Menu
Blog

De metro betalen... weldra kan het contactloos, zonder MOBIB

Tot uw dienst

Contactloos betalen. In Londen is het al drie jaar mogelijk, binnenkort kan het in Parijs en volgend jaar is ook onze hoofdstad aan de beurt. Reizen met het openbaar vervoer wordt zo nog makkelijker.

23.04.2019 Céline Roman

Contactloos, wat is dat?

Vandaag zijn in België 38 % van de debet- en 22 % van de kredietkaarten voorzien van een NFC-chip voor contactloos betalen. Het voordeel? Je hoeft je bankkaart niet meer in de betaalautomaat te mikken; ze er gewoon bij houden volstaat. In België kan dat zonder pincode voor bedragen tot 25 euro. Diezelfde NFC-technologie wordt ook gebruikt door Apple Pay, Google Pay en Payconiq by Bancontact (op Android).

Op heel het netwerk van de MIVB?

In eerste instantie niet, nee. De lijnen waarop het proefproject zal lopen, zijn gekend. In een eerste fase zijn dat de Brusselse metro en lijn 12, die de Europese wijk verbindt met de luchthaven. In de loop van het jaar zal het project ook op andere lijnen uitgerold worden.

Betekent dat het einde van de MOBIB-kaart?

Zo ver zijn we nog niet. Al zijn er wel plannen om begin volgend jaar een proefproject op te zetten om occasionele reizigers (en waarom niet, toeristen) het openbaar vervoer van de MIVB te laten nemen (metro, tram, bus) zonder dat ze een vervoerbewijs moeten kopen. In plaats daarvan kunnen ze hun NFC-bankkaart gebruiken als 'kaartje'. Meer nog, er komt geen papier aan te pas. Bij een controle zal de conducteur je kaart met een nieuw toestel inlezen om te zien of je betaald hebt.

Hoe word ik tester?

Begin 2020 zal het systeem eerst door vrijwilligers getest worden. De MIVB zal daartoe een oproep lanceren. De conducteur zal behalve het apparaat dat MOBIB-kaarten herkent nog een nieuwe scanner meekrijgen. Betalen kan met Bancontact (Maestro), Visa en Mastercard, niet met American Express. Apple Pay en Google Pay zouden ook van bij het begin aanvaard worden. De reis zelf wordt niet duurder: er zal rechtstreeks 2,10 € van je kaart af gaan.

Tags

Found this useful? Share with

Céline Roman
Dol op sms’en en smileys. Smoor op shoppen en lekker eten. Gek op joggen en apps.