Een e-book lezen op je smartphone of tablet: zo doe je dat

Dankzij het elektronische formaat e-book kan je een boek of een stripverhaal lezen op verschillende apparaten, zoals je smartphone, een tablet of een e-reader. Hoe werkt het en hoe begin je eraan?

11.08.2020
Door Cédric

Het is vandaag eenvoudig en handig om een boek te lezen op je tablet of smartphone. Sinds een aantal jaren zijn er dan ook verschillende dragers. Keuze genoeg dus om van het papieren… van het papieren boek over te stappen naar het elektronische. 

Wat is een e-book?

Een e-book is – in tegenstelling tot een papieren versie – een digitaal boek. Het is de afkorting van de Engelse woorden ‘electronic book’ (elektronisch boek). Tegenwoordig zijn de meeste romans, detectiveverhalen, strips, kookboeken, essays, poëzie en woordenboeken ook als e-book verkrijgbaar. 

Wat heb je nodig om een e-book te lezen?

Om de nieuwste bestseller te kopen of gratis elektronische boeken te lezen, kan je een e-reader of apps op je smartphone of tablet gebruiken. 

Welke drager je ook gebruikt, je hebt hoe dan ook een bestand nodig dat het digitale boek bevat. Er zijn vandaag verschillende bestandsformaten voor e-books:

 • Het ePub-formaat: dit is het meest gangbare formaat en wordt gebruikt door Kobo, Fnac en Google.
 • Het MOBI-formaat: dit formaat werd uitgevonden door Amazon en is enkel toegankelijk via de e-reader Kindle of de Kindle-applicaties voor iPhone en Android.
 • Het pdf-formaat: dit wordt steeds minder gebruikt, omdat het niet hetzelfde gebruiksgemak biedt.

De ePub- en MOBI-formaten worden het vaakst gebruikt, omdat ze het leescomfort op een scherm verbeteren, bijvoorbeeld door de mogelijkheid om het lettertype of de grootte aan te passen.

E-reader of tablet?

Het is een van de meest gestelde vragen voor wie aan de slag gaat met elektronische boeken: welke drager kies je best? Een tablet of een e-reader? Wat zijn de verschillen?

E-reader

Een e-reader is een lichte tablet met een scherm van elektronisch papier. Deze weergavetechniek imiteert het uitzicht van een gedrukt blad en verbruikt weinig energie. Een e-reader kan uitsluitend gebruikt worden om een e-book te lezen.

De bekendste modellen van e-readers zijn Kindle (Amazon), Kobo (partner van Fnac) en Vivlio (partner van Club en Standaard Boekhandel).

De voordelen 

 • Je kan in volle zon lezen.
 • De verlichtingsfunctie wordt enkel ‘s avonds gebruikt (om te lezen in het donker).
 • Hij heeft een grote autonomie (gemiddeld een maand).

De nadelen

 • Met een e-reader kan je geen apps downloaden (iOS of Android).
 • Een e-reader heeft een eigen woordenboek, maar je kan er niet altijd mee op het internet surfen.

Tablet (iPad of Android)

Om een elektronisch boek te verslinden of een stripverhaal te lezen op je tablet, moet je een lees-app installeren die ook e-reader wordt genoemd. 

 • Op iPad is er de applicatie Apple Books (het vroegere iBooks). Hiermee kan je boeken lezen die gedownload werden in het formaat ePub of via de iBook Store van Apple. 
 • Op Android wordt Google Play Books aangeboden door Google (ook beschikbaar op iPhone en iPad). 

In dit artikel vind je nog van andere voorbeelden van apps om te lezen. 

De voordelen 

 • Je kan er interactieve boeken en stripverhalen op lezen.
 • Je kan er apps op downloaden (lees-apps of andere). 

De nadelen

 • In tegenstelling tot de e-reader zijn er op een tablet heel wat apps die je kunnen afleiden. Op een e-reader kan je enkel boeken lezen en de geïntegreerde woordenboeken raadplegen.
 • Sommige tablets beschikken niet over een modus om in het donker te lezen (blauw licht).

▶️ Zoek je nog een goede tablet om je favoriete e-book op te lezen? Check dan zeker de Galaxy Tab Active 2.

Hoe een e-book downloaden?

Je kan elektronische boeken (e-books) downloaden bij de meeste online boekhandels, zoals Standaard Boekhandel, Fnac, Club en Amazon Kindle. Ze kosten meestal minder dan papieren boeken (de uitgevers bepalen de prijs).

Bovendien kan je op heel wat sites gratis e-books downloaden. We denken daarbij aan Free-ebooks.net of Manybooks.net. Ook in de Google Play Store kan je gratis e-books downloaden

Ben je op zoek naar gratis e-books uit het publiek domein (boeken die nooit onder het auteursrecht vielen of waarvan de rechten verlopen zijn), surf dan naar de site van het Gutenberg-project, waarop je bijna zestigduizend engelstalige titels, zoals Dracula of de Sherlock Holmes verhalen, vindt. De Nederlandstalige tegenhanger hiervan is de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren.

Ben je al helemaal enthousiast om massaal veel e-books te downloaden en te beginnen leze? Check dan zeker eens ons Go Plus-abonnement. Dat bevat nu 8 GB surfvolume om zoveel e-books te downloaden als je wil.

8 GB om zoveel e-books te downloaden als je wilt? Langs hier!

Een e-book overzetten naar je tablet

Als je een electronisch boek download op je computer, moet je het e-book natuurlijk overzetten naar je tablet (of smartphone of e-reader). Bij Amazon gebeurt dat automatisch, maar dat is niet altijd het geval bij andere boekhandels. 

Er bestaat een applicatie om e-books over te zetten van je computer naar je tablet of e-reader. De bekendste is Calibre, dat dienst doet als digitale bibliotheek en waarmee je makkelijk e-books kan overzetten naar een e-reader-app. Calibre is gratis voor Windows, macOS en zelfs Linux. 

Go Plus van Orange: het perfecte tariefplan zoveel e-books te lezen als je wil

Heb je al een hele lijst met e-books in je hoofd die je graag wil downloaden? Met Go Plus van Orange België hoef je je geen zorgen te maken over je surfverbruik. Voor maar 20 euro per maand krijg je niet minder dan 8 GB aan mobiele data én kan je onbeperkt bellen. Ideaal dus om al je favoriete boeken te downloaden en ze daarna uitgebreid te bespreken met je vrienden.

Ben je nog op zoek naar een tablet om te lezen? Bekijk dan zeker eens de Galaxy Tab Active 2.

Interessant, ik wil meer weten over Go Plus! Ik wil lezen op de Galaxy Tab Active 2

Lees ook: 

▶️ De beste apps om een e-book te lezen

▶️ Hoe je smartphone op een veilige manier reinigen en ontsmetten?

▶️ Muziek streamen in de auto: tips & tricks