Menu

De Orange Dive 73 moet in (bijna) niets onderdoen voor de toppers!

Op zoek naar een superefficiënte smartphone zonder gedoe? De Dive 73 is het perfecte Android-toestel voor alle Orange-klanten. Alles is op voorhand voor je ingesteld en geïnstalleerd. Terwijl je er toch al mee aan de slag kunt voor maar 9 euro.

05.09.2018
Door Cédric

Wist je dat Belgen gemiddeld bijna € 400 uitgeven voor de aankoop van een 4G smartphone? Toch kan het veel voordeliger: wat dacht je van slechts € 139,99 of maar € 9 in combinatie met een Orange-abonnement? Dit wonderlijke toestel heet Orange Dive 73. Wij vroegen onze collega’s om het aan de tand te voelen en legden hun bevindingen naast onze eigen tests. En wat blijkt? Zelfs de meest sceptische collega’s, die alleen maar zweren bij smartphones uit het topsegment, vinden dit een talentvol en charmant toestel.

De Dive 73 is een compacte en vrij stijlvolle smartphone die begin augustus werd gelanceerd en met Android 8.1 werkt. Het toestel is zo aangepast dat het de gebruiker verwent met alle Orange-diensten en -apps. Het heeft een HD+ scherm van 5,5 inch (1440 bij 720 pixels voor de kenners).

Wat betekenen die schermafmetingen voor de grootte van het toestel? Heel eenvoudig, denk aan de iPhone X. De Dive 73 heeft een even elegante, smalle vorm, maar haalt natuurlijk niet het afwerkingsniveau van het toptoestel van Apple. Toch ziet hij er met zijn meegeleverde transparante cover voortreffelijk uit voor dit prijsniveau (€ 139,99 zonder abonnement).

Zoals gezegd: al de nieuwste Orange-technologieën zitten bij aankoop op het toestel. Het is bijvoorbeeld een van de eerste met “Voice over WiFi”, dat wil zeggen de mogelijkheid om via wifi het Orange-netwerk te gebruiken als de mobiele dekking bij jou thuis of op kantoor niet optimaal is. De Dive 73 beschikt bovendien over VoLTE om met heel hoge kwaliteit te bellen over het 4G-netwerk van Orange. Aan connectiviteit geen gebrek: zowel 2G en 3G als 4G+, wifi, Bluetooth, gps en NFC. Surfen, bellen, betalen en je met grote precisie lokaliseren, het gaat dus allemaal. Wij testten de iCoyote-app die bij sommige Orange-abonnementen is inbegrepen en die op de weg feilloos functioneert in horizontale stand, onder andere dankzij het langwerpige schermformaat (18:9).

Gemaakt voor Orange

De Dive 73 heeft de telefoonapp van Orange aan boord en is verder helemaal geoptimaliseerd voor het Orange-netwerk, waar je ook gaat in Europa. Je beschikt ook over Orange Experience, een leuke app waarmee je het toestel helemaal op jouw voorkeuren instelt, als je dat wilt. Je krijgt dan bijvoorbeeld toegang tot apps als je een tekeningetje maakt op het scherm: teken de letter “e” en Gmail gaat open, teken een pijltje naar boven en je krijgt toegang tot de klok en de wekker. Bijzonder praktisch.

Orange heeft een akkoord gesloten met SwiftKey-toetsenborden. Dus zit de nieuwste versie van de app op de Dive 73, die je de hele tijd woorden voorstelt als je typt. Andere voordelen: animated gifs, stickers en ondersteuning van meer dan 300 talen, waaronder onze drie nationale talen (en natuurlijk het Engels).

Sterke punten op een rij

  • Ontgrendeling met gezichtsherkenning. Dit is een snelle methode, maar zonder het niveau van de iPhone X te halen;
  • Achteraan zit een vingerafdruksensor om toegang tot bepaalde apps te krijgen, het toestel te vergrendelen of te betalen via Bancontact of Android Pay;
  • De populairste Orange- en Google-apps (Maps, Photos, Duo) zitten er al op, net als Facebook en zelfs de kantoorsuite OfficeSuite;
  • Het toestel wordt geleverd met 16 GB opslagruimte, wat aan de krappe kant is als je veel bestanden downloadt of muziek en video’s offline bewaart. Voeg dan zeker een microSD-kaartje toe (max. 128 GB).

Hoe zit het met de foto’s? De camera op de achterkant haalt 13 megapixel. Buiten zijn de resultaten heel behoorlijk, maar binnen of in een halfschaduw zit er veel ruis in de beelden. Het toestel is geen fotokampioen en de scherpstelling verloopt soms een beetje traag, maar over het algemeen staat het wel zijn mannetje voor dit prijsniveau. De selfiescamera is 5 megapixel sterk. Een tip: hou het toestel zo stabiel mogelijk voor betere resultaten. En aarzel niet om apps als Lightroom of Snapseed van Google te gebruiken om de beeldkwaliteit te verbeteren en leuke filters toe te passen.

De batterij van 3000mAh houdt het toestel echt heel lang aan de praat, in standby zelfs 550 uur. Je mag rekenen op een hele lange dag intensief gebruik en als je een matige beller en surfer bent zelfs veel langer (tot 2 dagen).

Met dit toestel sluit je moeiteloos aan bij de 65% Orange-abonnees die een 4G-smartphone gebruiken. Het is gemaakt voor beginners of voor wie de beste prijs-kwaliteit-netwerkverhouding zoekt. Als de Orange Dive 73 jou wel wat zegt: hij is verkrijgbaar in "Spectrum Grey" en zwart. Koop het toestel online of in een Orange shop voor € 139,99. Of betaal slechts € 29 met het tariefplan Colibri voor smartphones of slechts € 9 met de forfaits Dolfijn en Koala.