Menu
Blog

De sms viert z'n 25e verjaardag, leve RCS!

Tech

In de nacht van 2 op 3 december 1992 schrijft een Brit het allereerste sms'je. 25 jaar later staan we met RCS aan de vooravond van een nieuwe revolutie. Wij vertellen je er alles over.

23.02.2018 Céline Roman

Aanvankelijk zocht programmeur Neil Papworth een oplossing die de werknemers van een Britse provider in staat moest stellen om berichtjes naar elkaar te versturen. Dat leidde tot de geboorte van de sms. Hoewel de uitvinding geniaal is, oogst ze niet onmiddellijk succes. Het zal nog een aantal jaren duren voor klanten van verschillende operatoren berichtjes naar elkaar kunnen versturen.

Begin jaren 2000 brak de sms wereldwijd door. Daarna kwam de mms waarmee je foto's in lage resolutie kan toevoegen aan je bericht, maar die kon de verwachtingen nooit echt inlossen. Eerst omdat de technologie te duur was of niet door alle apparaten ondersteund werd; de laatste jaren door de onstuitbare opkomst van allerlei messagingapplicaties zoals WhatsApp, Messenger, Viber en Telegram. Zonder natuurlijk iMessage te vergeten (hoewel iMessage zich beperkt tot Apple).

De sms blijft overeind
Hoewel er vorig jaar wereldwijd nog bijna 9 biljoen sms'jes werden verstuurd, staat de opvolger al klaar! RCS is een open protocol waarmee Google de sms wil verrijken naar het evenbeeld van WhatsApp, maar dan zonder dat je er een app voor hoeft te installeren.
Technisch gezien is er dus een standaard nodig tussen providers en fabrikanten. Bijgevolg is het van weinig belang welk merk van telefoon je hebt en bij welke provider je zit, want iedereen zal zonder problemen met elkaar kunnen communiceren.

Helaas heeft Apple nooit gezegd daaraan te willen meewerken. Waarom zouden ze, met het succes van iMessage? Hoe dan ook, de technologie staat niet stil. RCS (Rich Communication Services) werd zo'n 10 jaar geleden ontwikkeld en staat nu voor de grote doorbraak.

Net als WhatsApp gebruikt de technologie je databundel om berichten te versturen. Die berichten kunnen tekst, geluid, documenten en foto's in hoge resolutie zijn. Met de technologie kan je een treinkaartje of een wegenkaart versturen, en zelfs kleine bedragen betalen.

Google maakte Android Messages al compatibel gemaakt met RCS. Wie een iPhone gebruikt, zal het nog even met een applicatie moeten stellen... tot Apple beslist om op de kar te springen.

Tags

Found this useful? Share with

Céline Roman
Dol op sms’en en smileys. Smoor op shoppen en lekker eten. Gek op joggen en apps.