Menu
Blog

'De Slimste Mens’: wat we tot nu toe zéker weten

Fun

Het blijft een kijkcijferkanon, deze televisiequiz die af en toe (elk seizoen steeds vaker, zo lijkt het wel) ontaardt in een personality- en comedyshow. Met dank aan de hilarische tweekoppige jury, een presentator die zich maar wat graag wentelt in zijn rol van underdog, en een resem zorgvuldig gescreende en vooral welbespraakte kandidaten. Wie zich in 2017 tot De Slimste Mens ter Wereld mag kronen, weten we pas binnen enkele weken. Tot die tijd kunnen we je wel alvast déze zekerheden meegeven.

30.11.2017 Céline Roman

De vrouwen maken indruk

Onder meer auteur Dalilla Hermans en nieuwsanker Goedele Wachters kwamen gedurende meerdere opeenvolgende afleveringen bijzonder sterk uit de hoek, wat meermaals tot een bloedstollend finalespel leidde. De kans is dus groot dat we deze dames terugzien tijdens de finaleweken. Andere vrouwen lieten zich dan weer opmerken door hun gevatheid en humor, zoals actrice Katrin Pohlmann die opgroeide in Duitsland en ‘niets van België afwist’ maar het publiek wél inpakte met haar eerlijke, laconieke reacties. (We hoorden zelden iemand zó enthousiast ‘basilicum!’ uitroepen.)

De Nederlanders maken indruk

De antwoorden op de vragen kende hij doorgaans niet, maar de Nederlander met Braziliaanse roots Chris van der Ende haalde zijn beste grappen boven om zich te meten met die andere Nederlander in de jury, Marc-Marie Huijbrechts. Bart Cannaerts zat erbij, keek ernaar en lachte mee.

En over Nederlandse komieken gesproken: Jan Jaap van der Wal lijkt zich steeds meer op zijn gemak te voelen tussen de Belgen, zowel in ‘De Slimste Mens’ als in ‘De Ideale Wereld’.

Ook Herr Seele en een Kempense punker maakten indruk

Net wanneer de populaire tv-quiz begon te verzanden in routine, kwam Herr Seele erbij zitten om de boel te ontregelen. Al in zijn eerste aflevering haalde hij een drankflacon boven (‘in een goeie talkshow mag je toch een slokje drinken?’) en bleef hij zijn excentrieke zelf. Verdient eveneens een nominatie in de categorie ‘pretentieloos zichzelf blijven’: de Kempense twintiger Thibault Christiaensen, frontman van punkband Equal Idiots. Zijn relaxte no-nonsense-houding leverde hem meteen de sympathie van medekandidaten en publiek op: “Ik heb in quizzen tot nu toe alleen nog maar de zuipprijs gewonnen.”

Of er dan ook iemand was die geen indruk maakte? Eigenlijk niet. Kandidaten die in ‘De Slimste Mens’ slecht quizzen, compenseren dat doorgaans met andere kwaliteiten – zoals bovenvermelde humor, oprechtheid en nuchterheid. En daar houden wij Vlamingen wel van.

Ontdek onze Love-aanbod

Tags

Found this useful? Share with

Céline Roman
Dol op sms’en en smileys. Smoor op shoppen en lekker eten. Gek op joggen en apps.