Menu
Blog

De Microsoft Lumia 640 onder de loep

Tech

Deze smartphone is waarschijnlijk een van de beste koopjes van de zomer van 2015. Wij hebben de klassieke versie getest en volgende maand is het XL-model aan de beurt. Ons oordeel?

10.06.2015 Cédric Godart

De nieuwste Lumia van Microsoft is groot (5 inch), vrij licht (145 g) en voorzien van een forse batterij. Daarmee legt hij de link tussen de top van de reeks - die bij Nokia voor de uitstekende reputatie heeft gezorgd - en het streven naar redelijke prijzen. Klinkt interessant, vinden wij.

De techniek in vogelvlucht (en vergeet daarbij vooral zijn prijs niet): een quadcoreprocessor, 1 GB RAM-geheugen, EDGE-, 3G en 4G LTE-connectiviteit, gps en bovendien wifi, Bluetooth 4 en zelfs een NFC-chip voor compatibele accessoires en contactloos betalen.

Toch zaten wij nog met veel vragen, maar het toestel kon die moeiteloos beantwoorden:

Neen, er zit niet meer dan 8 GB opslagruimte in, maar die vergroot je gemakkelijk en voordelig met een microSD-kaartje. Wij kozen een Samsung-geheugenkaartje van 64 GB voor 30 euro.

Neen, de processor is niet de meest recente, maar wij hebben er een paar dagen Windows Phone 8 zonder enige hapering op laten draaien (en Windows 10 in de demoversie functioneerde even vlot en soepel).

Neen, het is niet echt een HD-scherm, maar de resolutie van 1.280 bij 720 pixels sluit naadloos aan bij de systeeminterface en geeft nooit de indruk dat je met een minderwaardig toestel te maken hebt.

Neen, er zit geen Pureview- of Zeiss-fotosensor op, maar de opnames die je met de sensor van 8 megapixel maakt, zijn verrassend goed. De nieuwste Lumia 735 kan er niet aan tippen. De app Lumia Camera laat je haarfijn alle instellingen bepalen en dat scheelt al heel wat. Zelfs bij weinig licht hoeft het toestel niet onder te doen voor een HTC One M8 of iPhone 6.

Hoelang houdt de batterij het uit? Wij hadden er meer van verwacht. Twee dagen leek ons mogelijk, maar het werd één dag.

De test van de Lumia 640 was een goede gelegenheid om vast te stellen hoe sterk de Microsoft-shop de laatste maanden is verbeterd. De Windows Phone-apps bestrijken veel meer domeinen dan de Belgische banken en verscheidene media, zoals games, sociale netwerken en instant messaging. Er lijkt weinig te ontbreken. En je kan ook Internet Explorer gebruiken.

De Lumia 640 stapt deze zomer automatisch over op Windows 10 en dat zal de functionaliteit nog een boost geven.

We hoeven er geen doekjes om te winden: als je fan bent van een Windows Phone-omgeving is dit model voor 179,99 euro een van de beste deals van de zomer … misschien zelfs van dit jaar!

Ontdek de Microsoft Lumia 640 in onze e-shop!

Tags

Found this useful? Share with

Cedric Godart
30-something, geobsedeerd door zowel spinning als het opsporen van alle mobile nieuwtjes op elk uur van de dag.