Menu
Blog

Dit moet je weten over Fenix, de toekomstige Firefox voor Android

Tech

Met Fenix krijgt Firefox volgend jaar een nieuwe naam op Android. We vertellen je er alles over en leggen uit wat er zal veranderen op iPhone en iPad.

22.05.2019 Céline Roman

De afgelopen maanden voerde Mozilla minder nieuwigheden door aan Firefox voor Android, behalve dan enkele oplossingen voor bugs. En daar is een reden voor: vorige zomer vernamen we dat Firefox voor Android plaats zou moeten ruimen voor een nieuwe browser. Intussen is ook de naam van die opvolger bekend: Fenix.
Het opvallendste verschil is de nieuwe interface, met de adresbalk onderaan op het scherm, wat het makkelijker moet maken om de vingers aan het scherm te houden om een adres in te geven of een zoekopdracht uit te voeren. De openstaande tabbladen op de computer zullen we ook in Fenix vinden. Tot slot zal de vernieuwde zoekmachine GeckoView de goede, oude Gecko vervangen. Wie meer wil weten, neemt een kijkje op MozillaWiki. Je vindt er alles over GeckoView en de voordelen ten opzichte van Google WebView.
Fenix is nog niet beschikbaar in de Google Play Store, maar er circuleren wel al bètaversies (in APK), met name op de site Taskcluster. Installeren op eigen risico. Zodra de finale versie er is, vind je die op de officiële pagina van Firefox Mobile, naast Firefox Focus.

Wat gebeurt er met Firefox voor Android?

Mozilla zal tegen eind dit jaar stoppen met nieuwe functies uit te brengen voor Firefox voor Android. Daarentegen zal Mozilla wel nog tot het einde van de overgangsfase in 2020 beveiligingsverbeteringen en oplossingen voor bugs blijven uitbrengen. Daarna zal de gebruiker uitgenodigd worden om zijn gegevens automatisch over te dragen naar Fenix en de oude app te verwijderen.
Dat wordt een fluitje van een cent dankzij Firefox Sync. Alle gegevens worden automatisch hersteld: bladwijzers, geschiedenis, wachtwoorden. Je zal zelfs de mogelijkheid hebben om de openstaande tabbladen op je pc of Mac te recupereren.

Het verhaal van Firefox op iPhone is nog niet uit

De recentste update van Firefox voor iPhone en iPad werd enkele weken geleden gelanceerd op de App Store. De nieuwe versie maakt het makkelijker om de browsegeschiedenis te wissen. Er werden hyperlinks in de bibliotheek gecreëerd waarmee de gebruikers toegang kunnen krijgen tot hun favorieten. Tot slot kan je, net als in Safari en Chrome, eindelijk sneller bij je logins en wachtwoorden.
Of Firefox voor iPhone en iPad ook van naam zal veranderen, is ook voor ons nog koffiedik kijken, maar die kans lijkt ons wel waarschijnlijk. Wat niet zal veranderen, is de zoekmachine. Apple doet niet snel toegevingen, dat is geen geheim. Er is dan ook geen sprake van dat GeckoView zijn intrede maakt op de iPhone en iPad, zoals op Android. Firefox zal Safari moeten gebruiken als zoekmachine.

Found this useful? Share with

Céline Roman
Dol op sms’en en smileys. Smoor op shoppen en lekker eten. Gek op joggen en apps.