Menu

Use this environment for content changes

Warning: Please do not use this environment for content changes

Blog

Alles over de Eco Rating van smartphones

Tech

Met de gloednieuwe Eco Rating weet je meteen hoe duurzaam jouw smartphone écht is. In deze blog ontdek je hoe de score bepaald wordt, en waarom dat belangrijk is voor jou.

11.04.2022 Maité Delgado

Hoewel je er waarschijnlijk niet vaak bij stilstaat, hebben smartphones een verrassend hoge ecologische voetafdruk. Dat heeft te maken met twee feiten: enerzijds zit je toestel boordevol kostbare metalen, anderzijds is er ontzettend veel energie nodig om een gsm te produceren.

Als consument heb je er helaas vaak het raden naar hoe duurzaam je smartphone eigenlijk is. Tot nu! Met de Eco Rating krijg je een transparant overzicht van de impact van jouw smartphone op het klimaat en de planeet. 

Ik heb nog een oude gsm in de kast liggen.

Wat is de Eco Rating? 

De Eco Rating van een smartphone kan je best vergelijken met de Nutri-Score in de supermarkt. Net zoals die aangeeft hoe ‘gezond’ een product is, geeft de Eco Rating je een idee van de milieu-impact van je toestel.

Zo zorgt de Eco Rating ervoor dat …

  • consumenten meer transparantie krijgen over de duurzaamheid van hun toestel;
  • producenten aangemoedigd worden om smartphones duurzamer te maken;
  • en dat er binnen de industrie een objectieve standaard gecreëerd wordt.

De Eco Rating wordt uitgedrukt in een cijfer van 0 tot 100. Hoe dichter tegen de 100, hoe kleiner de impact van je smartphone op onze planeet.

Hoe wordt de Eco Rating berekend?

Die totaalscore hangt af van maar liefst 13 milieuparameters en 6 materiaalcriteria. Die 19 variabelen zijn gelinkt aan 5 specifieke domeinen (die je trouwens ook op het label terugvindt). Het gaat om duurzaamheid, herstelbaarheid, recycleerbaarheid, klimaatvriendelijkheid en behoud van grondstoffen

Zo houdt de Eco Rating rekening met onder meer deze vragen:

  • Hoe lang gaat een toestel mee? Een smartphone die na 2 jaar de geest geeft, scoort lager dan een toestel dat na 5 jaar nog vlotjes werkt. 
  • Hoe gemakkelijk kan de smartphone hersteld worden? In het beste geval kan de smartphone hersteld worden wanneer bijvoorbeeld het scherm of de batterij kapot is.
  • Welke materialen kunnen gerecycleerd worden? Heeft de producent er bijvoorbeeld voor gezorgd dat alle componenten gemakkelijk uit elkaar gehaald kunnen worden. 
  • Hoeveel CO2 stoot een toestel uit tijdens z’n volledige levensduur? Een smartphone die vaak opgeladen moet worden, zal hier lager scoren dan een toestel met een krachtige batterij. Maar ook het productieproces zélf speelt een rol.
  • Welke grondstoffen werden er gebruikt? Sommige materialen zijn nu eenmaal schaarser – en dus kostbaarder – dan andere. Een voorbeeld daarvan is goud dat vaak gebruikt wordt voor de elektronische componenten.

Waarom is het belangrijk voor mij?

Als consument wil je weten wat je koopt. Ook wanneer het gaat over de impact op onze planeet. Met het Eco Rating-label krijg je meer inzicht in de ecologische voetafdruk van je smartphone. 

Ondertussen ondersteunen al 16 smartphoneproducenten deze score. We verwachten dat dit aantal fors zal uitbreiden in de toekomst.

Ruil je oude gsm in tegen een waardebon!

Wil je binnenkort wisselen naar een energiezuinige smartphone? Kom je oude gsm dan inruilen via Orange retour! Jij krijgt van ons een aantrekkelijke voucher ter waarde van de overnameprijs – wij recycleren je toestel en doneren per toestel 2 euro aan Natuurpunt vzw.

Kortom, een win-win voor iedereen én de planeet!

Ja, ik ruil m’n toestel in!

Lees ook:

▶️  Milieuvriendelijke tips voor je smartphone
▶️  6 zero waste apps om je ecologische voetafdruk te verkleinen
▶️  Waarom smartphones recycleren zo belangrijk is

Found this useful? Share with

Maité Delgado
Maité Delgado
Altijd op zoek naar interessante telco nieuwtjes en weetjes, handige apps, tips en tricks om jullie up to date te houden!