Menu
Blog

De sms is 20 geworden... Hoe ziet zijn toekomst eruit?

Fun

20 jaar en drie dagen geleden, op 3 december 1992 werd de allereerste sms ter wereld verstuurd. Tijd gaat snel voorbij. Zeker die van een successtory!

03.12.2012 Simon VAN CAUTEREN
Een sms sturen is vandaag niet meer zo bijzonder. Je schrijft een berichtje (van 160 tekens of meer, dat maakt niet meer uit), je kiest een telefoonnummer in België of het buitenland, je verstuurt hem en de geadresseerde ontvangt hem gelijk.
Wat vandaag zo eenvoudig lijkt, was niet altijd zo: we hebben tot 1998 moeten wachten om van deze berichtendienst in België te kunnen genieten. Eerst mochten abonnees van dezelfde operator deze dienst enkel onder elkaar gebruiken en pas later naar abonnees van andere operators schrijven.
Vandaag, of je nu een abonnement of een prepaidkaart hebt, kan je meestal onbeperkt sms'en. En kennelijk hebben Belgen altijd iets te melden: amper vijf jaar geleden ontving een abonnee 100 sms'en per maand bij Mobistar. Vandaag zijn het er meer dan 300.

Tal van opvolgers

Bellen en sms'en zijn een klassieke en natuurlijke gewoonte geworden, maar – en daar zijn smartphone-gebruikers zeer goed van op de hoogte – er bestaat nu een meer geavanceerde versie van de sms die net als een chatdienst (zoals MSN en Google Talk) werkt.  Voorbeelden: BBM (enkel voor BlackBerry's), iMessages (enkel voor Apple-producten), Whatsapp, Skype en Viber.

Hoe werkt het?

Deze applicaties maken gebruik van de internetverbinding van je telefoon, maar het principe blijft hetzelfde: je stuurt een berichtje (met een foto, smiley of video) en de geadresseerde ontvangt hem meteen, voor zover hij ook over een internetverbinding beschikt. Indien je vaak naar vrienden in het buitenland schrijft is dit systeem super voordelig. In België maakt onbeperkt sms'en vaak deel uit van abonnementen, maar dit is vooral een zeer praktische oplossing om beelden, video's en opnames te versturen. Uiteindelijk vervangt het de mms.

Maar let wel op, indien de persoon die je probeert te contacteren niet met internet verbonden is, zal je moeten wachten totdat hij/zij het wel is. Kortom: het is nog niet de oplossing voor iedereen. De sms heeft nog een mooie toekomst voor zich.

Tags

Found this useful? Share with

Simon VAN CAUTEREN
Gamer et photographe, le partage est dans sa nature de Digital Native biberonné aux Likes et aux Retweets.