Menu

De Kleedkamer: waarom we sportanekdotes zo goed onthouden

31.03.2017
Door Andy V

Een kleedkamer is synoniem met kameraadschap, humor en sappige anekdotes. In het gelijknamige programma focust presentator Ruben Van Gucht telkens op een roemrijke episode uit het Belgische voetbalverleden. Met zijn gasten zit hij letterlijk in de kleedkamer van hun club van vroeger en haalt hij herinneringen op aan de heroïsche tijd van toen. Uit de afleveringen blijkt dat er heel wat memorabele momenten waren, op en naast het veld. We zetten de voornaamste in de kijker.    

KV Mechelen wint Europacup II (in 1988)

11 mei 1988 is nog altijd een hoogdag voor KV Mechelen. Op die dag speelt het team onder leiding van trainer Aad de Mos de finale van Europacup II tegen Ajax. De kopbal van Piet den Boer – die voorzet van Eli Ohana! – bezegelt het lot van Ajax en zet FC Malinois op de Europese voetbalkaart. De ploeg, die klinkende namen in de rangen had, maar ook enkele nobele onbekenden die boven zichzelf uitstegen – Geert Deferm, Koen Sanders en Wim Hofkens – schreef een stuk Belgische voetbalgeschiedenis.           

Antwerp en het Mirakel van Vitosha

Iedere voetballiefhebber herinnert zich de beruchte Europese campagne van Antwerp, jaargang 1992/1993. De ploeg met Czerniatynski, Lehnhoff en Rudi Smidts speelde in het legendarische Wembley de finale van Europacup II tegen Parma. Een huzarenstuk – Antwerp verloor overigens met 3-1 – maar wat drie jaar eerder gebeurde, was zo mogelijk nog straffer en staat in het geheugen gegrift van de spelers die in De Kleedkamer aan het woord kwamen én elke Antwerpsupporter. In de eerste ronde van de UEFA Cup kwam Antwerp op amper drie minuten van het einde in eigen stadion 1-3 achter tegen Vitosha Sofia. Toch slaagde Antwerp erin om nog drie keer te scoren en de Bosuil in vuur en vlam te zetten. Het Mirakel van Vithosa was geschied!     

Het ‘kleine’ Lierse speelt kampioen  

Eric Van Meir, Bob Peeters, Dirk Huysmans en Nico Van Kerckhoven namen plaats in de kleedkamer van Lierse om het te hebben over de titel van 1997. De sleutel tot het succes van het team? De samenhorigheid – ‘Onze ploeg is aan de toog gemaakt’ – en de harde, maar rechtvaardige hand van trainer Eric Gerets. ‘Maandagochtend was het bang afwachten, want Gerets kon je met de grond gelijkmaken’, aldus spits Dirk Huysmans. Wat er ook van zij, de ploeg bracht Lier al swingend naar het delirium en troefde de traditionele topclubs als Anderlecht en Club Brugge moeiteloos af.       

Lokeren Europese top

Eind jaren 70 en begin jaren 80 beleefde Lokeren z’n absolute hoogtepunt. Het lijkt moeilijk te geloven, maar Lokeren draaide vlot bovenin mee in eerste klasse en stond z’n mannetje op Europees niveau. Het team haalde ook twee bekerfinales en stond bekend om z’n offensief en spectaculair voetbal. De talentvolle ploeg werd op sleeptouw genomen door de legendarische Poolse spits Lubanski, die tot de Europese top behoorde. In De Kleedkamer haalde hij samen met de Deen Preben Larsen en de Nederlander René van der Gijp herinneringen op aan de glorieperiode van Lokeren. Dat Lubanksi, die opgroeide in het communistische Polen, een onmiskenbaar talent was blijkt uit deze quote: ‘Ik kon naar Real Madrid, maar de Poolse regering liet me niet gaan’.