Voor niet eens 100 euro staat de Ascend Y300 van het merk Huawei zijn mannetje meer dan behoorlijk: hij kan overweg met al je apps en spaart je portefeuille.

Het merk Huawei is bij ons nog niet zo bekend. Je vond het logo tot nu toe vooral onderaan op 3G-modems. Maar er is nu dus ook een reeks Android-toestellen die vooral dit kenmerk gemeen hebben: ze kosten beduidend minder dan de concurrentie voor een vergelijkbaar technisch kwaliteitsniveau.
Voor wie graag even een blik onder de motorkap werpt: de Y300 is voorzien van een scherm van 4 inch (zoals de iPhone 5S) en een processor van 1 GHz, voor 2G EDGE en 3G+, maar geen 4G. Het geheugen van 4 GB kan met een micro-SD-kaartje worden uitgebreid. Voeg zo 32 GB toe en je hebt een heel ruime opslagcapaciteit. De Android die erop draait is de versie Jelly Bean 4.1. Die is niet heel recent. Android heeft voor dit toestel geen updateplannen (misschien omdat dit technisch niet mogelijk is), maar niets belet je om de nieuwste versies van de meeste apps te downloaden, van Candy Crush tot Facebook of Instagram.
Het toestel ziet er een beetje uit als een kruising tussen een Samsung Galaxy S2 en een iPhone 3GS. De afwerking is heel comfortabel en de achterzijde in kunststof vrij goed bestand tegen vingerafdrukken. Voor minder dan 100 euro is dit een onberispelijke afwerking. De resolutie is een eind verwijderd van high definition (slechts 800 bij 480 pixels), maar het scherm werkt heel comfortabel, zelfs als je het toestel continu gebruikt. Jammer van de wat zwakke lichtsterkte van het scherm buiten, vooral in het zonlicht. De batterijduur is dan weer geruststellend: een (heel) lange werkdag, ook bij intensief gebruik.
Het fototoestel stelt zich tevreden met 5 megapixel en een “HD ready” resolutie bij het filmen (kenners noemen dit 720p). De fotokwaliteit is werkelijk heel correct, vooral buiten. Hoe slechter de lichtomstandigheden, hoe korreliger de foto’s. Je zal ze dus moeten bewerken. Gebruik bijvoorbeeld Aviary.
Wij installeerden Spotify en een equalizer en draaiden het volume dan helemaal open, zonder de minste oversturing. Al is de klank minder vol dan op een HTC of een Sony, er is geen reden tot klagen. Zonder geheugenkaart zullen je playlists nogal kort uitvallen. Voor een twintigtal euro’s heb je al een micro-SD-kaart van 16 GB.
Zit je een beetje krap bij kas? Wil je geen geheugenvretende games installeren? Zoek je een formaat in de buurt van de iPhone, een comfortabel scherm om berichten te schrijven zonder je ogen te vermoeien en een toestel dat je meeste apps kan downloaden? Dan eindigt hier je zoektocht. Geef 99,99 euro uit, koop een geheugenkaartje en je hebt een aanbevelenswaardig toestel.