Menu
Blog

De werk-privébalans: een aandachtspunt voor CEO’s van kmo’s

Werk

10.05.2017 Andy Van Schil

Iederéén is tegenwoordig op zoek naar een goede balans tussen werk en privé. Maar als CEO van een kmo heb je het op dat vlak wellicht iets moeilijker dan de gemiddelde werknemer in loondienst. Per slot van rekening wil je van je eigen zaak een succesverhaal maken, en dat is perfect begrijpelijk. Toch loont het om te blijven waken over je werk-privébalans. Want daarmee doe je niet alleen jezelf maar ook iedereen in je directe omgeving een plezier.

Speel altijd de hoofdrol

De knop omschakelen en ‘in het moment’ zijn: dat mag dan al wat zweverig klinken, er valt wel iets te zeggen voor deze ‘mindful’ benadering van de balans tussen werk en privé. Als CEO schipper je voortdurend tussen meerdere rollen: je bent baas van je eigen onderneming én partner én ouder én boezemvriend(in) én … Het is dus niet zo verwonderlijk dat velen het lastig hebben om meerdere keren per dag van rol te wisselen.

Wat kan helpen om dat makkelijker te doen? Een ‘tussenmoment’ inlassen. Na een dag op kantoor een uurtje met de hond gaan wandelen, bijvoorbeeld. Of je een halfuurtje terugtrekken in je leesfauteuil met een goed boek. Pas na dat rustmoment, waarin je je gedachten volledig hebt losgekoppeld van het werk, richt je je op je partner en gezin. Wedden dat die rustige overgang van de ene rol naar de andere een wereld van verschil zal maken? Zo vul je die qualitytime met je gezin pas écht kwaliteitsvol in.

Werk-privébalans in de praktijk: geef het goede voorbeeld

Door zelf het goede voorbeeld te geven, motiveer je je werknemers om hun werk-privébalans serieus te nemen. Van een aangename balans tussen werk en privéleven worden je werknemers namelijk gelukkiger én productiever. Acht uur per dag op kantoor werken wordt tegenwoordig, vooral door de jonge generatie werknemers, als een achterhaald principe beschouwd. Almaar meer organisaties kiezen daarom voor een flexibele aanpak, waarin medewerkers hun job uitoefenen waar en wanneer ze willen: thuis, in de koffiebar om de hoek, in-house bij de klant, of in een flexkantoor.

Het komt er natuurlijk wel op aan om als CEO het goede voorbeeld te geven. Wanneer jij elke dag als eerste op kantoor bent en als laatste naar huis vertrekt, zullen je medewerkers zich niet snel geroepen voelen om hun uren flexibeler in te delen. Enkele manieren om het flexibele verhaal makkelijker te integreren op de werkvloer:

  • Maak ieders agenda zichtbaar voor collega’s, ook de jouwe uiteraard.
  • Maak afspraken inzake bereikbaarheid. Het kan niet de bedoeling zijn dat elke medewerker de klok rond bereikbaar moet zijn.
  • Thuiswerken is wellicht niet elke dag mogelijk. Ook hierin zijn afspraken cruciaal: af en toe moet je met collega’s nu eenmaal ook face-to-face kunnen overleggen.

Maak tijd voor ontspanning

Het ligt voor de hand, maar zo veel CEO’s trappen nog altijd in de val van ‘het werk gaat voor’. Soms moet jouw ontspanning ook eens op de eerste plaats komen, wil je fysiek en mentaal in evenwicht blijven. Plan in je agenda dus ook tijd in voor sport, cultuur, sociale activiteiten of andere zaken die je energie geven.

Found this useful? Share with

Andy Van Schil