Menu
Blog

Dota 2: het grootste e-sportfenomeen

Fun

Dota 2 is het spel dat alle records verplettert in de e-sport. Elk jaar loopt de prijzenpot op tot in de miljoenen en in Shanghai bereidt men nu al 'The International' van eind augustus voor. Met of zonder artificiële intelligentie?

23.04.2019 Céline Roman

Dota 2: de basis

Ben je niet vertrouwd met het genre? Even samenvatten! Dota 2 is de multiplayer online battle arena game die ontwikkelaar Valve in 2013 uitbracht (ook al was men meer dan 10 jaar bezig met de ontwikkeling ervan). In de wedstrijden, die onafhankelijk van elkaar worden gespeeld, bekampen twee teams van elk vijf spelers elkaar. Elk team heeft een basis met een gebouw en elke speler bestuurt 1 Hero, die hij bij het begin van een wedstrijd uit bijna 1.200 beschikbare Heroes kiest. De winnaar is het team dat erin slaagt het gebouw van de tegenstander met de grond gelijk te maken.
Dota 2 is de e-sportgame waar wereldwijd het meeste geld in omgaat: vorige zomer bedroeg de prijzenpot op het achtste wereldkampioenschap 22 miljoen euro, waarvan 11 miljoen voor het winnende team. Jackpot!

Dota 2: mens tegen machine

Sinds twee jaar worden opmerkelijke kampen georganiseerd waarin een team van vlees en bloed het opneemt tegen een AI-team. In 2017 delfde een professionele gamer het onderspit tegen een bot die OpenAI in Silicon Valley ontwikkeld had.
Intussen bleef de machine aan een hels tempo trainen: sinds die bewuste dag bouwde de bot maar liefst 180 jaar aan game-ervaring op... per dag. Het resultaat? In augustus 2018 moest een team van pro's (Merlini, Blitz, Fogged) nog de duimen leggen tegen de bot: het werd 2-1. Leuk weetje: in de eerste partij slaagden 'we' er niet in om zelfs maar één toren neer te halen.
Een paar dagen eerder had paiN Gaming de eer van de mensen nog gered op de grootste Dota 2-wedstrijd, die in Vancouver. Na goed 50 minuten was het AI-team verslagen... zij het niet zonder slag of stoot. En het moet ook gezegd: er stond ook niets op het spel.

Parijs als voorbereiding op Shanghai

Begin mei werd in Parijs het startschot gegeven voor het allereerste Dota 2-toernooi ooit in Frankrijk, in het magische decor van Disneyland Parijs. Vijf dolgelukkige Orange-klanten beleefden het gebeuren op de eerste rij. Het toernooi duurde acht dagen en de organisatie loofde voor deze editie een omvangrijke prijzenpot uit van 1 miljoen euro cash. Niet verwonderlijk dat er meer dan 6.000 man op afkwam.
We verwachten dat de toernooien deze zomer nog meer bezoekers zullen trekken en een nog grotere prijzenpot zullen verdelen. Het volgende WK vindt plaats in Shanghai in China, van dinsdag 20 tot zondag 25 augustus 2019. Voor ons kan het niet snel genoeg zover zijn. En voor jou?

Lees het artikel Disneyland Parijs : speelveld voor het
eerste grote Dota2-toernooi in Frankrijk

Tags

Found this useful? Share with

Céline Roman
Dol op sms’en en smileys. Smoor op shoppen en lekker eten. Gek op joggen en apps.