22 april was #EarthDay, de Dag van de Aarde. Een mooie gelegenheid, als je die al nodig hebt, om even stil te staan bij onze planeet.
Volgens UNICEF zal tegen 2040 één kind op vier in een gebied leven waar een tekort is aan water. Volgens de WMO steeg de gemiddelde temperatuur in 2016 tot een recordniveau, is een recordhoeveelheid pakijs gesmolten, is de zeespiegel verder gestegen en zijn de oceanen nu warmer dan ooit.
Omdat de situatie snel onhoudbaar dreigt te worden, onder andere door de falende politiek, besloten enkele sterren het heft in eigen handen te nemen en hun bekendheid aan te wenden om de publieke opinie te beroeren.

Maar doen ze dat vrijwillig of is er een trend merkbaar? Dat is een vraag die vaak terugkomt nadat een ster oproept de wereld beter te behandelen. Deze 5 sterren willen we op hun woord geloven, omdat er zoveel op het spel staat.
-Marion Cotillard, Greenpeace-activiste sinds 2001. De knappe stoot uit La Vie en Rose wierp zich in Congo in 2010 op als een activiste met een missie : de ontbossing een halt toeroepen. In 2013 liet ze zich in een kooi opsluiten om de vrijlating te eisen van een dertigtal Greenpeace-activisten die in Rusland achter de tralies zaten, en in 2015 stond ze in Manilla zij aan zij met president Hollande in de strijd tegen de klimaatopwarming.
-Mark Ruffalo (Hulk voor de vrienden) steunt de ontwikkeling van groene energie met The Solutions Project, strijdt samen met Artists Against Fracking tegen fracking (een vervuilende methode om gas te winnen), en is stichtend lid van Water Defense https://waterdefense.org/, dat groene technologieën en het publieke bewustzijn wil gebruiken in zijn strijd voor proper drinkwater.
-Matt Damon is lid van de organisatie Water.org en voert actie voor de bescherming van de watervoorraden en de wereldwijde toegang tot die voorraden.
-Arnold Schwarzenegger blijft zich maar inzetten voor onze planeet sinds hij zijn Hummer, die nu op waterstof rijdt, ombouwde. Hij is de stichter van R20, een vereniging van subnationale overheden, steden en regio's die strijden tegen de klimaatverandering, en reisde al verschillende keren naar Parijs: in 2014 voor de Franse sociale, economische en milieuraad en in 2015 voor de klimaattop (COP21).
-Jean-Michel Jarre wil de Dode Zee redden. Die droogt elke dag verder uit, tot wel 1 meter per jaar. Voor zijn laatste concert op 6 april jongstleden liet hij het podium op het laagste punt van het aardoppervlak plaatsen. Daarover zei hij: 'Ik wil de laagste woestijn op aarde naar een hoger niveau brengen.'