Menu
Blog

Een foto van je bord als kunst

Fun

Ze noemen het 'foodporn', de kunst om een foto te nemen van je bord en via de sociale media je vrienden te doen watertanden. Foodography inspireert, en daarom hieronder enkele tips voor een nog beter resultaat.

11.12.2015 Andy Van Schil

Aanvankelijk waren het de foodies, de liefhebbers van lekker eten, die ermee begonnen zijn. Zij wilden de esthetische regels van de professionele culinaire fotografie nabootsen. Maar vandaag de dag is het meest gefotografeerde gerecht ter wereld ... pizza. Hoe bereik je je doel ? Volg deze 5 tips.

De lichtbron is essentieel

Natuurlijk licht is het best en het efficiëntst omdat het de kleurtinten zo waarheidsgetrouw mogelijk reflecteert. 

Sommige voedingswaren zijn fotogenieker dan andere

Glanzende materialen (flessen), sausen en soepen kunnen voor reflecties zorgen. Aarzel niet om eens een andere opnamehoek te proberen.

Geen schoonheid zonder compositie

Hoe maak ik een mooie compositie met een bord en vertel ik een verhaal? Leg een paar stukken fruit op de achtergrond wanneer je een taart fotografeert.

Zorg voor een beetje reflectie

De reflector kan een stuk karton, een wit plat bord of een houten plank zijn. Tip van een professional: om het licht beter te reflecteren, kan je het versluieren met een vel aluminiumfolie.

Wacht met eten!

Je kan je salade niet fotograferen wanneer je de parmezaanschilfers al hebt opgegeten. Je moet het gerecht laten zien zoals het geserveerd wordt om… het er zo smakelijk mogelijk te laten uitzien. 

En nu, waar deel je je foto's? Natuurlijk zijn bepaalde apps bijzonder geschikt voor foodographie. Het vierkante formaat van Instagram bijvoorbeeld, is ideaal. Gebruik de hashtags #foodies, #foodporn
Een ander netwerk waar deze foto's veel bijval genieten is Flickr. En ten slotte kan je je vondsten compileren in lijsten op Pinterest, waar koken een erg belangrijke rol speelt.

Found this useful? Share with

Andy Van Schil