Menu

De Galaxy J3, een (leuke) instap-smartphone

De versie 2017 van de J3 van Samsung is te koop voor een prijsje - € 149 - en kost zelfs maar € 9 als je er een Dolfijn-abonnement bijneemt. Ideaal als eerste smartphone? Dit is de mening van de redactie.

04.07.2018
Door Cédric

Verwar de J3 van 2016 niet met het gelijknamige toestel dat enkele maanden geleden is gelanceerd. Want de J3 2017 kreeg vooraan een heel nieuw design en ziet er veel opwindender uit dan zijn voorganger. Toch vinden wij dat het fijne zwarte randje van 4,56 mm het geteste model echt niet misstaat, terwijl het scherm groot genoeg is om helemaal op te gaan in een film. En dat voor zo’n lage prijs! Voor de behuizing is hoofdzakelijk kunststof gebruikt, waardoor deze J3 niet aan de looks van een S8 of S9 kan tippen, maar de constructie is robuust en het toestel ligt goed in de hand, dankzij de lichtjes bolle rug en het correcte gewicht, niet te licht en niet te zwaar. Vingers laten trouwens weinig sporen achter.

Het grootste verschil tussen de jaargangen 2016 en 2017 is het 5 inch-scherm, met een HD-resolutie van 720p. Bij de belangrijkste onderdelen moeten we zeker de fotosensor van 8 megapixel vernoemen, die ook in full HD kan filmen, een een goede batterij van 2.600 mAh. De J3 weegt iets minder dan 140 gram, meet 71 bij 142 mm en is 7,9 mm dik. Op ons model draaide een Android 7-besturingssysteem. In vergelijking met de J1 zit er op de J3 een ledflits en zijn flits en luidspreker van plaats verwisseld.

Samsung heeft zijn interfact goed afgestemd op dit type scherm. Dat geldt bijvoorbeeld voor het virtuele toetsenbord (dat wij uit gewoonte door GBoard hebben vervangen). Wie een beetje vertrouwd is met het merk zal zich in deze Android-omgeving snel thuis voelen. De Touchwiz-interface is vrij aangenaam en de kleuren neutraler dan bijvoorbeeld bij Huawei. Een beginner vindt snel zijn weg en in de smartphone zitten bij aankoop diverse nuttige apps en games.

Wij hadden enkele vooroordelen over het scherm. Toch staat dat over het algemeen flink zijn mannetje, met een mooie kleurenweergave en een fatsoenlijke kleurtemperatuur. Maar in de zon doen sommige andere schermen het beter. Nog een vooroordeel: de processor zou wel aan de trage kant zijn. Het tegendeel is waar: wij hebben veel apps simultaan getest (e-mail, muziek, sms, Google Maps) en waren verbaasd dat die zo vlot functioneerden. Maar games zijn een ander paar mouwen. Dan mag je niet te veel van je toestel vragen, of het wordt veel te heet.

Ook de foto’s hadden aangename verrassingen voor ons in petto. Natuurlijk mag je niet dezelfde resultaten verwachten als bij de meest recente S9, maar de sensor van 8 megapixel is buiten duidelijk op zijn gemak (met veel details en correcte kleuren). Dat kan niet van de flits worden gezegd, die het onderwerp al te vaak overbelicht. De HD-resolutie levert bij het filmen eveneens treffelijke resultaten op. Er is beter te krijgen, maar dan betaal je ook meer. Maar als het licht afneemt, gaan ook de prestaties van het toestel snel naar beneden. Zoveel ruis is alleen aanvaardbaar … op het scherm van je J3. En selfies zijn absoluut niet flatterend. De frontcamera is niet de beste in zijn categorie en de resultaten zijn nogal middelmatig.

En hoe zit het met de batterijduur? Dit is niet de krachtigste batterij van haar generatie, maar ze doet het echt niet slecht. Bij constant gebruik heb je er meer dan 12 uur geen omkijken naar. Een volledige dag moet dus in alle omstandigheden haalbaar zijn en als je het toestel niet te intensief gebruikt, waarschijnlijk anderhalve dag. Opladen gaat dan weer niet zo snel, dus dat doe je beter altijd ’s nachts.

Ten slotte valt de J3 helemaal niets te verwijten als het over de geluidskwaliteit van de gesprekken gaat of over het gps-signaal. Als dit je eerste Android-smartphone is, zal hij je zeker niet ontgoochelen. Het grote scherm en de helderheid zijn voor deze prijs voorbeeldig. Dus, ben je een Android-instapper? Dan is dit je toestel!

Meer info