Wat is een e-book?

E-books zijn goedkoper en het aanbod is groter. Geen wonder dus dat ze verkocht worden als de toekomst van onze papieren boeken. Jammer genoeg stellen we vast dat de kaarten helemaal anders liggen. En dus gingen wij op zoek naar antwoorden.

01.03.2017
Door Céline R

Wat is een e-book?

Er bestaan twee soorten van e-books: de e-book als elektronische heruitgave van een papieren boek dat je kan lezen op je tablet of gsm, of de e-book als uitgave van een origineel boek waarvan geen papieren versie bestaat.
Als we mogen vertrouwen op de websites die wij bezochten, zouden er maar weinig 'oorspronkelijke' e-books bestaan.
Tal van websites bieden e-books aan. Een greep uit het aanbod: BookChoiceIzneo (Frans en Engels), Yieha (enkel iOS), BookRix (alle talen) en nog veel meer.

Hoe werkt het?

Wij namen de proef op de som en lazen een roman en een strip.
Eerst selecteer je het boek of stripverhaal van je keuze in een virtuele bibliotheek. De keuze is niet min, maar het gaat vooral om digitale versies van bestaande papieren boeken.
De meeste websites bieden ook gratis e-books aan. Een aanrader voor wie nog moet wennen aan deze nieuwe manier van lezen.
Nadat je het boek van jouw keuze gedownload en betaald hebt, kan je het lezen op je tablet of smartphone (via de app van de desbetreffende site).

Wat is ons oordeel?

Wij vonden het geen onverdeeld succes. Het voelde niet natuurlijk aan, we misten het gevoel om een bladzijde om te slaan. Moeilijk om terug te keren in het verhaal, ook. Nee, wij waren niet 100 % overtuigd.
Wel was het makkelijker om in een stripverhaal te bladeren.

Wat brengt de toekomst?

Wij verwachten aanvullende diensten die de ervaring interactiever moeten maken: hyperlinks, alternatieve eindes afhankelijk van de keuzes die de lezer maakt, inhoud die wordt afgestemd op de locatie van de lezer enz. Er is zoveel mogelijk.
Het papieren boek wacht nog een mooie toekomst. Vooral met het drukken op aanvraag, waardoor een boek nooit meer uit voorraad zal zijn en binnen de 48 uur bij jou thuis kan worden geleverd.

Zelf een boek schrijven

Websites zoals Amazon, Bookelis (enkel in het Frans) en andere laten de auteur in je naar boven komen. Je kiest zelf of je je boek op papier drukt of als e-book publiceert.
Voor aankomende schrijvers het uitgelezen moment om hun talent te delen met de wereld ;-)