Menu
Blog

De iPhone X, voor jou getest

Tech

Hoe verbluffend zijn design ook is, niet iedereen kan zich een iPhone X veroorloven. Maar wat maakt dit toestel zo onweerstaanbaar? Wij zochten het uit.

05.12.2017 Cédric Godart

Bij de aankondiging in september was al meteen bijna alles bekend. Toch moesten we in België nog tot november wachten (en vlak voor de feestdagen zijn de voorraden nog steeds aan de krappe kant). Maar de iPhone X is er en voor wie nog hoop had: hij is echt niet voor iedereen weggelegd.
Een kwestie van prijs? Absoluut, want die is hoog! Incl. btw moet je € 1.159 neertellen voor 64 GB (en € 1.329 voor 256 GB). Maar geen nood: neem een abonnement, dan krijg je een korting. Zo betaal je in combinatie met een Orange-forfait tussen € 1.009 en 1.059.
De vraag die op ieders lippen brandt, is deze: zal de iPhone X mij kunnen verleiden, ondanks het bedrag? Wat maakt hem beter dan de iPhone 8 of 8 Plus? Wij proberen onze mening zo objectief mogelijk samen te vatten en alle plus- en minpunten op een rijtje te zetten.

Troeven:
- Een 5,8 inch scherm met een Super Retina-resolutie
- Een fototoestel van 12 megapixel (hetzelfde als op de iPhone 8)
- Face ID (gezichtsherkenning)
- Bestand tegen water
- Laadt draadloos op
- Het scherm bedekt bijna volledig de voorzijde van de smartphone

Wat er ontbreekt:
- Geen 3,5 mm jack-aansluiting (adaptater meegeleverd)
- Geen vingerafdruklezer (TouchID is vervangen door FaceID)
- Geen USB-C, maar wel de eigen Lightning-stekkertjes van Apple
- Geen home-knop, die is totaal verdwenen

Zijn grootste pluspunt? Beslist zijn design
Apple heeft zijn nieuwe toestel tot in de puntjes verzorgd en iedereen is het erover eens dat dit ongetwijfeld een van de meest elegante smartphones van het jaar is (een echt juweeltje!). Het OLED-scherm, dat het LCD-scherm vervangt, is gewoonweg schitterend! De nieuwe verhouding (borderless, bovendien) verplicht de ontwikkelaars om hun apps aan te passen. Ze zijn nog niet allemaal geoptimaliseerd, maar elke week komt er een nieuwe vracht iPhone X-gecertificeerde apps beschikbaar.

Toch enkele exclusieve functies
De meestgestelde vraag? Wat kan hij meer of doet hij beter dan de iPhone 8? Naast het design zijn dat vooral drie dingen.

1. Hij herkent je gezicht
Verbluffend, want het werkt in alle omstandigheden en hoe meer je de functie gebruikt, hoe beter ze functioneert! FaceID stelt je in staat om een app te downloaden, je iPhone te ontgrendelen of zelfs online met je bank te communiceren. De apps die eerder al TouchID aankonden, lijken ook met FaceID overweg te kunnen (toch de apps die wij getest heben).

2. Lang leve de animoji’s (en jezelf!)
Denk aan emoji’s die wel lijken te leven als jij je gezicht voor de camera op de voorzijde beweegt. Een hondje? Een drol? Toegegeven, heel ver gaat dat allemaal niet. En je wordt het vlug beu.

3. De verdwijntruc met de Home-knop
We waren hem helemaal gewoon, al sinds de allereerste iPhone. En plots was hij weg. Nu moet je dus nieuw reflexen kweken (maar dat gaat gelukkig snel). Een voorbeeld: als je in een app zit, veeg je met je vinger van onder naar boven om terug te keren naar het home-scherm. Om te zien welke apps actief zijn, veeg je met je duim over het midden van het scherm (dat hebben wij toch een paar keer moeten oefenen). Reken op ongeveer een dag … om die goeie ouwe home-knop helemaal te ontwennen.

En het fototoestel?
Dat is even goed als op de iPhone 8 Plus. Niet verwonderlijk, want het is hetzelfde. Apple installeert dus een sensor van 12 megapixel met optische beeldstabilisatie en een lensopening van f/1,8. Wat maakt dan toch een klein verschil? Een lichtsterkere gestabiliseerde telelens.

Toen wij het toestel testten, zat de Portretmodus (waardoor de voorgrond scherp is en de achtergrond artistiek onscherp) volgens Apple nog altijd in bèta-fase. Geen vooruitgang dus sinds de de iPhone 8 Plus. De beelduitsnit is niet altijd heel nauwkeurig, maar de beschikbare filters zijn van een hogere kwaliteit dan bij de concurrenten, zelfs al haalt de Galaxy Note 8 vergelijkbare, hoogwaardige resultaten.

Let op voor ongevallen …
Iedereen is het erover eens: de iPhone X is het kwetsbaarste toestel van Apple. Laat hem zeker niet vallen als je hem niet in een robuuste case hebt gestopt. Ook een schermbeveiligingsglaasje is onmisbaar. En voor een toestel uit deze prijscategorie is een verzekering misschien geen overbodige luxe, want herstellingen zijn duur.

Batterij? Uitstekend!
Nog een laatste positief punt: de zeer goede batterijprestaties. De iPhone X doet het op dat domein nog beter dan de iPhone 8 Plus (ongeveer 2 uur langer). Wat niet betekent dat hij even krachtige Android-modellen zou kunnen verslaan, want die hebben een sterkere batterij.

iPhone 8, 8 Plus of X?
Dat is een moeilijke vraag en er spelen zeker hoogstpersoonlijke argumenten. Want in vergelijking met de iPhone 8/Plus zijn de verbeteringen niet fundamenteel of revolutionair. Maar als je er het geld voor hebt, is de elegante iPhone X zeker heel verleidelijk.
Anderzijds beschikt de iPhone 8/Plus over dezelfde fotosensor, dezelfde camera en dezelfde functie voor draadloos opladen (wat voorlopig nog vrij traag verloopt, maar een iOS-update zou het inductieladen veel sneller moeten maken).

De iPhone X ligt nu voor je klaar in je Orange Shop. Kom hem bewonderen, testen en vergelijken vóór je beslist. Dat is ons voorzichtig en eerlijk advies!

Tags

Found this useful? Share with

Cedric Godart
30-something, geobsedeerd door zowel spinning als het opsporen van alle mobile nieuwtjes op elk uur van de dag.