Menu

De Sony Xperia E3 onder de loep

Na de M2 in 2013 wil Sony nu een 4G-toestel voor minder dan 175 euro aanbieden. Wij vonden deze Xperia E3 vrij geslaagd.

28.10.2014
Door Cédric

4G wordt de laatste maanden steeds toegankelijker en de netwerken breiden zich bliksemsnel uit. De smartphonefabrikanten passen zich aan en 4G wordt de norm voor hun hele assortiment. Sony lanceert nu de E3, een smartphone zonder veel technische pretenties, maar toch compleet en up-to-date.

“Eis het allerbeste” is de nieuwe claim van Sony. En het begint al bij de batterij, die ons aangenaam verrast heeft! Je haalt gemakkelijk 2 volle dagen. Dat is gedeeltelijk te verklaren door het zuinige scherm, zonder HD. Het is 4,5 inch of 11 cm groot. Ter vergelijking: dat is groter dan een iPhone 5.

Binnenin zitten een quadcore-processor en een RAM-geheugen van 1 GB, met 4 GB aan opslagcapaciteit. Die breid je eenvoudig uit tot 16 of 32 GB met een micro-SD-kaartje. Als je altijd je muziek, foto’s of video’s bij de hand wil hebben, is dat ook wel echt nodig. Vooral bij Sony gaat deze redenering op, want het merk staat voor entertainment. Dat verklaart ook waarom de video- en fotoapps en de Walkman-app tot de meest vernuftige en geperfectioneerde behoren, zelfs op een toestel van dit type.

Bij zo’n voordelig toestel mag je geen hoge eisen aan de geluidskwaliteit stellen, dachten wij. Maar dat was helemaal fout gedacht. Met een goede hoofdtelefoon hoorden wij geen enkele verzadiging vast en de klank blijft evenwichtig dankzij kwaliteitsvolle equalizers.

Haalt de sensor van de fotocamera achteraan 5 megapixel, vooraan moet je tevreden zijn met een (middelmatige) VGA-resolutie. Anderzijds is de foto-interface dan weer heel creatief en volledig. De resultaten zijn al bij al vrij goed, als je maar genoeg licht op je onderwerp hebt. Op klaarlichte dag in een park waren de foto’s vaak uitstekend.

Waarom zou je voor deze prijs eerder dit toestel kiezen dan een Samsung of Huawei? Ongetwijfeld voor de Sony-aanpak, die leuk en kleurrijk is (citroengeel kon ons minder bekoren) en gericht op multimedia. Denk maar aan Music Unlimited, dat je zonder verbintenis mag uitproberen (te vergelijken met Spotify of Deezer).

En welke versie van Android krijg je? Niets minder dan 4.4 KitKat, dus helemaal up-to-date! De Xperia E3 weegt 140 g, ligt aangenaam in de hand en heeft een heel toegankelijk prijskaartje.