De iPhone XR getest (en vergeleken met de XS)

Vorig jaar was het even wachten op de duurste versie (de iPhone X). Dit jaar is het omgekeerd. De nieuwe iPhone XR heeft vrijwel alles aan boord wat de X succesvol maakte. En wij bewijzen dat dit echt niet een minder krachtige iPhone is.

15.11.2018
Door Cédric

Onze eerste verrassing? Al die kleuren! Het is al van de iPhone 5C geleden dat er nog zoveel de revue passeerden, tenzij dan bij de Red-collecties. Dankzij de iPhone XR mag kleur weer, met keuze tussen wit, zwart, blauw, geel, koraal en het enige echte RED™.

Kenmerken van de XR

- Een lcd-scherm van 6,1 inch (dus geen oled)
- Schermresolutie: 1.792 bij 828 pixels
- Fototoestel (één enkele sensor) van 12 megapixel met groothoeklens
- Gewicht: 194 gram (208 voor de XS Max en 177 voor de XS)
- Compatibel met draadloos opladen

In vergelijking met de iPhone X en XS straalt het toestel iets minder klasse uit, onder andere door de wat dikkere rand. Het andere grote verschil is het scherm: geen oled, maar lcd. Het zwart is daardoor minder diep en het wit minder koud. Meestal is het scherm van de XR iets minder goed leesbaar in een zeer heldere omgeving. Was je vorige toestel een iPhone X? Dan zal je het verschil merken. Had je eerder een iPhone 7 of 8? Dan verlies je niets.

3D Touch ontbreekt (als je lang op het scherm drukt, verschijnen er extra functies). Maar niet getreurd: Haptic Touch zit er wel op. Als je een knop ingedrukt houdt, voel je een trilling (wat bijna op hetzelfde neerkomt). Op die manier schakel je de zaklamp of de camera-app in of lanceer je een playlist. Het komt erop aan om niet te hard te drukken. Toch zijn (nog) niet alle mogelijkheden van 3D Touch ook bij Haptic Touch beschikbaar. Waarom dat zo is, blijft een raadsel (vooral als je eerder een iPhone 7 of 8 Plus had).

Er zitten toch wel twee fotosensoren op? Mis, eentje maar, maar dan wel een hele goeie. De iPhone XR pakt uit met een sensor van 12 megapixel en een groothoeklens van 28 mm met f/1.8 als opening. Uiteindelijk merk je heel weinig (of geen) verschil in de foto’s die met een iPhone XS of XR zijn genomen. Of toch in enkele gevallen: de portretmodus functioneert alleen bij gezichten van mensen en de kadrering is ruimer. Voor het overige zal je bij dagelijks gebruik lang moeten zoeken om uitgesproken verschillen te vinden.

Ten slotte heb je geen toegang tot de verbindingssnelheid gigabit 4G (die bij ons toch nog niet beschikbaar is), maar wel tot een ultrasnelle 4G+.

Waarom zou je voor de XR gaan?

Uiteraard voor zijn prijs: vanaf 859,99 € voor 64 GB (759,99 € met een Koala-abonnement voor 12 maanden). Geen 3D Touch, maar een (minder uitgebreide) vergelijkbare functie, geen oled-scherm, wel een hele reeks kleuren, één enkele fotocamera en een minder luxueuze smartphone dan de iPhone XS of de XS Max.

Bij de iPhone XR krijg je de kracht van een iPhone X voor een lagere prijs. Echt goedkoop kan je dit toestel niet noemen, maar het is wel het meest toegankelijke uit het topsegment. Als je niet de nieuwste, krachtigste iPhone zoekt en betaalbaarheid belangrijk is, overweeg dan de iPhone 7 (vanaf 199 € met abonnement) of de iPhone 8 (vanaf 539,99 € met abonnement).

Ontdek de iPhone XR