Menu
Blog

De Nokia 5 op de proefbank

Tech

De Nokia 5 met Android gaat nu bij Orange over de toonbank voor minder dan 200 euro, een verleidelijk aanbod door de vele pluspunten.

11.09.2017 Cédric Godart

Wij blijven het een gek verhaal vinden: de Lumia’s verdwijnen van de mobiele markt en kijk, daar heb je Nokia weer! We gaan hier niet alle ingewikkelde details uit de doeken doen, maar het is een feit dat Nokia sinds begin 2017 opnieuw smartphones maakt. Windows heeft definitief de plaats moeten ruimen voor Android als besturingssysteem, zelfs in zijn zuiverste vorm, zoals op de smartphones van Google zelf.

De Nokia 5 zit ergens tussen de Nokia 3 en de Nokia 6 in, die de vorige lente werden aangekondigd. De Nokia 8, die volgende maand wordt gelanceerd, laten we hier buiten beschouwing, omdat dit duidelijk een topklasse toestel wordt.

Een prijs van 199 euro is een belangrijk wapen van de Nokia 5 in de onverbiddelijke strijd die de (talrijke) Android-fabrikanten leveren om je te verleiden.

Nokia blijft een sterk merk met verleidelijke technische argumenten: een scherm van 5 inch, met HD Ready-resolutie, een Snapdragon 430-processor, een geheugen van 16 GB dat je uitbreidt met een kaartje en fotosensors van 13 megapixel vooraan en 8 megapixel achteraan. De Nokia 5 biedt zowel 2G als 3G+ en 4G. Aan connectiviteit geen gebrek, met Bluetooth en Wifi ac. Er zit een vingerafdruksensor op, maar eigenaardig genoeg ook een micro-USB-aansluiting en geen omkeerbare USB-C, zoals op vrijwel alle toestellen die dit jaar werden gelanceerd.

Misschien de grootste handicap van dit toestel? Het ziet er een beetje banaal uit, ondanks het aluminium en de keuze aan kleuren. De schermranden zijn nochtans indrukwekkend. Dit is dus een smarpthone voor wie niet te veel belang hecht aan het uiterlijk. Een toestel dat nooit ontgoochelt in het gebruik. Er zit bijvoorbeeld de meest recente Android 7 op en tegen eind dit jaar (dat is niet meer zo veraf) heb je recht op Android O. Je hebt geen last van overbodige apps: de interface ademt de pure Google-spirit. Gevolg: je krijgt frequenter en sneller updates binnen.

De nieuwe Nokia 8 (die nog niet gelanceerd is) zal opnieuw een camera van het merk Zeiss hebben, zoals vroeger die goeie ouwe Nokia N95, weet je nog wel? Maar de Nokia 5 heeft nog een klassieke camera van 13 megapixel. Overdag zet die heel behoorlijke resultaten neer (ook als je in HD filmt). Bij landschappen ontbreken er soms wel wat details. Maar zodra de schemering invalt, kan je de opnamen moeilijk schitterend noemen. Nokia laat je wel een aantal instellingen aanpassen om in uiteenlopende omstandigheden betere foto’s te maken, maar dat lukt alleen overdag, bij voldoende licht.

Vind je gamen het einde? Bij doordeweekse games voelt de Nokia 5 zich prima in zijn sas, maar let op: als je te veel van de interface vraagt, begint hij minder vlot te draaien. En wordt het toestel warm.

Over de batterij is er daarentegen alleen maar goed nieuws te melden: de Nokia 5 presteert aanzienlijk beter dan andere toestellen in deze categorie. Hij houdt het moeiteloos een lange dag vol, soms zelfs wat langer.

Het beeld is duidelijk: als je je smartphone niet al te zwaar op de proef stelt, biedt de Nokia 5 een slim compromis, met veel kwaliteit en duurzaamheid voor een bescheiden prijs. Het is goed dat Nokia terug is.

Ontdek onze smartphones

Found this useful? Share with

Cedric Godart
30-something, geobsedeerd door zowel spinning als het opsporen van alle mobile nieuwtjes op elk uur van de dag.