Je huis bedienen met je smartphone: een handleiding

Heb je deze zomer bouw- of renovatieplannen? Koop dan schakelaars en toestellen waarmee je je huis kan bedienen via je smartphone.

Google, Apple, Samsung en Amazon hebben allemaal hun eigen oplossingen. Een woordje uitleg …

02.07.2019
Door Simon V

Domotica, wat is dat?

Tegenwoordig willen we steeds meer kunnen bedienen: onze thermostaat, onze verlichting, onze garagepoort, onze rolluiken enz. Om de apparaten van verschillende merken te bedienen, heb je een orkestleider nodig.

En, net als bij onze smartphones, halen de grootste spelers alles uit de kast om zich te doen gelden: Apple met Homekit, Google met Google Nest, Amazon met Alexa en Samsung met SmartThings. Wij maken de vergelijking.

Waarin verschillen Homekit, Google Nest, SmartThings en Alexa van elkaar?

Google en het Google Nest-universum

Sinds de overname van de Nest en haar slimme thermostaten in 2014 bouwt Google aan een imperium. Doel: alle apparaten in één app (Google Nest) te laten samenwerken.

De app is beschikbaar op Android en op iPhone/iPad en biedt je de mogelijkheid om de meest uiteenlopende apparaten te bedienen, gaande van de rolluiken over de bewakingscamera's, de Chromecast (inbegrepen bij Orange Love) en luidsprekers tot de thermostaat.

In mei bundelde Google al die diensten onder de naam Google Nest. Vanaf deze zomer heb je aan een Google-account genoeg om al je apparaten in één centrale app te beheren. De Google-assistant herkent al je toestellen. Eén van de commando's die je bijvoorbeeld kan geven, is: "Google, stel de temperatuur in de living in op 18 graden en schakel de tv uit."

Bestaat je gezin zowel uit Android-fans als iPhone-liefhebbers, koop dan alleen lampen of andere slimme objecten met het label 'Google Home' of 'Works with Nest'.

Apple en zijn Homekit

Als iedereen in je gezin zweert bij Apple kan je natuurlijk kiezen voor Apple Homekit (compatibele producten dragen het Homekit-logo). Maar pas op, want Homekit werkt niet met Android- of Windows-apparaten. Je hebt minstens één Mac of iPod nodig om je hele huis te bedienen met Apple.

Op iPhone en iPad kan je alle apparaten bedienen met de Woning-app (EN: Home) en met Siri. Van je ventilatie, je verlichting en je luidsprekers tot je airco.

Het hele systeem werkt zoals Google Nest: via de applicatie of ook hier met spraakcommando's: "Siri, ik heb het koud in mijn bureau."

Samsung SmartThings

Net als hierboven bij Google en Apple koppelt ook Samsung SmartThings je slimme Samsung-apparaten aan elkaar zodat je ze allemaal samen kan bedienen, van je oven en je tv tot je stofzuiger.

Met behulp van Bixby (de spraakassistent) bedien je je slimme apparaten met spraakcommando's. SmartThings is beschikbaar op alle Android-apparaten (Galaxy of ander) en op iPhone.

De grootste keuze: Amazon en Alexa

Eerst was er Amazon Alexa. De virtuele assistent van Amazon werd heel vroeg ontwikkeld (in 2014) rond de luidsprekers van de Amerikaanse gigant.

Weerstations, slimme lampen, thermostaten, deurbellen of schakelaars: Alexa kan de meeste apparaten van verschillende merken laten samenwerken.

Bedien je huis met de app Alexa (op iPhone, Android) of via een slimme speaker (Amazon, Sonos, Bluesound, LG enz.).