Menu
Blog

Hoe drones ons dagelijkse leven zullen veranderen

Tech

Voor het eerst vloog een drone een donornier over. Binnenkort zullen in het Antwerpse drones gebruikt worden om pakjes te bezorgen. Wij laten ons licht schijnen over de Belgische wet ter zake.

12.08.2019 Simon VAN CAUTEREN

Eerste niertransplantatie waarbij een drone werd ingezet

We schrijven 19 april 2019. In Maryland in de Verenigde Staten vliegt een drone een nier over. Na bijna acht jaar oeverloos wachten op een donornier kan de patiënte haar geluk niet op.

De nier werd gekoeld en met een beveiligde drone overgevlogen. De chirurgen konden meteen aan de slag en de transplantatie was een groot succes, zowel voor de patiënte als voor de wetenschap en de technologie.

Dit vernieuwende transportmiddel is veiliger en praktischer voor artsen, want een drone kan boven het verkeer uit vliegen en is dus niet vatbaar voor de risico's op de weg. Deze primeur zette andere zorginstellingen, in Europa, aan het denken over hoe ze drones kunnen inzetten conform de wet ter zake.

Droneleveringen in België

Eind 2018 ging de Limburgse campus DronePort van start met een experiment om drones pakjes te laten leveren.

Verschillende bedrijven werkten mee aan het experiment, waaronder de Amerikaanse reus Amazon. Via zijn dochteronderneming Prime Air wil Amazon pakjes als het kan in minder dan een uur bezorgen (terwijl er doorgaans nog 24 tot 48 uur nodig zijn om een pakje door een wegkoerier te laten bezorgen).

Die experimenten zijn niet de enige in ons land: dit jaar wil Amazon de dienst testen in een stedelijke omgeving, eerst in Antwerpen en daarna in de hoofdstad.

Wat zegt de Belgische wet over drones?

De Belgische wet is vrij duidelijk over het gebruik van drones. En zeer restrictief. Volgens de website van de FOD Mobiliteit en Vervoer zijn er een aantal regels die je moet naleven als je een particuliere drone gebruikt (van minder dan 1 kg).

Privaat gebruik is onderworpen aan de volgende restricties:

  • voor recreatieve doeleinden
  • maximaal 10 meter boven de grond
  • boven privéterrein (of met de toestemming van de eigenaar van het terrein, als dat niet van jou of van een club is)
  • binnen het gezichtsveld
  • Laatste vereiste: je familiale verzekering moet de burgerlijke aansprakelijkheid dekken ingeval de drone betrokken is bij een ongeval.

Wie van drones zijn hobby wil maken, kan een opleiding volgen via een modelluchtvaartclub of modelluchtvaartvereniging.

 

Found this useful? Share with

Simon VAN CAUTEREN
Gamer et photographe, le partage est dans sa nature de Digital Native biberonné aux Likes et aux Retweets.