Menu
Blog

De Gouden Regels van Facebook

Tot uw dienst

Facebook is groot in België. Begin april hadden bijna 5 miljoen Belgen een account op de populaire netwerksite. Dat betekent dat ongeveer de helft van ons op Facebook zit! En net daarom is het tijd om eens enkele ‘gouden regels’ op een rij te zetten.

03.06.2013 Andy Van Schil

Deel niet te veel

Niet iedereen is geïnteresseerd in updates over buikgriep, de zoveelste slapeloze nacht, of de vieze luiers van zoon of dochter. Bedenk wat jij zelf graag zou lezen van anderen, en vooral, wat je niet zou willen weten. Antwoordt iemand met ‘TMI’? Dan vindt die persoon dat je teveel hebt gedeeld. TMI staat namelijk voor ‘Too Much Information’. En voor je het weet, belandt jouw post op een zogenaamde ‘oversharing’ (te veel delen) website, zoals deze site met updates van mensen over de stoelgang van hun kinderen, en deze over algemene overshares.

Deel niet alles met iedereen

Ga je op vakantie? Leuk! Dus je wil het vast aan iedereen vertellen. Maar als jouw vrienden op jouw status reageren, zien hun vrienden dat ook. Wil jij wel dat zoveel mensen weten dat jouw huis leeg staat? Pas dus op met wat je post! Hetzelfde geldt voor je leuke foto’s van de vorige avond. Ben je bevriend met je baas? Kijk dan ook maar uit, want wat jij post, kan een reden voor ontslag zijn!
Wanneer je wilt weten wat anderen zien op jouw pagina, ga je naar je profielpagina, klik op het hangslotje naast ‘Startpagina’, klik op het driehoekje naast ‘Wie kan mijn inhoud zien’ en klik op ‘Weergeven als’. Zo kun je exact zien wat vreemden op jouw profiel kunnen bekijken. Ben je bang dat er teveel informatie openbaar is? Lees dan hier hoe je je instellingen kunt wijzigen.

Maak vooral plezier!

Door deze tips zou je bijna uit het oog verliezen dat Facebook vooral een leuke plek is, waar je altijd in contact kunt blijven met je vrienden. En dat het ook een plek is om gewoon plezier te maken! Deel interessante artikels en leuke comics met je vrienden, en zij zullen misschien hetzelfde doen. En als je pagina’s zoals deze leuk vindt, krijg je elke dag een grappige Calvin & Hobbes cartoon op jouw tijdslijn.

Dus de gouden tip: let op wat je post, en maak vooral plezier!

Found this useful? Share with

Andy Van Schil