Menu
Blog

Een aanrijdingsformulier invullen op een gsm

Tot uw dienst

Een ongeval gehad? Nu bestaat er een 100 % legale mobiele applicatie om een aanrijdingsformulier in te vullen. Hoe ga je te werk?

23.09.2015 Simon VAN CAUTEREN

Boem! Je hebt net een ongeval gehad. Je staat nog op je benen te trillen wanneer de eigenaar van de andere auto je vraagt om het aanrijdingsformulier in te vullen ... op zijn smartphone! Sla vooral niet in paniek, want de wet stelt duidelijk dat het mobiele aanrijdingsformulier een perfect legaal document is. En het wordt steeds vaker gebruikt. Wettelijk gezien kan je kiezen welk aanrijdingsformulier je gebruikt: een eenvoudig papieren formulier of het scherm van een tablet. Er is maar één voorwaarde: het document moet meteen daarna verstuurd, gedeeld en afgedrukt kunnen worden.

Heb je schrik dat je verzekeraar het formulier zal weigeren?

Technisch gezien kan een aanrijdingsformulier dat op een smartphone werd ingevuld doorgemaild, en dus afgedrukt, worden. Als hij nog altijd niet overtuigd is, herinner hem dan aan het feit dat er in je smartphone een gps-chip zit en dat de precieze locatie van het ongeval dus op de plaats van het ongeval is ingevuld. Daarenboven kan je met je telefoon ook foto's nemen, die automatisch aan je dossier worden toegevoegd. En je zal zien dat je nog nooit iemand zo snel van je gelijk hebt kunnen overtuigen.
Wanneer iemand je vraagt om de aangifte elektronisch in te vullen, dan heb je altijd het recht om te weigeren. Voor een geldig mobiel aanrijdingsformulier moeten alle betrokken partijen hun toestemming geven. Dat is een basisprincipe.

Welke apps kan je gebruiken?

Met Assisto (beschikbaar op iPhone en Android) kan je een ongeval aangeven bij je verzekeringsmaatschappij. Van het formulier dat je op je smartphone hebt ingevuld wordt automatisch een exemplaar in pdf-formaat naar alle partijen gemaild. Een van de voordelen is dat Assisto ervoor zorgt dat je alle gegevens invult die je verzekeringsmaatschappij nodig heeft en bovendien helpt het ook met het schetsen van het ongeval. Kortom, met Assisto vermijd je dat je aangifte geweigerd wordt of dat de uitbetaling van je schadevergoeding op de lange baan wordt geschoven, bijvoorbeeld omdat het formulier niet helemaal is ingevuld.
Pluspuntje: elke partij kan zijn deel van de aangifte in zijn moedertaal invullen, maar doordat beide delen op elkaar worden afgestemd, ontvangt elke partij het hele formulier in de taal van zijn keuze.

Sommige Belgische verzekeraars zoals Ethias, DVV of AXA hebben ook een eigen app waarmee je gemakkelijk een ongeval kan aangeven, maar niet echt een aanrijdingsformulier invullen. Maar ze werken eraan. De Belgische verzekeraars ontwikkelen momenteel een applicatie die tegen eind 2015 op de markt zou komen. Die app zou rechtstreeks verbinding moeten maken met de databank van de sector, waardoor je gewoon een nummerplaat zou moeten invullen en de app onmiddellijk alle gegevens van de voertuigen herkent en invult.

Tags

Found this useful? Share with

Simon VAN CAUTEREN
Gamer et photographe, le partage est dans sa nature de Digital Native biberonné aux Likes et aux Retweets.