een klokkentoren met een verborgen agenda
Onderweg
Wat krijg je als je een zogenaamde 'witte' zone, een klokkentoren, een burgemeester die het beste voorheeft met zijn gemeente en een operator die zijn niet-te-stoppen netwerk verbetert in een trommel gooit? Het antwoord is: een eerder ongebruikelijke werf...
Fernelmont, een witte zone?
In het voorjaar van 2016 publiceerde telecomregulator BIPT een dekkingskaart van alle netwerken in België, waarop ook zogenaamde witte zones in kaart zijn gebracht. Het betreft 39 gemeenten waarvan de vaste dekking in 30 Mbps niet hoger is dan 60 % en de 4G-dekking niet voor de volle 100 % is doorgedrongen.
Die gemeentes, die allemaal in het Waals Gewest liggen, zijn hoofdzakelijk afgelegen dorpjes met een geringe bevolkingsdichtheid. Om de lijst van die gemeenten te bekijken, lees het persbericht op de website van de FOD.
Waarom een klokkentoren?
Dat er iets moest gebeuren om de netwerkdekking in Fernelmont te verbeteren was duidelijk. Wat wellicht minder duidelijk is, is de reden waarom Orange zijn nieuwe antenne precies in de klokkentoren moest installeren.
Joachim de Naeyer, Telco Development Manager bij Orange: "Het gebruik van een bestaand gebouw (hier een kerk) is geen wettelijke verplichting en maakt geen deel uit van de wet ruimtelijke ordening. Doordat we geen bouwvergunning nodig hebben, winnen we dus flink wat tijd (ongeveer 130 dagen). Bij Orange maken we er ook een erezaak van om onze sites in het landschap te laten opgaan."
Het is trouwens niet voor het eerst dat Orange een kerk gebruikt. "Hoewel het er vanuit een technisch oogpunt niet eenvoudig werken is en de investeringen vaak hoger oplopen, biedt een kerk ook voordelen. Of ken jij nog een andere manier om een antenne pal in de dorpskern te krijgen? Met een uitstekende dekking tot gevolg."
Er zijn ontzettend veel technische knelpunten.
In een klokkentoren is de ruimte beperkt. De trappen zijn soms in slechte staat en dus moeten we eerst de veiligheid van onze technische teams vrijwaren.
Daarna moet we de leien vervangen door materialen die de golven doorlaten; niets mag de straalzenders in de weg staan.
En daar komt nog bij dat sommige kerken beschermde gebouwen zijn. In dat geval is Orange aan een strenge regelgeving onderworpen. Orange moet dan zowat alles aanvragen en die administratie kan ervoor zorgen dat de werf meer tijd in beslag neemt.
In het geval van Fernelmont vertelt Joachim De Naeyer dat de acquisitie ongeveer één jaar aansleepte, terwijl de werken amper drie weken duurden. "We moesten met de gemeente om de tafel zitten, de radiokwaliteit van de kandidaten checken, het gezondheidsdossier in handen krijgen, de huurovereenkomst ondertekenen en onze stabiliteitsstudie maken."
Zo zie je maar dat een nieuwe site installeren geen kinderspel is en dat de voorbereiding vaak een werk van lange adem is.
Fernelmont: vroeger een witte zone
Sinds de nieuwe site van Orange in gebruik werd genomen, is de dekking in Fernelmont spectaculair verbeterd. De 4G-dekking bedraagt nu 99,9 % buitenshuis en tot 85 % binnenshuis (vroeger 34 %).
Ook Vincent Dethier, schepen van mobiliteit en openbare werken van Fernelmont, is overtuigd: "Er valt niks meer aan te merken op onze dekking".
Indien je meer wil weten over het bereik van een antenne, kan je dit gedetailleerde artikel lezen: Distance de propagation des fréquences des réseaux mobiles (alleen in het Frans).
Bekijk het filmpje dat we in Fernelmont gemaakt hebben
op ons YouTube-kanaal.
Tags
Found this useful? Share with