Menu
Blog

Het klimaat helpen? Doen we samen!

Tot uw dienst

Net zoals jij willen wij een goede toekomst voor onze planeet. Daarom zetten we ons elke dag actief in om het klimaat te ondersteunen. Op deze pagina delen we onze favoriete milieuvriendelijke tips én ontdek je hoe ook wij steeds groener worden.

02.08.2021 Maité Delgado

Wist je dat smartphones een hoge ecologische voetafdruk hebben? Dat komt vooral doordat er heel veel kostbare materialen nodig zijn om ze te produceren. Gelukkig kunnen we dit compenseren door bewust(er) om te gaan met onze gsm. 

In de volgende paragrafen ontdek je hoe zowel jij als wij het klimaat een handje kunnen helpen:

4 tips om je steentje bij te dragen met je smartphone

1. Zo gaat je smartphone langer mee

Hoe langer je toestel meegaat, hoe beter voor de planeet! En daar kunnen echt alle beetjes bij helpen. Zoals bijvoorbeeld:

  • Wat is de beste manier om de batterij van je smartphone op te laden?
  • Is het gezond om tot 0% (en 100%) te gaan?
  • Wat doe je als je scherm gebarsten is?
  • En wat als je gsm écht kapot is?

Daar wil ik ook het antwoord op weten!

2. Alles over onze refurbished iPhones 

Heb je toch een nieuwe iPhone nodig? Kies dan voor een refurbished iPhone! In tegenstelling tot tweedehands smartphones worden refurbished toestellen tot in de puntjes gecontroleerd en hersteld waar nodig.

Zo geniet jij volop van alle voordelen van een  nieuwe iPhone én doe je de planeet een plezier. Nog een voordeel? Je profiteert doorgaans van waanzinnige kortingen: die kunnen oplopen tot wel 50%!

Wow, en hoe ziet zo’n refurbished iPhone eruit? 

3. Of kies voor de Fairphone 3 Plus

Wil je echt zeker zijn dat je smartphone duurzaam is? Kies dan voor de Fairphone 3 Plus! Dit toestel van Nederlandse makelij ziet er minder sexy uit dan de nieuwste trendy modellen van andere merken, maar is een echte kampioen in duurzaamheid

De Fairphone wordt namelijk gemaakt van gerecycleerde, duurzame materialen en wordt modulair samengesteld. Dat betekent dat je zelf als gebruiker elk onderdeeltje apart kan vervangen. Reserveonderdelen vind je op de officiële Fairphonewebsite

Cool, toon mij de Fairphone 3 Plus review!

TIP: Wil je met je duurzame smartphone ook duurzame foto’s nemen? Dat kan met de klimaatvriendelijke filter ontworpen door Orange. Onze Eco-Filter voor Facebook en Instagram stories verkleint de CO2-uitstoot van foto’s en video’s met maar liefst 20%! Hoe we dat precies doen, ontdek je in onze blog.

Een klimaatvriendelijke filter? Vertel me meer! 

4. Installeer deze zero-waste apps

Wil je graag duurzamer leven, maar heb je geen idee hoe je daaraan begint? Je smartphone is je beste vriend! Zero-waste apps zijn namelijk dé perfecte manier om zonder moeite je ecologische voetafdruk te verkleinen.

Samen met je favoriete restaurants en Too Good To Go voedselverspilling tegengaan, een nieuwe garderobe tweedehands shoppen via Vinted België – het zijn maar 2 voorbeelden van apps die onze planeet (en portefeuille) vrolijk maken.

Toon me welke 6 zero-waste apps iedereen moet hebben.

Trouwens, nu we het toch over apps hebben … Wereldwijd worden er elke dag miljarden e-mails verstuurd. En die hebben een verrassend hoge impact op de klimaatopwarming. Huh? Inderdaad! Al het internetverkeer passeert langs reusachtige datacenters die enorm veel energie verbruiken.

Hoe minder e-mails er op die servers bewaard moeten worden, hoe minder energie je mailbox dus verbruikt. Daarom maken we er een gewoonte van om af en toe onze inbox volledig leeg te maken.

Ook je bijlages, e-mailhandtekening en het aantal geadresseerden spelen een rol. Hoe precies, ontdek je op onze blog!

Interessant, ik wil meer tips voor mijn inbox! 

4 manieren waarop we samen onze ecologische voetafdruk verkleinen

Uiteraard passen we ons eigen advies ook graag zelf toe. Van Orange BuyBack tot trotse sponsors van groene wereldkampioenen: hier zijn enkele voorbeelden van initiatieven met een hart voor de planeet.

1. Orange BuyBack: kom je oude gsm inruilen

Hebben je thuis nog ergens een oude gsm liggen? Dan ben je zeker niet alleen! In België alleen liggen meer dan 2 miljoen toestellen in een vergeten hoekje. Jammer, want die apparaten kunnen vaak gerecycleerd worden.

Bovendien kan je met Orange BuyBack je oude gsm inruilen tegen een waardebon die kan oplopen tot 500 euro (en je meteen kan inzetten als korting op je nieuwe aankoop). Wij zorgen ervoor dat je toestel gerecycleerd wordt én schenken 2 euro aan Natuurpunt vzw.

En hoe werkt Orange BuyBack?

2. Ken jij de eSIM-kaart al?

De laatste jaren werden simkaarten steeds kleiner. Wij gaan nog een stapje verder. Met de eSIM – of ‘embedded SIM’ – zeggen we vaarwel tegen de plastic frame rond de chip. Deze nieuwe chip wordt namelijk rechtstreeks ingebouwd in smartphones, tablets of smartwatches.

Wat verandert er voor mij?

3. Trotse sponsors van het Belgische Agoria Solar Team

Wist jij dat België in 2019 wereldkampioen werd in solar racing? In dit soort wedstrijden nemen teams van over de hele wereld het tegen elkaar op in zelfgebouwde zonnewagens.

Het Agoria Solar Team ontstond in 2005 aan de KU Leuven op initiatief van een aantal ingenieursstudenten. Sindsdien worden elk jaar 20 studenten geselecteerd om mee te sleutelen aan de volgende generatie raceauto’s op zonne-energie.

Waar de races plaatsvinden en hoe je eventueel zelf lid kan worden van het team ontdek je op onze blog.

Whoa, daar wil ik meer over weten!

4. Zo wordt Orange België groener en groener

Ook achter de schermen zetten we actief in op de energietransitie. Zo meten en verkleinen we al sinds 2009 onze ecologische voetafdruk. Met succes! Want al jaren op rij worden we door CO2-logic & Vinçotte officieel erkend als ‘CO2-Neutraal.

En ook over onze landsgrenzen zitten we niet stil! Onder meer in Senegal en Ghana bouwen mee aan grootschalige projecten op basis van hernieuwbare energie.

Ok, vertel me meer.

Jouw duurzame digitale toekomst begint hier.

Kortom, wij investeren nu al volop in de groene toekomst. Zodat jij zonder zorgen kan genieten van alle voordelen van een gedigitaliseerde wereld. Benieuwd naar andere initiatieven waarmee we onze ecologische voetafdruk drastisch verminderen? Klik snel door!

Orange is the new Green.

Lees ook:

▶️  Schermtijd op je iPhone of Android: zo hou je het gezond
▶️  Alles wat je moet weten over cybercrime
▶️  Alles wat je moet weten over Smart Home

Found this useful? Share with

Maité Delgado
Maité Delgado
Altijd op zoek naar interessante telco nieuwtjes en weetjes, handige apps, tips en tricks om jullie up to date te houden!