Menu
Blog

De smartwatch. Wat heb ik eraan?

Tech

Onlangs kondigde Samsung de Galaxy Gear aan en Sony haar SmartWatch 2. Er wordt verwacht dat Apple en Microsoft ook heel snel gaan volgen. Maar vanwaar ineens die hype over een horloge dat in constante verbinding met je gsm staat? Amerikaanse onderzoekers geloven dat dit hier een enorme markt voor is, maar is dat ook zo? Wat kun je met zo’n smartwatch? En nog veel belangrijker: wat hebben wij, de gewone mens, eraan?

04.10.2013 Andy Van Schil

Wat kun je met een smartwatch?

Met zo'n slim horloge kun je sms’jes lezen, telefoontjes beantwoorden, foto’s maken en nog een heleboel gelijkaardige snufjes, afhankelijk van het merk en model. Je zal misschien denken: ik gebruik mijn smartphone hiervoor, waarom heb ik dan nog zo'n horloge nodig? Juist daarom! Je hoeft niet meer in je zak te graaien als je een nieuw berichtje hebt, en je kunt zelfs telefoontjes aannemen zonder je telefoon uit je broekzak of handtas te moeten halen. Uit onderzoek is gebleken dat we onze telefoon elke 6,5 minuut eens checken, met een smartwatch heb je dat in een oogwenk gedaan. Je kunt je horloge volledig persoonlijk maken en zelf bepalen wat jij aan je arm wilt zien. Je agenda, het weer, je contacten, je kiest zelf. En het resultaat? Je horloge en je telefoon werken naadloos samen.

Maar wat heb ik er dan aan?

Ten eerste heb je heel gemakkelijk jouw persoonlijke info bij de hand. Je hebt in één oogopslag door waarvoor je een melding hebt gekregen en kunt kiezen of je het de moeite vindt om je telefoon erbij te pakken. Vergeet niet dat je zo ook batterij van je smartphone uitspaart, omdat je niet constant het energievretende scherm hoeft te ontgrendelen. Ook de zeer sportieve mens kan baat hebben bij een smartwatch. Gebruik bijvoorbeeld de gps om bij te houden hoever en hoe snel je gefietst of gelopen hebt, of zet op de achtergrond de stappenteller aan om je activiteit bij te houden (al kun je natuurlijk ook gewoon zo’n app voor Android of iOs op je smartphone zetten..)

De smartwatch wordt natuurlijk ook wel bekritiseerd. Sommigen vinden het simpelweg onnodig om nog sneller je meldingen te kunnen bekijken. Anderen vinden het vervelend dat je het altijd moet gebruiken samen met je telefoon, en je dus niet gewoon je smartphone thuis zou kunnen laten. Nog weer anderen vinden dat er nu nog te weinig naar het design gekeken is, en vinden het gewoon niet mooi genoeg om aan hun pols te hebben.

Dus, de conclusie?

Het mag duidelijk zijn dat een smartwatch voorlopig alleen aan te raden is voor mensen die hun smartphone heel intensief gebruiken en die hem nog sneller bij de hand willen hebben. Maar we kunnen ons voorstellen dat in de toekomst je rijbewijs, persoonlijke gegevens, verzekeringsbewijs, en e-kaart allemaal vervangen worden door zo’n smartwatch. Je hebt misschien de sleutel van je auto niet meer nodig, en je koffiemachine zal hopelijk ooit een perfect kopje koffie zetten als jij op je smartwatch je wekker hebt uitgezet. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Wat vind jij?

En jij? Denk jij dat een smartwatch nu of in de toekomst iets voor jou is? En zal het echt een grote verandering in onze manier van leven teweeg brengen?

Found this useful? Share with

Andy Van Schil