Menu
Blog

De nieuwe iPhone 8 en 8 Plus op de proefbank

Tech

Beide toestellen zijn sinds 22 september verkrijgbaar bij Orange. De iPhone 8 (Plus) lijkt zo sterk op zijn voorganger dat je bijna zou vergeten … hoeveel vernieuwing hij brengt. Wij brachten enkele dagen door in zijn gezelschap en dit zijn onze bevindingen.

 

03.10.2017 Cédric Godart

Sommigen hebben geen zin om te wachten tot de iPhone X begin november zijn opwachting maakt (en misschien zit het verwachte budget daar ook voor iets tussen). Gelukkig zijn er ondertussen de iPhone 8 en grote broer iPhone 8 Plus.
Met uitzondering van de afmetingen en de dubbele fotosensor moet je echt met een loep zoeken naar verschillen tussen beide modellen. Daarom komen ze hier tegelijk aan bod.

Vrijwel ongewijzigde vormgeving
Het minste wat je kan zeggen is dat de iPhone 8 uiterlijk als twee druppels water lijkt op de iPhone 7. Zelfde ontwerp (maar dat ziet er nog altijd even mooi uit), behalve dat het nieuwe model een achterkant in glas heeft (dus geen metaal meer), waardoor draadloos opladen (door inductie) mogelijk wordt.
De meeste innovaties zitten duidelijk binnenin. De belangrijkste is waarschijnlijk de nieuwe processor (de beroemde A11 Bionic-chip), die veel krachtiger is dan de processor in veel laptops uit het hogere segment in 2017 (met inbegrip van de Macbook Pro). Apple verwacht blijkbaar een vloedgolf aan virtual en augmented reality apps en wil de gebruiker daar nu al voor wapenen.
Deze chip maakt het iOS 11 besturingssysteem in de praktijk natuurlijk razendsnel. Iemand die de overstap doet van bijvoorbeeld een iPhone 6 gelooft zijn ogen niet als hij ziet hoe snel het toestel tussen vensters switcht.
Hoewel de schermafmetingen en -resolutie hetzelfde zijn gebleven, past Apple op zijn nieuwe iPhone toch een nieuwigheid uit de iPad Pro toe, met name True Tone-weergave. De kleuren van het scherm passen zich automatisch aan het omgevingslicht aan (zowel binnen als buiten). Als je er eenmaal van geproefd hebt, kan je er niet meer zonder!

Foto’s: een feest!
De fotosensor ziet er uiterlijk hetzelfde uit en dus …? Nee hoor, ook hier zijn de aangebrachte verbeteringen opvallend. En het verbaast dus niet dat de iPhone 8 en iPhone 8 Plus de eerste plaatsen wegkapen in de nieuwste lijstjes van de fotoprestaties (DxOMark), ver vóór Sony en Samsung.
Zodra je een foto neemt, merk je het zelf: snellere scherpstelling, grotere lensopening om beter met het beschikbare licht om te gaan en een meer realistische kleurenweergave. Op plekken met weinig licht is dit momenteel de beste fotocamera die ooit in een mobieltje zat. Voor de iPhone 8 Plus geldt minstens hetzelfde!
Als je ooit al eens de Portrait-functie hebt geprobeerd - om een mooie waas rond je foto’s te creëren - dan zal je nu ongetwijfeld superenthousiast zijn over de nieuwe opties (zoals zwart-wit en studio-effect). Welk effect je ook kiest, achteraf kan je dit nog altijd corrigeren en zelfs voor een totaal ander effect gaan, met dezelfde foto. Verbluffend.
De iPhone 8 filmt schitterend in 4K bij 60 beelden per seconde, maar de (eerder matige) microfoon vergalt enigszins het feestje.

Draadloos opladen
Nog een nieuwigheid van de lichting 2017. Als je dat wil, laad je voortaan draadloos op volgens de Qi-norm, een echte standaard die je zelfs aantreft in bepaalde Ikea-meubels!
Het is bijgevolg niet moeilijk om in de handel een Qi-inductielader te vinden voor een veel bescheidener bedrag dan bij Apple (zelfs al vanaf 10 euro!). Kies een “Fast Charge”-lader, want draadloos opladen duurt sowieso een (heel) stuk langer. Toch is dit een praktische oplossing, zeker als je vooral ’s nachts oplaadt.
Via de sociale media kregen wij deze vraag: “Is het ook mogelijk om een iPhone 8 met een case draadloos op te laden?”. Dat kan inderdaad, voor inductieladen hoeft er geen rechtstreeks contact met de lader te zijn. Maar de afstand mag niet te groot zijn, kies daarom een vrij dunne case.
Begin 2018 lanceert Apple een AirPower-lader waarmee je tegelijk je iPhone, Apple Watch en AirPod-oordopjes oplaadt. In afwachting moet je dus elders gaan shoppen.
De nieuwe iPhone kan trouwens (eindelijk) ook met snelladen overweg, een hele tijd na Android. Maar er is een probleempje: de lader die Apple meelevert, voldoet niet. Investeer in een snellere lader, die Apple verkoopt voor 29 euro (met een USB-C-kabeltje naar Lightning).

En de iPhone 8 Plus dan?
Die blijft in de smaak vallen, door zijn grotere formaat (5,7 inch) dat in je zak toch nog altijd redelijk aanvoelt. Dat geldt onverminderd voor deze nieuwe versie, al is de iPhone 8 Plus iets zwaarder dan zijn voorganger (maar het verschil is redelijk te noemen).
Waarin onderscheidt de Plus zich van de klassieke 8?
> Foto’s: de dubbele sensor levert nog aanzienlijk betere foto’s op dan bij de iPhone 7, zeker als er weinig licht is;
> Batterijduur: in vergelijking met vorig jaar geraakten wij 45 minuten tot 1 uur verder zonder bijladen (maar dat is nog steeds minder goed dan de Galaxy S8);
> De weergave: Apple had op dit punt beter kunnen presteren (zoals voor de iPhone X), want de 8 Plus geraakt niet verder dan een full HD-resolutie van 1080 pixels.

Vind de iPhone 8 die bij jou past in onze online shop.
Wil je er minder voor betalen? Koop hem dan met een abonnement.
 

Found this useful? Share with

Cedric Godart
30-something, geobsedeerd door zowel spinning als het opsporen van alle mobile nieuwtjes op elk uur van de dag.