De Samsung J5 is zeker je belangstelling waard

In 2016 was de J5 wereldwijd één van de meestverkochte telefoons. Voor zijn opvolger is er al evenveel belangstelling en die is nu betaalbaarder dan ooit. Voor beginnende Android-gebruikers is dit een van de best uitgeruste voordelige toestellen. Lees hier waarom.

07.01.2019
Door Cédric

Bij de lancering kostte deze smartphone nog 250 euro, maar de huidige 199,99 euro maakt hem betaalbaarder dan ooit. De J5 heeft een HD-ready scherm van 5,2 inch, met een processor die een jaar later nog flink zijn mannetje staat.

Samsung had immers van meet af aan voor een Exynos 7870 Octa-chip gekozen, met een octa core cortex-A53 (op 1,6 GHz). Het toestel werkt dus bijzonder vlot, met 2 GB aan RAM-geheugen en een aparte grafische chip.

Op deze telefoon zit werkelijk alles wat je nodig hebt, van 4G tot Bluetooth met laag verbruik, zonder Wi-Fi ac en NFC te vergeten om met de Bancontact-app of Google Play te betalen. Je beschikt zelfs over FM-radio, wat tegenwoordig vrij zeldzaam is geworden, maar daarom niet minder nuttig. Er zit ook een digitale vingerafdruksensor op. Op een (omkeerbare) USB-C-aansluiting is het nog wachten, het oude vertrouwde micro-SD-kabeltje doet nog dienst.

De fotocamera op de voorzijde haalt een indrukwekkende 13 megapixel en selfies zien er dan ook echt heel goed uit. Ook de sensor op de achterzijde heeft een resolutie van 13 megapixel, met f/1.7 als grootste lensopening. Dat levert buiten uitstekende foto’s op en binnen nog altijd een behoorlijk resultaat. De J5 moet op dit punt niet onderdoen voor toestellen van Huawei en Sony uit dezelfde prijscategorie en hij scoort beter dan Wiko. De foto’s zijn mooi contrastrijk, maar de kwaliteit daalt snel als er te weinig licht is.

Bij de lancering zat er een Android 7 op de J5, maar daarna werd meteen de sprong naar Android 8.1 gemaakt, met een bijwerking van de Samsung Experience-interface. Er is nu trouwens nog maar werinig verschil tussen de voordelige en duurdere toestellen. Net zoals bij Apple is de interface nu min of meer dezelfde, ongeacht het toestel. Zoek niet tevergeefs naar een knop om de ‘app drawer’ tevoorschijn te halen: je hoeft op het hoofdscherm alleen maar naar boven te swipen om alle apps te zien. Je beschikt over veel configuratiemogelijkheden, dus iedereen vindt wel iets naar zijn gading. En je raakt in de menu’s veel minder de weg kwijt dan vroeger.

Een batterij met een capaciteit van 3000 mAh laat niet veel goeds voorspellen voor het uithoudingsvermogen. Wel, het tegendeel is waar. De telefoon haalt makkelijk een dag of zelfs twee als je hem niet de hele tijd gebruikt.

Meevallers:

- Prijs-kwaliteitverhouding
- Batterij
- Vlotte werking

Tegenvallers:

- De interface beslaat 70% van de voorzijde, dus niet echt een randloos scherm
- Micro-USB en geen omkeerbare USB

De J5 is verkrijgbaar voor 199,99 euro zonder abonnement