Menu
Blog

De Nokia Lumia 930 ... voor u getest!

Tech

Wij hebben dit toestel verscheidene maanden gebruikt in een versie voor de Amerikaanse markt (daar heet het Lumia Icon). Het “wereldmodel” 930 duikt nu ook in België op. Dit is de eerste topklasse Nokia die Windows Phone 8.1 draait en even robuust als onmisbaar is.

23.06.2014 Cédric Godart

De Lumia 930, het nieuwe vlaggenschip van het merk, werd door Nokia en Microsoft aangekondigd bij de presentatie van Windows Phone 8.1. Het toestel is bijzonder kwaliteitsvol afgewerkt, met aluminium randen en een achterkant in (naar keuze kleurrijk) polycarbonaat. De toetsen werden oordeelkundig geplaatst: fototoestel, volume, inschakelen. De koptelefoonpoort zit bovenaan en de micro-USB-aansluiting onderaan.

Het enige minpunt is het gewicht. Met ongeveer 165 g is dit toestel flink zwaarder dan een iPhone 5s of Galaxy S5 van Samsung. Wel voelt het heel solide aan en ondanks het hoge gewicht ligt het toestel goed in de hand.

Bij de onberispelijke afwerking hoort een mooi verzorgd 5” full HD-scherm (hetzelfde formaat als op de Galaxy S5 of Xperia Z2), met zeer veel aandacht voor de kleurenweergave. Het scherm beslaat vrijwel de volledige voorzijde. Het werd behandeld om ook in het zonlicht goed leesbaar te zijn en dat is perfect gelukt. De helderheid en het contrast zijn nog indrukwekkender dan op de S5 en qua leesbaarheid in de zon steekt Nokia al lang met kop en schouders boven zijn concurrenten uit.

Deze Nokia heeft weliswaar geen 40-megapixelsensor gekregen zoals de Lumia 1020, maar ernstige tekortkomingen vallen niet te ontdekken. In alle denkbare omstandigheden (binnen, buiten, met of zonder flitser) neem je kwaliteitsvolle foto’s en de camera reageert vrijwel ogenblikkelijk door de goede processor. Ook het geluid is onberispelijk, vooral als je een koptelefoon met snoer en de meegeleverde equalizer gebruikt. Het volume is krachtig, ook bij gesprekken. De absoluut onberispelijke netwerkontvangst is de kers op de taart.

Met Windows Phone 8.1 beschikt de Lumia 930 over een volledig herwerkt en verbeterd besturingssysteem. Het blijkt heel praktisch te functioneren om de wifi, meldingen, Bluetooth, het netwerk, enz. naar je hand te zetten. Ook de “app store” werd helemaal hertekend. Je hebt nu veel meer mogelijkheden om het startscherm te personaliseren met interactieve tegels (handig voor het weerbericht, je afspraken, …).

Hoe zit het met de levensduur van de batterij? Wij gebruikten twee maanden de Lumia Icon, de versie die bedoeld is voor operator Verizon in de Verenigde Staten en die in elk opzicht bijna identiek is aan de Lumia 930. De testresultaten zijn dan ook goed vergelijkbaar: bijna twee volle dagen zonder bijladen bij matig intensief gebruik, met een goede netwerkontvangst en Bluetooth en wifi ingeschakeld.

Gebruikers van een iPhone, Android-toestel of BlackBerry die bang zijn dat ze hun favoriete apps zouden moeten missen, kunnen wij geruststellen. Buiten enkele bank- of krantenapps lijkt er niets te ontbreken: zowel Instagram als 500px, maar ook Paypal, Facebook, Pinterest en de meeste bekende games.

Laten we het maar ronduit toegeven: met een prijs van € 499 is dit ongetwijfeld een van de hoogvliegers van de zomer van 2014, ondanks zijn gewicht. En waarschijnlijk ook een van de laatste smartphones van het merk Nokia, vóór de grote overschakeling op Microsoft.

Tags

Found this useful? Share with

Cedric Godart
30-something, geobsedeerd door zowel spinning als het opsporen van alle mobile nieuwtjes op elk uur van de dag.